Türkiye harekete geçti: 200 bin dolar değerinde, yalnızca 70 gram!

TSK tarafından da kullanılan Black Hornet Nano İHA’nın yeni versiyonu geliştiriliyor. Yaklaşık 200 bin dolar değerindeki İHA, yalnızca 70 gram ağırlığında. Türk savunma devi ASELSAN da konuyla ilgili çalışmalara başlamış durumda.

GİRİŞ 14.10.2023 07:30 GÜNCELLEME 14.10.2023 13:13
Bu Habere 94 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin savunma hamlelerinde başı çeken ve yurt dışında da adından oldukça söz ettiren ASELSAN'ın, yerli olarak geliştirilmesi için harekelete geçtiği Nano İnsansız Hava Araçlarının özellikleri dikkat çekiyor. 

ABD’li Teledyne FLIR şirketi, dünyaca ünlü Black Hornet Nano İnsansız Hava Aracı (İHA)’nun yeni bir versiyonunu geliştiriyor. Black Hornet 4 olarak adlandırılan yeni insansız sistem, 30 santimetreden daha kısa ve sadece 70 gram ağırlığında. İHA o kadar küçük ki bir askerin eline sığabiliyor.

Üreticiye göre yeni varyant, askeri birimlere gelişmiş durumsal farkındalık sağlamak için selefini temel alıyor. Sistem 20 saniyeden daha kısa bir sürede kalkış yapabiliyor ve GPS’in olmadığı ortamlarda dahi görev gerçekleştirebiliyor.

Ayrıca, sistem görsel görüş hattının ötesindeki hedefleri belirleyebilecek ve silah sistemlerinin etkilerini gerçek zamanlı olarak değerlendirmeyi mümkün kılacak. Black Hornet 4, düşük ışık şartlarında yüksek görüntü elde edilmesini sağlayan yeni bir gündüz kamerasıyla teçhiz edilecek.

Teledyne FLIR’in Black Hornet 4’ü, ABD Savunma Bakanlığı ve Norveç Ordusu’na sunması bekleniyor. Öte yandan Türkiye’de de güvenlik birimleri, Black Hornet’i aktif olarak kullanılıyor. Ancak İHA, 200 bin dolarlık birim maliyetiyle dikkat çekiyor.

BLACK HORNET 4'ÜN FARKLARI

Önceki Black Hornet’lerle karşılaştırıldığında en son versiyon Black Hornet, gelişmiş uçuş performansı ve engellerden kaçınma yeteneklerine sahiptir. Ayrıca 30 dakikadan fazla süreyle saatte maksimum 10 mil (16 kilometre) hızla uçmasını sağlayan gelişmiş bir bataryaya sahiptir.

Drone, iki kilometrelik (1,2 mil) bir operasyonel menzile sahiptir ve 25 knot rüzgara dayanıklı yapıdadır.

Black Hornet 4’ün en dikkat çekici özelliklerinden biri, düşman radarları tarafından tespit edilmeden tehditleri tanımlamasını sağlayan son derece düşük görsel ve akustik izidir.

Yeni 12 megapiksel kamerası ve yüksek çözünürlüklü termal görüntüleyicisi sayesinde sistem, muharebe sahasının  daha iyi görüntülenmesini sağlayabiliyor.

ASELSAN'IN ÇALIŞMALARI

Öte yandan Türkiye’de de ASELSAN, Mikro ve Nano İHA’lar için çalışmalarını sürdürüyor. ASELSAN tarafından geliştirilecek sistemler ile Türkiye’nin bu alandaki yurt dışı bağımlılığının sonlandırılması hedefleniyor.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST.COM
Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 94
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Arı denen cihaz, 2016 yılında tedarik edildi bu, yeni mi aklına geldi aselsanın
    Cevapla
  • SERDAR 1 yıl önce Şikayet Et
    Black Hornet Nano, Norveç'te Prox Dynamics AS tarafından geliştirilen Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Birleşik Krallık, Almanya, Avustralya, Norveç, Hollanda, Hindistan ve Türk silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan askeri bir mikro insansız hava aracıdır. Vikipedi
    Cevapla
  • Aysakini 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu olcude bundan cok daha hafif ve gorunmez olanini yapmak daha ucuza cok kolay.Aerojel kullanilirsa aselsan bunu yapar.umarim biri olur
    Cevapla
  • LafımıEsirgemem 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence bizim mühendislerimiz daha iyisini yapar
    Cevapla
  • Alparslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence bizim elimizde daha iyileri var
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Madem bu nu ASELSAN yapıyor ve Türk maliysa neden ismi yabancı black hornet Nano ismi Ertuğrul ola bilir bamsi ola bilir yeni çeri ola bilir Turgut reis ola bilir kabugumuz türk içimiz ABD
    Cevapla
  • Tuncay 1 yıl önce Şikayet Et
    Osmali tahrinde babsi bey diye biryok fazla dizi serediyorsun biraz kitap oku
    Cevapla
  • Erhan Albayrak 1 yıl önce Şikayet Et
    Aselsan yapacak, yapmiyor.Aselsan yapinca disa bagimliliktan kurtulacagiz diyor.
    Cevapla
  • B. G. 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulan okuduğunu da anlamıyor bunu yapan yabancı ama aselsan da aynı kategoride bir ürün üretmek için çalışıyor diyor yazıda.
    Cevapla
  • Hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir cihazı kopyalıyorsunuz bu sürdürülebilir değildir ama yazılımı tüm sistemleri size ait olursa o zaman gerçek bir başarıdan söz edebiliriz bunlar iyi gelişme ama hedef A DAN Z YE Yerli malı olması
    Cevapla
  • Hüsamettin Ecevitci 1 yıl önce Şikayet Et
    ASELSAN yapmayı planlıyor. ABD yapımı şu anda. ASELSAN yapımı Jandarmada daha büyükleri var ve operasyonlar da tepe arkaları gözetleniyor
    Cevapla
  • E.turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha yapilmaya baslanmamis,calisma baslatilmis..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Roblox ve Discord'a yasak kalkıyor mu? Bakan Uraloğlu açıkladı
ÖTV'siz araç alınımında şartlar değişti! Yüzde 20 yerli araç markaları....