Türksat 6A, aktarılan deneyimlerle daha güçlü olacak!
Türksat 5B'nin hizmete girmesinin ardından, Türkiye'nin en güçlü uydu filosu olarak bilinen Türksat 6A'nın geliştirilmesinde, 1 yıl önceki uydunun üretimi sırasında kazanılan deneyimler büyük bir rol oynadı.
Türksat 5B uydusu üretim ve test süreçleri 2017'de başladı. Bu aşamaların başarıyla tamamlanmasının ardından Türksat 5B, 19 Aralık 2021'de SpaceX firmasının ABD-Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden uzaya gönderildi.
Türksat 5B, 14 Haziran 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alındı.
Müjdeyi açıkladılar: İMECE'nin 3 katı büyüklüğünde... 2 milyarlık nüfusu kapsayacak!
KANAZINILAN YENİ DENEYİMLER TÜRKSAT 6A ÇALIŞMALARINA AKTARILDI
Türksat 5B Uydu Projesi'nde yerli uydu endüstrisinin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla Yerli Endüstri Katkı Programı hayata geçirildi.
ASELSAN tarafından iki haberleşme ekipmanı tasarlandı ve Türkiye'de üretilerek Türksat 5B'de kullanılması sağlandı.
Yerli ürünlerle kazanılan uydu teknolojileri deneyimi Türksat 6A uydusu çalışmalarına da aktarılıyor.
Test süreçleri devam eden Türksat 6A, milli teknoloji hamlesinin önemli projeleri arasında yer alıyor. Uydunun, alt sistemleri, uydu yer istasyonu ve yazılımları milli imkanlarla geliştiriliyor.
TÜRKİYE 10 ÜLKEDEN BİRİ OLACAK
Türksat 6A'nın mühendislik modeli ekipman ve sistem üretimi tamamlanırken, sistem seviyesi testleri Uydu Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde devam ediyor. Mühendislik modelinin sistem seviyesi testleri tamamlandıktan sonra ise uçuş modeli entegrasyon ve testlerine devam edilecek.
Yerli ve milli Türksat 6A haberleşme uydusunun gelecek yıl uzaya fırlatılması öngörülüyor. Uydunun uzaya fırlatılmasıyla Türkiye, uzayda kendi uydusuyla temsil edilen 10 ülkeden biri olacak.
'Türkiye'nin en önemli Ar-Ge Projesi' Türksat 6A'nın fırlatma tarihi belli oldu!
AFRİKA COĞRAFYASI GÜÇLÜ ERİŞİME KAVUŞTU
Türkiye'nin uydu filosunun en güçlüsü olan ve 1 yıl önce hizmete alınan Türksat 5B, Türkiye'nin yanı sıra Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerini içeren geniş bir kapsama alanında hizmet veriyor.
Türksat 5B, Türksat 4A ve 4B'ye göre en az 20 kat fazla kapasite verimliliği bulunan yüksek verimli uydu kategorisinde yer alıyor.
Uydunun uzayda yerini almasıyla birlikte Türksat'ın yerli ve milli uydu anten ailesi PeycON servislerinin de kapsama alanı ve hızı artarken, gemilerde, uçaklarda karasal altyapının ulaşamadığı dağlarda ya da bir doğal afet yaşanması durumunda kapsama alanına giren herhangi bir yerde geniş bant internet ve iletişim kullanılabiliyor.