Yapay zeka 2027'ye kadar Hollanda kadar elektrik tüketecek!
Yeni bir araştırma, yapay zeka (AI) endüstrisinin 2027 yılına kadar Hollanda büyüklüğünde bir ülke kadar enerji tüketebileceği uyarısında bulunuyor.
ChatGPT'nin geçen yıl sahneye çıkmasından bu yana büyük teknoloji firmaları yapay zeka destekli hizmetler eklemek için çabalıyor.
Bu tür yapay zeka projeleri geleneksel uygulamalardan çok daha fazla güç kullanırlar ve bu da çevrimiçi olmayı çok daha enerji yoğun hale getirir.
Ancak çalışmada, mevcut büyümenin yavaşlaması halinde yapay zekanın çevresel etkisinin korkulandan daha az olabileceği de belirtildi.
YAPAY ZEKAYI ÇALIŞTIRMAK İÇİN GÜÇLÜ DONANIMA GEREKİYOR
Raporun yazarı da dahil olmak üzere pek çok uzman, teknoloji firmalarının doğru bir tahminde bulunmak için yeterli veri açıklamaması nedeniyle bu tür araştırmaların spekülatif olduğunu söylüyor.
Yine de yapay zekanın geleneksel bilgi işlem görevlerinden daha güçlü donanım gerektirdiğine şüphe yok denildi.
TÜM ŞARTLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK HESAPLANDI
VU Amsterdam İşletme ve Ekonomi Okulu'nda doktora adayı olan Alex De Vries tarafından yapılan çalışma, yapay zekanın büyüme hızı, yapay zeka çiplerinin kullanılabilirliği ve sunucuların her zaman tam hızda çalışmaya devam etmesi gibi bazı parametrelerin değişmemesine dayanıyor.
De Vries, çip tasarımcısı Nvidia'nın sektörün ihtiyaç duyduğu yapay zeka işleme kitinin yaklaşık %95'ini sağlayacağının tahmin edildiğini belirtti.
YAPAY ZEKA 2027 YILINA KADAR HOLLANDA KADAR ELEKTRİK TÜKETECEK
2027'ye kadar teslim edilmesi beklenen bu bilgisayarların miktarına bakarak, yapay zekanın enerji tüketimi için her yıl 85-134 terrawatt-saat (TWh) elektrik aralığını tahmin edebildi. En üst sınırda bu, kabaca küçük bir ülkenin yıllık kullandığı enerji miktarıdır.
De Vries BBC News'e yaptığı açıklamada "Elektrik tüketimi açısından Hollanda gibi bir ülkenin büyüklüğünden bahsediyoruz. Toplam küresel elektrik tüketimimizin yüzde yarısından bahsediyoruz," dedi.
De Vries, bulgularının yapay zekanın yalnızca gerçekten ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılması gerektiğini gösterdiğini söyledi.
Hakemli çalışması Joule dergisinde yayımlandı.