Alman Bild Gazetesi, yapay zekaya geçiyor! 'Meslektaşlarımızla yollarımızı ayırıyoruz'
Avrupa'nın en büyük medya yayıncısı Axel Springer'in çalışanlarına gönderdiği mailde, belirli rollerin 'artık bugünkü gibi var olmayacağını' belirterek "Ne yazık ki meslektaşlarımızla yollarımızı ayırıyoruz" dedi.
Avrupa'nın en çok satan gazetesi olan Almanya'nın Bild gazetesi, çalışanlarına gönderdiği bir e-postada, bir dizi editoryal işi yapay zeka ile değiştirmeyi planladığını söyledi.
Kârlılığı yeniden sağlamayı amaçlayan ayrı ve daha acil bir 100 milyon Avroluk maliyet azaltma programının bir parçası olarak gazete, yüzlerce kişinin işten çıkarılmasına yol açması beklenen bir hamleyle bölgesel gazete işini de yeniden düzenliyor.
Goldman Sachs açıkladı: Yapay zeka, 300 milyon kişinin işsiz kalmasına neden olabilir!
"MESLEKTAŞLARIMIZLA YOLLARIMIZI AYIRIYORUZ"
The Guardian gazetesinin aktardığı habere göre, Gazetenin sahibi, Avrupa'nın en büyük medya yayıncısı Axel Springer SE, çalışanlarına gönderdiği bir e-postada, "ne yazık ki dijital dünyada yapay zeka ve/veya otomatik süreçler tarafından gerçekleştirilen görevleri olan meslektaşlarımızla yollarımızı ayırıyoruz" dedi.
Rakip Frankfurter Allgemeine gazetesi (FAZ) tarafından görülen e-postaya göre, bazı "editörler, baskı üretim personeli, alt editörler, düzeltmenler ve fotoğraf editörlerinin rollerinin artık bugün olduğu gibi var olmayacağı" belirtildi.
Bu mesaj, Şubat ayında CEO Mathias Döpfner tarafından yayıncının "tamamen dijital bir medya şirketi" olacağına dair yapılan açıklamanın ardından geldi. Döpfner, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının "bağımsız gazeteciliği her zamankinden daha iyi hale getirebileceğini ya da onun yerini alabileceğini" söyledi.
İş dünyasında yapay zeka paniği... Bir kişi daha işinden oldu!
BİLD, SAYI VERMEKTEN KAÇINDI!
Bild, yapay zeka nedeniyle kaybedilebilecek iş sayısı konusunda bir tahminde bulunmadı.
Springer yapay zekayı inceleyen ilk haber yayıncısı değil. BuzzFeed bu yıl yapay zekayı içerik ve çevrimiçi testleri "geliştirmek" için kullanmayı hedeflediğini duyururken, İngiltere'deki Daily Mirror ve Daily Express de yapay zeka kullanımını araştırıyor.
Her ne kadar Bild Gazetesi'nin yapay zekaya geçecek olması yankı uyandırsa da yapay zekanın güvenilirliği kendisini hala sorgulatıyor. ChatGPT gibi yapay zeka araçları, basit kullanıcı yönlendirmelerinden son derece karmaşık metinler üreterek denemeler ve iş başvurularından şiirlere ve kurgu eserlere kadar her şeyi üretebilir, ancak yanıtları bazen yanlış ve hatta uydurma olabiliyor.
CEO'lar, korkutan uyarıya imzalarını attı... "Nükleer savaşla eşit düzeyde!"
DÖRT ÜST DÜZEY YÖNETİCİ TARAFINDAN İMZALANDI
Frankfurter Allgemeine gazetes (FAZ), Bild'in mümkün olduğunca zorunlu işten çıkarmalardan kaçınmayı hedeflediğini ancak 18 olan bölgesel baskı sayısını 12'ye düşürerek editoryal maaşları "üç haneli rakamların altında" ya da yaklaşık 200 kişi azaltmayı planladığını söyledi.
FAZ, e-postanın aralarında genel yayın yönetmenleri Marion Horn ve Robert Schneider'in de bulunduğu gazetenin dört üst düzey yöneticisi tarafından imzalandığını belirtti. Benzer önlemlerin Springer grubunun amiral gemisi Die Welt gazetesinde de alınabileceği belirtiliyor.