Ödüllü Japon yazardan ChatGPT itirafı!
Japon yazar Rie Kudan, yapay zeka konseptli fütüristik bir Tokyo’yu anlattığı “The Tokyo Tower of Sympathy” (Tokyo Sempati Kulesi) adlı romanında ChatGPT adlı yapay zeka sohbet botundan üretilen metinleri kullandığını itiraf etti.
Ödüllü Japon yazar, romanının bir kısmını ChatGPT'yle yazdığını itiraf etti.
Rie Kudan, fütüristik bir Tokyo'yu tasvir ettiği The Tokyo Tower of Sympathy (Tokyo Sempati Kulesi) adlı romanının bir kısmını yapay zeka destekli sohbet botu sayesinde yazdığını söyledi.
Japonya'nın prestijli edebiyat ödüllerinden Akutagava Ödülü'nü kazanan kitap, jüri tarafından "kusursuz" diye nitelenmişti.
Ancak Kudan, çarşamba günü ödül töreninde yaptığı konuşmada kitabın yaklaşık yüzde 5'ini ChatGPT'nin ürettiği metni "kelimesi kelimesine" kullanarak yazdığını belirtti.
33 yaşındaki yazar, ayrıca sohbet botunu sık sık kullandığını ve bazen kimseyle paylaşamayacağı düşünceleri ChatGPT'ye anlattığını söyledi.
Yapay zekanın merkezi rol oynadığı fütüristik bir Tokyo'nun hikayesini anlatan romanda ChatGPT'den faydalanılması sosyal medyada da tartışmanın ortaya çıkmasına neden oldu.
Bir Twitter kullanıcısı, "Yapay zekayı ustalıkla kullanarak kitap yazmış. Bu yetenek mi değil mi bilemiyorum" yorumunu yaparken, bir diğer kişiyse yazarın üretkenliğini ortaya çıkarmak için ChatGPT'yi kullanmasının iyi bir yöntem olduğunu savundu.
Adını ünlü Japon yazar Ryunosuke Akutagava'dan alan ödülle ilgili organizasyonu yürüten Japon Edebiyatını Destekleme Derneği, Fransız haber ajansı AFP'nin yorum talebini reddetti.