İnsan beynini simüle edebilen 'süper bilgisayar' geliştiriliyor!

İnsan beyni ölçeğindeki ağları simüle edebilen dünyanın ilk süper bilgisayarı, Western Sydney Üniversitesi'ndeki Uluslararası Nöromorfik Sistemler Merkezi (ICNS) araştırmacıları tarafından duyuruldu.

GİRİŞ 13.12.2023 10:22 GÜNCELLEME 13.12.2023 14:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

DeepSouth, biyolojik süreçleri taklit eden nöromorfik bir sistem kullanıyor ve saniyede 228 trilyon sinaptik işlemle, insan beynindeki tahmini işlem oranına rakip olacak şekilde, büyük sıçrayan nöron ağlarını verimli bir şekilde taklit etmek için donanım kullanıyor.

GELENEKSEL SÜPER BİLGİSAYARLARA GÖRE ÇOK DAHA VERİMLİ

ICNS Direktörü Profesör André van Schaik, DeepSouth'un diğer süper bilgisayarlardan farklı olduğunu, çünkü nöron ağları gibi çalışmak üzere özel olarak tasarlandığını, daha az güç gerektirdiğini ve daha fazla verimlilik sağladığını söylüyor.

Bu durum, daha geleneksel bilgi işlem yükleri için optimize edilmiş ve güce aç olan süper bilgisayarlarla tezat oluşturuyor.

"Beyinlerin nöronları kullanarak nasıl hesaplama yaptığına dair anlayışımızdaki ilerleme, beyin benzeri ağları büyük ölçekte simüle edemememiz nedeniyle engelleniyor. Grafik İşlem Birimleri (GPU'lar) ve çok çekirdekli Merkezi İşlem Birimleri (CPU'lar) kullanan standart bilgisayarlarda spiking sinir ağlarını simüle etmek çok yavaş ve yoğun güç gerektiriyor. Bizim sistemimiz bunu değiştirecek," diyor Profesör van Schaik ve ekliyor:

"Bu platform beyne ilişkin anlayışımızı ilerletecek ve algılama, biyomedikal, robotik, uzay ve büyük ölçekli yapay zeka uygulamaları dahil olmak üzere çeşitli alanlarda beyin ölçeğinde bilgi işlem uygulamaları geliştirecektir."

İNSAN BEYNİNİN NASIL ÇALIŞTIĞINI ANLAMAYA YÖNELİK BÜYÜK BİR ADIM

Profesör van Schaik, pratikte bunun cep telefonları gibi akıllı cihazlarda, üretim ve tarım için sensörlerde ve daha az güç tüketen ve daha akıllı yapay zeka uygulamalarında ilerlemelere yol açacağını açıkladı. Ayrıca sağlıklı ya da hastalıklı bir insan beyninin nasıl çalıştığının daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Western Sydney Üniversitesi'nin ICNS ekibi, bu çığır açan projeyi geliştirirken Sydney Üniversitesi, Melbourne Üniversitesi ve Almanya'daki Aachen Üniversitesi'nden araştırmacılarla birlikte nöromorfik alandaki ortaklarla işbirliği yaptı.

Süper bilgisayar, IBM'in büyük nöron ağlarını simüle eden makineler üretme çabalarını başlatan TrueNorth sistemine ve dünya satranç şampiyonu olan ilk bilgisayar olan Deep Blue'ya saygı duruşu niteliğinde DeepSouth olarak adlandırılmıştır. Bu isim aynı zamanda coğrafi konumuna da bir gönderme.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Fghu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kurana göre insana has olan düşünme değerlendirme, karar verme gibi yetiler beyin merkezli olmayıp insan ruhunda bulunan işletim sistemi tarafından yönetiliyor. Beyin nöronlarına bağlı gelişen felç türü rahatsızlıklar ise tedavi edilebilir mi bana göre daha başlangıç evresindeler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Almanya silah satış rekoru kırdı, Türkiye'nin payı belli oldu!
En acı liste! Feci yangında hayatlarını kaybettiler...