Mars'la ilgili inanılmaz keşif! Deliller bulundu

Çin'in Mars yer aracı Curong, Mars kumullarında yaptığı keşifte, iklimin 400 bin yıl önce önemli ölçüde değiştiğine dair deliller buldu.

GİRİŞ 11.07.2023 06:30 GÜNCELLEME 11.07.2023 10:53
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Space.com'un haberine göre, Çin Bilimler Akademisi Ulusal Astronomik Gözlemevlerinden Li Çunlay liderliğindeki bilim insanları, Utopia Planitia olarak adlandırılan Mars ve Güneş Sistemi'ndeki en büyük çarpma havzasındaki kumulları inceledi.

Bilim insanları, Curong ve Mars'ın yörüngesindeki Tianwen-1 Keşif Uydusu'nun yüksek çözünürlüklü kameraları vasıtasıyla, Curong'un Mayıs 2021'de indiği bölgedeki kumullarda iklim değişikliğine işaret eden kanıtlar buldu.

Araştırmada, Kızıl Gezegen'in alt orta enlemlerindeki kumul tepelerinde de sıklıkla görülen ve "enine rüzgar sırtları (TAR)" adı verilen uzun karanlık sırtların yüzbinlerce yıllık aşınmayla oluştuğu, açılarının ise küresel atmosferik sirkülasyon modelleriyle belirlenen Mars rüzgarlarının oluşturduğu kumullardan farklı olduğu kaydedildi.

Curong'un TAR'ların oluştuğu hilal şekilli kumullarda, koyu renkli maddelerin altında parlak kumların bulunduğunu keşfettiği, Tianwen-1'in de Mars genelinde 2 bin 262 parlak kum tepesi gözlemlediği vurgulandı.

Araştırmada, bunların 2,1 milyon ila 400 bin yıl önce oluştuğunun tahmin edildiği, koyu renkli TAR'ların ise son 400 bin yılda, yani Mars'ın son buzul çağının bittiği dönemde oluştuğu anlamına geldiği belirtildi.

Bilim insanları TAR'ların kumullara göre farklı açılarına bakarak son buzul çağının ardından Mars'taki rüzgarların, alt orta enlemlerde yön değiştirdiğini tespit etti.

MARS'TAKİ BUZUL ÇAĞLARI MİLANKOVİÇ DÖNGÜLERİ ADLI OLGUYLA ÖRTÜŞÜYOR

Mars'taki buz çağlarının, Dünya'daki buzul çağlarını da tetikleyen Milankoviç Döngüleri adı verilen bir olguyla oluştuğu belirtildi.

Buzul çağlarının, Güneş'in, Jüpiter ve diğer gezegenlerin çekim etkilerinin yanı sıra gezegenin yörünge şekli ve yalpalaması sonucu Mars dönüş ekseninin, yörünge düzlemine göre periyodik olarak değişmesiyle başlayıp bittiği kaydedildi.

Mars'ın şu anda 25 derece olan dönüş ekseni eğikliğinin 2,1 milyon ila 400 bin yıl önce 15-35 derece arasında değiştiği, bunun da Mars'ın iklimini önemli ölçüde etkilediği belirtildi.

Mars'taki buzul çağlarının Dünya'dakinden farklı olduğu, kutuplarda daha yüksek sıcaklıklar ile su buharı ve tozun orta enlemlere doğru hareketiyle karakterize edildiği açıklandı.

Son buzul çağında, Mars'ın çeşitli bölgelerinde hala yüzeyin altında kalan metrelerce kalınlığında su ve toz tabakası oluştuğu vurgulandı.

Araştırma Nature dergisinde yayımlandı.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editör
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Hüdai Çakmak 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçmişte Marsta yaşam vardı. Tıpkı bu günün dünyası gibiydi. Marsı bu hale getiren çekirdek fisyonunun dolaysıyla çekim gücünün azalması, atmosferini kaybetmesidir. Dünyayı da aynı akıbet bekliyor.
    Cevapla
  • Öner 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne de olsa 400 bin yıl önceye kimse gidemez. Uydurmada prof bunlar.
    Cevapla
  • Mehmet57 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasa ve çin tamda Münir özkul un atmaa ziyaaaa dediği gibi lan sanki 55 ile 150 milyon km yi gidecek teknolojileri varmış gibi sallıyorlar tıpkı 50 yıl önce abd ve sscb in aya gittik deyip salladığı gibi bu gün dahi wta gidemiyotlar
    Cevapla
  • İNSANOĞLU 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu bilginin bize faydası ne?
    Cevapla
  • İlimçindeolsa 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu bilginin sana faydası yok Çin'e faydası var yakında görürsün korkma...
    Cevapla
  • zonguldaklı 1 yıl önce Şikayet Et
    zaten sana bir faydası yoksa boş işdir fazla kafana takma sen sabaha kadar otur akşama kadarda yat
    Cevapla
  • Sedat 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu döngünün bir gün karşımıza çıkacağını hissetmiştim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Maliye, kayıt dışı mal sevkiyatlarının peşine düştü
Asgari ücret belli oluyor! İşte masadaki o rakam