Hedef 2025... Japonya, bir ilki gerçekleştirmek için çalışmalara başladı!
Japon uzay merkezi JAXA, 2025 yılına kadar uzay tabanlı güneş enerjisini dünyaya iletmek istiyor. Söz konusu teknoloji ile güneş enerjisi, uydu yoluyla kablosuz enerjiye dönüştürülerek dünyaya aktarılacak.
Japonya'nın NASA'daki muadili olan JAXA, onlarca yıldır uzaydan güneş enerjisini dünyaya ışınlamayı mümkün kılmaya çalışıyor. Japonya'nın geliştirmekte olduğu teknoloji gelecek için önemli bir adım olarak görülüyor.
GÜNEŞ ENERJİSİNİ KABLOSUZ ENERJİ GÜCÜNE ÇEVİRDİLER
JAXA bilim insanları 2015 yılında 1.8 kilowatt gücü, yani 50 metre ötedeki bir elektrikli su ısıtıcısını çalıştırmaya yetecek enerjiyi kablosuz olarak başarıyla ışınlamıştı. Şimdi ise bir Japon kamu-özel sektör ortaklığı 2025 gibi erken bir tarihte uzaydan güneş enerjisini aktarmayı deneyecek.
Proje, toplanan güneş enerjisini yüzlerce mil ötedeki yer tabanlı alıcı istasyonlara ışınlayacak bir dizi küçük uydunun yörüngeye yerleştirilmesini içeriyor.
UZAYA GÜNEŞ PANELLERİ KURACAK
Bu çok büyük bir adım gibi görünse de, bunun sadece zorluğun başlangıcı olarak görüldüğü belirtildi. Uzaya güneş panelleri kuracak olan JAXA'nın bu çalışma için yapmış olduğu açıklamada, mevcut teknolojilerle 1 gigawatt ya da yaklaşık bir nükleer reaktör kadar güç üretebilecek bir uydu dizisi oluşturmanın yaklaşık 7 milyar dolara mal olacağı belirtildi.