Farklı bir stili ortaya çıktı: ChatGPT insanları akıllı olduğuna inandırıyor!
Araştırmacılar, ChatGPT'nin insanları akıllı olduğuna inandırmak için özden ziyade bir stil hilesine başvurduğunu kanıtladı.
ChatGPT, insanları akıllı olduğuna ikna etme konusunda oldukça başarılı olmuş gibi görünüyor. Peki ya aslında onları böyle düşünmeleri için kandırıyorsa?
OpenAI tarafından geliştirilen sohbet robotu, Kasım ayında piyasaya sürülmesinden bu yana toplumu dönüştürdü, CEO'larla yapılan kazanç görüşmelerinde sık sık gündeme geldi ve eğitimden üretici endüstrilere kadar her şeyi altüst etti.
Ancak bu ay yayınlanan bir ön baskı makalesinde, ChatGPT'nin insanları akıllı olduğuna ikna etmek için bazen numara yaptığı belirtildi. Yani ChatGPT özünden koparak insanları kandırmak için farklı bir stil kullanıyor.
İNSANLARA KARŞI BİLEREK YANILTICI SEÇİMLER YAPTI
Purdue Üniversitesi'nden araştırmacılar, ChatGPT'nin yazılım geliştiricileri ve mühendisler için önemli bir soru-cevap sitesi olan Stack Overflow'da yayınlanan 517 soruya verdiği yanıtları analiz etti.
Araştırmacılar, botun yanıtlarını "doğruluk, tutarlılık, kapsamlılık ve özlülük" açısından değerlendirdikten sonra, yanıtların %52'sinin düpedüz yanlış olduğunu ve %77'sinin ayrıntılı yazdığını tespit etti.
Çalışmanın bir diğer bölümünde ChatGPT kullanıcılarının, Stack Overflow'daki insan yanıtlarına kıyasla sorulara verdiği yanıtları, ortaya çıkardığı tüm hatalara rağmen %40 oranında tercih ettiği görüldü.
YAPAY ZEKA ÖNLEM ALINMADAN İNTERNET ORTAMINA SALINDI
Araştırmada, "Yanlış olsalar bile ChatGPT cevaplarını neden tercih ettikleri sorulduğunda, katılımcılar cevapların anlaşılırlığını ve eklemli dil yapılarını tercihlerinin bir nedeni olarak öne sürdüler" denildi.
ChatGPT'nin çok fazla inceleme yapılmadan internete yerleşmiş gibi görünme hızı, yapay zeka etikçileri ve programcıları arasında endişe ve kızgınlığa neden oldu.