Bir emoji yüzünden 61 bin dolar ödemek zorunda kaldı!
Kanada'lı bir çiftçi gönderilen 'keten sözleşmesi' mesajına onaylayan baş parmak ile cevap vermesinden dolayı 61 bin dolar ödeyecek. Çiftçi her ne kadar emojiyi mesajı aldığını teyit etmek için kullandığını belirtse de yargıcı inandıramadı.
Kanada'nın Saskatchewan eyaletinde çiftçi olan Achter, kendisine kısa mesajla bir sözleşme gönderilmesinin ardından gelen mesaja onaylayan baş parmak emojisini kullanarak cevap verdiği için yüklü miktarda para cezasıyla karşı karşıya kaldı.
Çiftçi, istemeden de olsa onayladığı sözleşmeyi yerine getirmediği için 61 bin dolar ödemek zorunda.
BİR EMOJİYLE SÖZLEŞMEYİ ONAYLADI
Sözleşmenin imzalanmasının ardından şirketin çiftçiye bir sözleşme taslağı göndererek "lütfen keten sözleşmesini onaylayın" uyarısında bulunduğu belirtildi.
Çiftçi Achter gelen sözleşme mesajına karşı bir "başparmak yukarı" emojisi ile yanıt verdi, ancak keteni belirtilen tarihte teslim etmedi.
Sözleşmeyi gönderen Mickleborough, Achter ile uzun süredir devam eden bir iş ilişkisi olduğunu ve çiftçinin geçmişte kısa mesaj yoluyla sözleşmeleri kabul ettiğini, bu nedenle emojinin anlaşmayı imzaladığına inandığını söyledi.
ÇİFTÇİ EMOJİYİ SADECE 'TEYİT ETMEK AMACIYLA' ATTIĞINI BELİRTTİ
Ancak yeminli ifadesine göre Achter, başparmak yukarı emojisinin "sadece keten sözleşmesini aldığımı teyit ettiğini" söyledi. Şartları kabul ettiğime dair bir onay değildi" dedi.
King's Bench Mahkemesi'nin bu yılın Haziran ayında açıklanan dönüm noktası niteliğindeki kararında Yargıç Timothy Keene, Emojinin Dictionary.com'daki "dijital iletişimde onay, tasvip veya teşvik ifade etmek için kullanılır" şeklindeki tanımına dayanarak çiftçiyi haksız buldu.
Yargıç Keene, Mahkemenin onaylayan baş parmak emojisinin 'bir belgeyi imzalamak için geleneksel bir araç olmadığını kabul etse de bu koşullar altında imzanın iki şekilde geçerli olduğunu belirtti. Bunlardan birisi çiftçinin cep telefon numarası kullanılarak imza sahibini tanımlamak, diğerinin ise sözleşmenin kabul ettiğini iletmek olduğu belirtildi.
Yargıcın bu kararına göre çiftçinin 61 bin dolar ödemesi kararlaştırıldı.