Korkular arttı... İnsan ve Yapay zeka arasındaki savaş büyüyor!

İnsanların yapay zekadan neden korktuğunu araştıran uzmanlar, yapay zekanın amacı dışında kullanılması durumunda siyasi ve ahlaki bozulmaların meydana gelebileceğini belirtti.

GİRİŞ 29.04.2023 10:26 GÜNCELLEME 29.04.2023 11:39
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yapay zeka teknolojisi, insanlara günlük yaşamlarında yardımcı olmak ve dünyaya bilgiye açık erişim sağlamak amacıyla tasarlandı ancak birçok uzman, yapay zekanın hızla gelişmesinin insanlık için öngörülemeyen korkunç sonuçları olabileceğinden endişe ediyor.

Bununla birlikte uzmanlar, yapay zekanın mevcut haliyle düzenlenmemiş olması, kullanıcıları ve bir bütün olarak dünya için zararlı sonuçlara yol açabileceğine değiniyor.

YAPAY ZEKADAN KORKMAMIZIN ASIL NEDENİ NEDİR?

Yapay zekanın ortaya çıkışı, çoğu insanın tam olarak anlamadığı bir teknolojiye karşı belirsizlik, korku ve nefret duygularına yol açtı. Yapay zeka, bir makale yazmak, bir etkinlik düzenlemek, kod yazmak ve dil öğretmek gibi daha önce yalnızca insanların tamamlayabildiği görevleri kısa bir süre içerisinde gerçekleştirebiliyor.

Ancak uzmanlar, düzenlenmemiş yapay zeka sistemleri çağının yanlış bilgilendirme, siber güvenlik tehditleri, iş kaybı ve siyasi önyargı oluşturabileceğinden endişe ediyor.

Örneğin, yapay zeka sistemleri büyük veri setleri ve bilgiler sayesinde karmaşık fikirleri tutarlı ve hızlı bir şekilde ifade edebilir. Ancak, yapay zeka tarafından yanıt üretmek için kullanılan bilgiler, yapay zekanın geçerli verileri ayırt edememesi nedeniyle yanlış olma eğiliminde bulunma ihtimalini de barındırmaktadır.

ALGORİTMALARI GELİŞTİREN İNSANLARIN GÖRÜŞLERİ TEHDİT OLUŞUTURABİLİR

Buna ek olarak, yapay zekanın operasyonel yeteneklerini oluşturan algoritmalar, belirli siyasi ve sosyal önyargılara sahip insanlar tarafından oluşturulmaktadır.

Uzmanlar, insanlığın bilgi aramak için yapay zekaya bağımlı hale gelmesi durumunda bu sistemler araştırmayı siyasi koridorun bir tarafına fayda sağlayacak şekilde değerlendirebileceğini ve bunun da tarafsız görüşlerin azalarak ortaya kaosun çıkmasına neden olabileceğini söylüyor.

STM, ChatGPT ve siber saldırılara karşı uyardı: Fark edilmesi zor davranışlar sergiliyor!STM, ChatGPT ve siber saldırılara karşı uyardı: Fark edilmesi zor davranışlar sergiliyor!

Beş uzman açıkladı: Yapay zeka insanlar kadar zeki olabilecek mi?Beş uzman açıkladı: Yapay zeka insanlar kadar zeki olabilecek mi?

ABD yapay zeka için harekete geçiyor: Yetkilerimizin tamamını kullanmaktan çekinmeyeceğiz!ABD yapay zeka için harekete geçiyor: Yetkilerimizin tamamını kullanmaktan çekinmeyeceğiz!

YAPAY ZEKA GERÇEKTEN TEHLİKELİ Mİ?

Yapay zeka, basit ve karmaşık günlük görevleri kolaylaştırmak da dahil olmak üzere insanlara birçok avantaj sağlamaktadır. Ancak yapay zeka kontrolden çıkma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.

Yapay zekanın tehlikelerinden biri, kurumsal varlıklar veya hükümetler tarafından halkın haklarını kısıtlamak için silah haline getirilebilmesidir. Örneğin, yapay zeka bireylerin ve ailelerin konumlarını takip etmek için yüz yenileme teknolojisinin verilerini kullanma yeteneğine sahip.

Çin hükümeti bu teknolojiyi düzenli olarak protestocuları ve rejim politikalarına karşı çıkanları hedef almak için kullanmaktadır.

İNSAN AHLAKINA OLUMSUZ ETKİ YAPABİLECEĞİ SÖYLENİYOR

Uzmanlar yapay zekanın tehlikeli insanların kontrolündeyken amacı dışında kullanılmaya başlanıp geliştirilmesi durumunda siyasi ve ahlaki bozulmaların ortaya çıkabileceği ve insanlığın tamamen yapay zekaya bağımlı hale gelmesine neden olabileceğini belirtti.

FoxNews'ın haberine göre, OpenAI'nin ChatGPT'si gibi araçlar üniversite öğrencileri tarafından makalelerde sahtecilik yapmak için kullanılarak akademik sahtekârlığı kolaylaştırdı.

Ayrıca yapay zekanın gelişmesiyle kamusal alanda yapılan işlerin otomatikleşmesine neden olabilme ihtimalinin de olduğu söyleniyor.

YAPAY ZEKA HANGİ DURUMLARDA İNSANLAR İÇİN ZARARLI OLABİLİR?

Yapay zeka mahremiyetin ihlaline, sosyal manipülasyona ve ekonomik belirsizliğe yol açabilir. Ancak dikkate alınması gereken bir başka husus da yapay zekanın hızlı ve günlük kullanımının milyonlarca insan için nasıl ayrımcılığa ve sosyoekonomik mücadelelere yol açabileceğidir.

Makine öğrenimi teknolojisi, finansal kuruluşların ve devlet kurumlarının insanlara karşı kullanabileceği bilgiler de dahil olmak üzere kullanıcılar hakkında bir veri hazinesi toplar.

Yaygın bir örnek olarak, bir araba sigortası şirketinin, bir yapay zeka programının sürüş sırasında telefonunuzu kaç kez kullandığınızı izlediğine bağlı olarak primlerinizi yükseltebiliyor. İstihdam alanında, şirketler adaylarda istedikleri nitelikleri filtrelemek için yapay zeka işe alım programlarını kullanabilir. Bu, beyaz olmayan kişileri ve daha az fırsata sahip bireyleri dışlayabilir.

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 8
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Tabiki tehlikelidir . Devlet bilgisayarlarına , nükleer santrallere , uydulara , silah sistemlerine , roketlerin yazılımlarına , finans ağına sızarsa , insanların beyinlerini ve hırslarını yönetmeye kalkışırsa çok tehlikeli olur .
    Cevapla
  • karabahtim 1 yıl önce Şikayet Et
    Deccal, kafirlerin ürettiği yapay zeka, Hz. Mehdi ise biz Türklerin icaat edip üretecğimiz yapay zeka olacak. Iyi Robot kötü Robot.
    Cevapla
  • Kelkit29 1 yıl önce Şikayet Et
    Insanligin en buyuk dusmanini insan eli ile uretiyor.10 yila kalmaz felaket baslar.sonu hic iyi bitmeyecek bir senaryo
    Cevapla
  • Ankaralı 1 yıl önce Şikayet Et
    Atom gücünde olduğu gibi iyi niyetli kullanılırsa elektrik enerji olur kötü niyetli kullanılırsa korkunç küçük kıyamet denecek bir katliam yaşanır
    Cevapla
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapay zeka çalışmalarından iyi niyet beklemek aptallık olur. Sonun başlangıcı geldi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Burs ve Öğrenim Kredisi başvuru sonuçları açıklandı!
Bakan Işıkhan'dan emeklilik ve asgari ücret açıklaması