Çin'in akıl almaz projesi: 3D baskı ile Ay'da yerleşim yeri kuracak!

Çin, Ay'ın topraklarını kullanarak 3D baskı makinesi ile Ay'da yerleşim yeri kurmak için çalışmalara başladığını duyurdu. Söz konusu projenin uzay alanında bir kilometre taşı olduğu söyleniyor.

Çin'in akıl almaz projesi: 3D baskı ile Ay'da yerleşim yeri kuracak!
Çin'in akıl almaz projesi: 3D baskı ile Ay'da yerleşim yeri kuracak!
GİRİŞ 26.04.2023 10:21 GÜNCELLEME 26.04.2023 10:21

Çin'in Ay'da 3D bina inşa etmek için katmanlı üretim kullanma planlarını gerçeğe dönüştürmek istiyor. Bu teknolojiyi 2028 yılında gerçekleşmesi beklenen görev sırasında test etmeye başlamayı hedefleyen Japonya, hammadde olarak ay toprağını kullanarak 3D baskının fizibilitesini gösterecek bir deney yapılacağı söyleniyor.

Chang'e-5 sondası tarafından getirilen Ay toprağı parçacık mikrografları

AY TOZUNDAN YARARLANACAKLAR

Bu iddialı plan, uzay araştırmalarının geliştirilmesi ve uzayda insan yerleşimini desteklemek için teknolojinin kullanılmasında ileriye doğru atılmış önemli bir adımı temsil ediyor.

Bilim adamları geçen hafta Wuhan'da düzenlenen bir toplantıda Ay yüzeyindeki malzemeleri kullanarak 3D baskı blokları üretmeyi düşündüklerini doğruladılar.

Chang'e 8 görevi, yapı malzemesi olarak ay regolitini kullanarak ay yüzeyine bir 3D yazıcı yerleştirmeyi içeren projeyi denetleyecek. Esasen ay tozu olan bu regolit, ay yüzeyinde bol miktarda bulunuyor ve gelecekteki ay yerleşimi için olası bir malzeme kaynağı olarak tanımlanıyor.

CHANG'E 8 PROJESİ ÜÇ ADIMDAN OLUŞUYOR

Habere göre, Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bilim adamı Ding Lieyun, bu basılı tuğlaları Lego parçalarına benzer şekilde bir araya getirebilen ve "süper duvarcı" olarak adlandırılan altı bacaklı, böcek benzeri bir robot prototipi sergiledi.

Ding, konferans sırasında China Science Daily'ye verdiği demeçte, "Nihayetinde, dünyanın ötesinde bir yaşam alanı inşa etmek, yalnızca tüm insanlığın uzay keşfi arayışı için değil, aynı zamanda bir uzay gücü olarak Çin'in stratejik ihtiyaçları için de gereklidir" dedi.

Ülke Chang'e 6, 7 ve 8 ile bir sonraki Ay görev grubunu geliştiriyor. Chang'e 6, numune toplamak ve bir araya getirmek üzere iki yıl içinde Ay'a fırlatılacak ve Chang'e 7, diğer şeylerin yanı sıra gölgeli kraterlerde yeniden kullanılabilir kaynaklar ve su buzu aramak için bir yıl sonra konuşlandırılacak. 

HEDEF 3D BASKI MAKİNESİ İLE ŞEHİR KURMAK

Proje için spesifik 3D baskı yöntemi henüz belirlenmemiş olsa da Çinli araştırmacılar ay toprağını eritmek ve ardından yapı taşları halinde katılaştırmak için lazer kullanan bir teknik önerdiler.

Winsun, geri dönüştürülmüş inşaat atıkları ve büyük ölçekli bir yazıcı kullanarak Dünya'da başarılı bir şekilde 3D bina basmıştır. Şirket bu teknolojinin Ay'da kullanılmak üzere uyarlanabileceğine ve potansiyel olarak Ay habitatlarının hızlı bir şekilde inşa edilmesine olanak sağlayacağına inanıyor.

"Dünya'dan taşınması gereken malzeme miktarı azaltılabilir."

Kullanılan özel yöntem ne olursa olsun, 3D baskı teknolojisi Ay inşaatı için çeşitli faydalar sağlayacağı düşünülüyor Örneğin, Ay regoliti hammadde olarak kullanılabileceğinden, Dünya'dan taşınması gereken malzeme miktarını azaltabilir, bu da maliyetli ve lojistik açıdan zor olabilir.

Ayrıca, yapılar belirli bir görevin özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde basılabileceğinden, 3D baskı tasarımda daha fazla esneklik sağlayabilir.

UZAYDA 3D BASKI KULLANIMI YAYGINLAŞACAK

3D baskı teknolojisinin kullanımı uzay endüstrisi için de yeni değil. Örneğin NASA, birkaç yıldır uzay uygulamaları için 3D baskı kullanımını araştırıyor. Ajans, 3D baskılı roket motoru parçalarını başarıyla test etti ve şu anda ICON'un Ay'da inşa etmek için 57 milyon dolarlık projesini finanse ediyor ve Mars'ta habitatlar oluşturmak için 3D baskının kullanımını araştırıyor.

Çin'in Ay'da bina inşa etmek için 3D baskı teknolojisini kullanma planı, uzay araştırmaları ve uzayda insan yerleşiminin geliştirilmesinde önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Başarılı olması halinde bu teknoloji, Ay'da uzun süreli insan varlığını destekleyebilecek kalıcı Ay habitatları oluşturabilir. 

Uzay yolculuğu ve uzayda insan yerleşimi olanaklarını keşfetmeye devam ettikçe, 3D baskı teknolojisi bu iddialı hedefleri gerçeğe dönüştürmede muhtemelen giderek daha önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor.

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Esed’in işkence merkezi Sednaya ile Türkiye'deki cezaevlerini bir tuttu!
Maaşların en yüksek olduğu ülkeler açıklandı! İşte Türkiye'nin listedeki sırası...