AB, Google CEO'su ile görüştü... Yapay zeka için ABD ile ortaklık kuruluyor!

AB Komisyonu, yapay zekanın oluşturacağı olası bir yıkım riskine karşı Google CEO'su ile görüştü. Yapılan görüşmede AB ve ABD arasında yapay zeka çalışmaları için ortaklık sinyali verildi.

AB, Google CEO'su ile görüştü... Yapay zeka için ABD ile ortaklık kuruluyor!
AB, Google CEO'su ile görüştü... Yapay zeka için ABD ile ortaklık kuruluyor!
GİRİŞ 25.05.2023 17:48 GÜNCELLEME 25.05.2023 17:48

Yapay zekanın risklerine karşı önlem planları oluşturuluyor. AB devletleri üretken yapay zekanın büyük bir yıkım oluşturma potansiyelini dikkate almaya başlayarak hareket ediyor.

Avrupa Komisyonu endüstri şefi Thierry Breton Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yapay zeka temel kurallarını belirlemek için Alphabet ile gönüllü bir anlaşma üzerinde çalışacaklarını söyledi.

AB, GOOGLE'IN CEO'SU İLE GÖRÜŞTÜ

Breton, Google CEO'su Sundar Pichai ile Brüksel'de bir araya gelerek, Avrupa ve diğer bölgelerdeki şirketlerin katkılarını da içerecek olan düzenlemeyi görüştü. AB'nin katı teknoloji kurallarını yürürlüğe koyma konusunda bir geçmişinin olduğu hatırlatılarak yapılacak bu ittifakın Google'a ileride sorun yaşamamak için girdi sağlama şansı vereceği belirtildi.

Sözleşme, AB'nin önerdiği yapay zeka yasası gibi geliştirilmesi ve yürürlüğe girmesi çok daha uzun sürecek resmi mevzuattan önce kılavuz ilkeler oluşturmayı amaçlıyor.

Breton yaptığı açıklamada, "Sundar ve ben, yapay zeka yönetmeliği gerçekten uygulanabilir hale gelene kadar beklemeyi göze alamayacağımız ve yasal son tarihten önce gönüllü olarak bir yapay zeka anlaşması geliştirmek için tüm yapay zeka geliştiricileriyle birlikte çalışmak konusunda anlaştık" dedi. AB ülkelerini ve kanun yapıcıları yıl sonuna kadar ayrıntılar üzerinde uzlaşmaya teşvik etti.

YAPAY ZEKA İÇİN ABD İLE ORTAKLIK KURULACAK

Benzer bir hamleyle AB teknoloji şefi Margrethe Vestager Salı günü yaptığı açıklamada federasyonun yapay zeka için asgari standartlar oluşturma konusunda ABD ile birlikte çalışacağını söyledi.

Vestager, AB hükümetlerinin ve kanun yapıcıların 2023 yılı sonuna kadar düzenleme için "ortak bir metin üzerinde anlaşmalarını" umuyor. "Bu da yürürlüğe girmesi için iki yıl olmasa da bir yıl bırakıyor, bu da bu süreyi dolduracak bir şeye ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor" dedi. AB'yi ilgilendiren konular arasında telif hakkı, dezenformasyon, şeffaflık ve yönetişim yer alıyor.

Bill Gates: Yapay zeka, teknoloji devlerinin sonunu getirebilir!Bill Gates: Yapay zeka, teknoloji devlerinin sonunu getirebilir!

YAPAY ZEKAYA YÖNELİK ENDİŞELER BÜYÜYOR

Yapay zeka korkularıyla en çok ilişkilendirilen hizmet olan OpenAI'nin ChatGPT'si, Kasım ayındaki lansmanından sonra popülerlik patlaması yaşadı ve şimdiye kadarki en hızlı büyüyen uygulama olma yolunda ilerledi.

Ne yazık ki, viral popülaritesi, toplumu altüst etme kapasitesine ilişkin meşru korkularla eşleştirildi. Buna ek olarak, görüntü oluşturucular, gerçeklikten ayırt edilmesi giderek zorlaşan yapay zeka tarafından üretilen "fotoğraflar" üretebildiği ve konuşma klonlayıcıları ünlü sanatçıların ve kamuya mal olmuş kişilerin seslerini taklit edebildiği için yakında video jeneratörleri de gelişerek deepfake'leri daha da büyük bir endişe kaynağı haline getireceği düşünülüyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trump'ın adayı duyurdu: ABD askerleri Suriye'de olmamalı, İran bunu yaparsa Türkiye de...
İl il listelendi! En çok at ve eşek etinin satıldığı şehirler