ChatGPT sordu, Google Bard haberleştirdi: İşte 'prompt mühendisliği' hakkında bilinenler!

Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz 'prompt mühendisliği'ni açıkladı. Konuyla ilgili ChatGPT tarafından sorular, Google'ın yapay zeka programı Google Bard tarafından haberleştirildi.

ChatGPT sordu, Google Bard haberleştirdi: İşte 'prompt mühendisliği' hakkında bilinenler!
ChatGPT sordu, Google Bard haberleştirdi: İşte 'prompt mühendisliği' hakkında bilinenler!
GİRİŞ 29.09.2023 12:13 GÜNCELLEME 29.09.2023 12:13

Google Bard - ChatGPT - Abdulkadir Günyol - İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, prompt mühendisliğinin "yapay zekaya doğru talimatlar verilmesi süreci" olduğunun altını çizerek, "Prompt mühendisliği, yapay zeka hizmetlerinin doğru şekilde kullanılmasını ve verimliliğini artırmayı sağlıyor. Bu sayede işletmeler ve bireyler, yapay zeka hizmetlerinden daha fazla fayda sağlayabiliyor." dedi.

"İSTENİLEN SONUÇLARIN ALINMASI İÇİN DOĞRU YÖNLENDİRMELER YAPMAK"

Yapay zekanın yükselişi ile birlikte bazı meslekler kaybolmaya yüz tutarken, yeni meslekler ve becerilerin de önemi artıyor. "Yapay zekadan istenilen sonuçların alınması için doğru yönlendirmeler yapmak" olarak özetlenebilen prompt mühendisliği de bu becerilerden biri olarak ön plana çıkıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, AA muhabirine yaptığı konuşmada, yapay zekanın sadece nesneleri sınıflandırma, kümeleme gibi bilinen dar yapay zeka problemlerini çözmekle kalmadığını, aynı zamanda üretken yapay zeka modeline de geçildiğini söyledi.

Üretken yapay zeka kavramının eskiden arama motorlarına yazılan kelimelerin geçtiği metinleri ve resimleri bulmaktan ibaret olduğunu aktaran Üstündağ, şunları kaydetti:

"Şu anda sadece bununla kalmıyoruz, verdiğimiz kelimelerle ilişkili olarak yeni bir tasarım da bulundurabiliyoruz. Örneğin, bir metin, söylem ve hitap yapmak istiyoruz. Bu hitabın kime olacağına göre siz diyorsunuz ki 'bunun içeriği şunlar, şunlar, şunlar olsun'. İçeriklerini veriyorsunuz ve bir hitap tasarlattırıyorsunuz. Bir resim tasarımı yaptırıyorsunuz. Diyorsunuz ki 'bir resim olsun, arkada bir manzara olsun, manzara da deniz olsun, bir sahil olsun, sahilde koşan bir at olsun'. Bu yaptığınız yönlendirmeye göre yapay zeka size metin, görsel ve video olarak bir çıktı üretebiliyor."

Üstündağ, yapay zekanın birçok alanda büyük kolaylıklar sağladığına dikkati çekerek, "Ancak bu hizmetlerin doğru şekilde kullanılabilmesi için doğru talimatlar verilmesi gerekiyor. Bu talimatların hazırlanması ve verilmesi süreci, prompt mühendisliği olarak adlandırılıyor." dedi.

"PROMPT MÜHENDİSLİĞIİ, YAPAY ZEKA ARAÇLARININ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIYOR"

Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, prompt mühendisliğinin önemini, "Prompt mühendisliği, yapay zeka hizmetlerinin doğru şekilde kullanılmasını ve verimliliğini artırmayı sağlıyor. Bu sayede işletmeler ve bireyler, yapay zeka hizmetlerinden daha fazla fayda sağlayabiliyor. Örneğin, bir işletme, prompt mühendisliğini kullanarak, müşteri hizmetleri, satış ve üretim gibi süreçlerini daha verimli hale getirebiliyor." sözleriyle açıkladı.

Üstündağ, prompt mühendisliğinin yapay zeka alanındaki en önemli gelişmelerden biri olduğunu ve gelecekte daha da önem kazanacağını, bu alanda çalışan kişilerin sayısının artacağını söyledi.

Prompt mühendisliğinin, ideal insanın yapacağı mükemmeliyette olmasa da ona yüzde 90'a yakın verimlilikte çıktılar sağlamaya imkan vereceğini vurgulayan Üstündağ, şunları söyledi:

"Örneğin, ChatGPT'ye matematiksel bir soru soruluyor; kız kardeşimin yaşı, ben 6 yaşındayken benim yaşımın yarısıydı. 70 yaşıma geldim, şimdi kız kardeşim kaç yaşındadır? Bundan 2 ay önce yapay zeka bu soruya yanlış cevap veriyordu. O yüzden prompt mühendisliği ile ilgili bu soruyu adım adım sormak tavsiye edildi.

Birinci soru 'Kız kardeşimin yaşı benim yaşımın yarısı ise ve ben 6 yaşında isem kız kardeşim kaç yaşındadır?' oluyor. İkinci soru da 'ben şimdi 70 yaşıma geldiysem kız kardeşim kaç yaşındadır' şeklinde olmalıdır. Bu şekilde sorduğunuz zaman hata miktarını azaltıyorsunuz. Ancak şu anda ChatGPT'ye eski hali ile bile sorsanız artık bu sorunun cevabını doğru yanıtlıyor."

Üstündağ, prompt mühendisliğinin her alanda kullanılabileceğini belirterek, farklı alanlardaki insanların bu konuda bilgi edinmesi gerektiğini söyledi.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Fatih'te İETT otobüsleri çarpıştı!
Altay: Çıkmış diyor ki; Suriye’deki işlere biz talibiz, arkadaş sen önce önündeki işi yap