Düşünceleri eyleme dönüştürdüler: Felçli adam 'Dijital Köprü' projesi ile yeniden yürüdü!

Felçli adam, beyin ve omuriliği kablosuz olarak birbirine bağlayan yapay zeka destekli 'dijital köprü' sayesinde yeniden yürüdü.

Düşünceleri eyleme dönüştürdüler: Felçli adam 'Dijital Köprü' projesi ile yeniden yürüdü!
Düşünceleri eyleme dönüştürdüler: Felçli adam 'Dijital Köprü' projesi ile yeniden yürüdü!
GİRİŞ 25.05.2023 12:21 GÜNCELLEME 25.05.2023 12:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Felçli bir adam, kablosuz bir "dijital köprü" kullanılarak beyni ve omuriliği arasında yeniden iletişim kurulmasının ardından yeniden yürüyebildi.

"Beyin bilgisayar arayüzü" olarak adlandırılan bu sistem, beyin ve omurilikte birer tane olmak üzere iki elektronik implanttan oluşuyor.

DÜŞÜNCELERİ EYLEME DÖNÜŞTÜRDÜ

İlki, beynin bacak hareketlerini kontrol etmekten sorumlu bölgesinin üzerine yerleştirilmiştir ve yürümeyi düşündüğümüzde üretilen elektrik sinyallerini çözüyor.

Benzer şekilde, diğer implant da omuriliğin bacakları kontrol eden kısmının üzerine yerleştiriliyor.

Bilim insanları birlikte çalışarak çığır açan bu teknolojinin "düşünceyi eyleme dönüştürdüğünü" ve beyin ile omuriliğin hareketi kontrol eden bölgesi arasındaki kopuk bağlantıyı onardığını söylüyor.

İlk hasta, 2011 yılında Çin'de çalışırken geçirdiği bisiklet kazasında omurilik yaralanması geçiren 40 yaşındaki Hollandalı mühendis Gert-Jan Oskam'dı.

Felç kalmıştı ama cerrahların implantları kalibre etmesinden birkaç gün sonra iyileşme olduğunu fark etti.

YENİDEN YÜRÜYEBİLMENİN SEVİNCİNİ YAŞADI

Oskam, "Bence en şaşırtıcı şey iki gün sonra oldu, beş ila birkaç dakika içinde kalçalarımı kontrol edebiliyordum." dedi.

Uygulama ile "uzun bir eğitim yolculuğundan" sonra hasta yürüyebiliyor, merdiven çıkabiliyor ve rampaları çıkabiliyor.

Skynews'ın haberine göre İmplantların, Oskam'ın evde gözetimsiz olduğu zamanlar da dahil olmak üzere bir yıl sonra da etkili olmaya devam ettiği belirtildi.

Oskam, İsviçre'nin Lozan Üniversitesi Hastanesi ve Lozan Üniversitesi ile İsviçre Federal Lozan Teknoloji Enstitüsü'nden nörobilimciler ve beyin cerrahları tarafından tedavi edildi.

DİJİTAL KÖPRÜ TEKNOLOJİSİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Komisyondaki projenin başkanı Guillaume Charvet, implantların beyinden gelen hareket niyetlerini gerçek zamanlı olarak çözmek için "uyarlanabilir yapay zeka" kullandığını söyledi.

Yapay zeka ilgili sinyalleri tanımladıktan sonra, bunlar omurilik için bacak kaslarını aktive eden ve istenen hareketi harekete geçiren elektrik stimülasyon dizilerine dönüştürülüyor.

Hastanın duyusal algılarında ve motor becerilerinde, dijital köprü kapatıldığında bile devam eden ve koltuk değnekleriyle yürümesine olanak sağlayan iyileşmeler görüldü.

Profesör Gregoire Courtine bunun, dijital köprünün yalnızca adamın omuriliğini onarmakla kalmayıp aynı zamanda "yeni sinir bağlantılarının büyümesini de desteklediğini" gösterdiğini söyledi.

TEKNOLOJİ DİĞER UZUVLAR İÇİN KULLANILABİLECEK

Oskam dijital köprünün test edildiği tek hasta, ancak teknolojinin gelecekte kol ve el fonksiyonlarını geri kazandırmak için kullanılabileceği umuluyor.

Konuyla ilgili bulgular Nature dergisinde ayrıntılı olarak yayınlandı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Mardinli 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir buluş
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trump'tan son dakika Rusya ve savaş açıklaması! Putin'e ilk tehdit! 1,5 milyon asker...
Otel faciasında sıcak gelişme: Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdürü gözaltında