Alper Gezeravcı'dan savunma sanayii için tarihi deney: MİYOKA!

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzay ve savunma sanayine kurşunsuz lehimleme konusunda kritik bilgiler sağlayacak "MİYOKA" deneyini hayata geçirdi.

GİRİŞ 02.02.2024 06:49 GÜNCELLEME 02.02.2024 08:58
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştireceği 13 deneyin 11'incisi olan Mikro Yerçekimi Ortamında Kurşunsuz Lehimleme Araştırması olan "MİYOKA"yı deneyini yaptı.

TÜBİTAK UZAY'dan Hakan Asan'ın proje yöneticisi olduğu mikro yerçekimi ortamında gerçekleştirilecek kurşunsuz lehimleme deneyi ile Gezeravcı, ISS'te elektronik kart üzerine kurşunsuz bileşen montajını gerçekleştirmesi amaçlandı.

Böylece, uzay görevi sonrası dünyaya getirilecek elektronik kartlar TÜBİTAK UZAY tarafından ayrıntılı incelemeye tabi tutularak mikro yerçekiminin kurşunsuz lehimleme sürecine etkileri bilim dünyasının kullanımına sunulmak üzere raporlanacak.

Deneyle, yeni uzay yaklaşımına dair uygulamalar gerçekleştirilecek. Uzay ve savunma sanayine kurşunsuz lehimleme konusunda kritik bilgiler sağlanacak. Saf kalay üzerinde kalay saçaklanması araştırması yapılacak. Mikro yerçekimi ortamında üretim süreçlerine tarihçe kazandırılacak.

BUGÜNE KADAR 10 DENEY HAYATA GEÇİRDİ

Gezeravcı, ISS'ye ulaştığı günden bu yana deneyleri hayata geçirmeye devam ediyor.

Astronot Gezeravcı, Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanmasında önemli katkı sunması beklenen Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar (UYNA) deneyine başladı.

Yer çekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genler ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştıran "MESSAGE" deneyi hayata geçirildi.

Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerisi olan ve öğretmenleri Birsen Geçer'in proje yöneticisi olduğu Propolisin Antibakteriyel Etkisi (PRANET) deneyini de yapan Gezeravcı, TÜBİTAK MAM'dan Prof. Dr. İskender Gökalp ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil'in proje yöneticisi olduğu uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan "gMetal" deneyine de yaptı.

Gezeravcı ayrıca, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE" deneyini sürdürüyor.

Gelecekte uzayda yaşayacak yüksek sayıda insanın ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermesi için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik ilk adım olan "CRISPR-GEM" ve mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılmalarının mümkün olup olmadığının araştırıldığı "UzMAn" deneylerine de devam ediliyor.

Gezeravcı, uzay ortamında alglerin, karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılmasını araştıran "ALGALSPACE" ve uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin "vokal kord" kaynaklı değişimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak "VOKALKORD" deneylerini de sürdürüyor.

"OKSİJEN SATURASYONU" deneyiyle de yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedefleniyor.​​​​​​​

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 76
  • Uzay teknisyeni 9 ay önce Şikayet Et
    Bu misyon için Herkes paradan söz ediyor tamam kabul ediyorum ülke olarak zor zamanlardan geçiyoruz lakin hiç kimse bu deneylerin ülkemizin menfaatleri için yapıldığını ve ülkemizin tarih yazdığını ifade etmiyor tamam muhalefet olabilirsiniz lakin biz hepimiz Türkiye bayrağının uzayda olmasını kim istemez lütfen yorum yaparken Uzay hakkında bilgi toplayıp ona göre yorum yapın
    Cevapla
  • yunus 9 ay önce Şikayet Et
    buna vereceğimiz parayı gazze gönderseydik en azından hayır kazanırdık bunun hiç bir hayrı yok
    Cevapla
  • Melikşah 9 ay önce Şikayet Et
    Bu alanlara para harcadığımız için zaten geri kaldık ve batı -abd nin teknoljisi üstünlüğü ile eziliyor ümmet . İslam ın en büyük düşmanı sizin gibi cahiller
    Cevapla
  • Trabzonlu 9 ay önce Şikayet Et
    Hayatında hiç deney yaptın mı. Ya da deney nedir biliyor musun. Ya da boşver
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Adamı uzayda da rahat bırakmadılar ya
    Cevapla
  • misafir 9 ay önce Şikayet Et
    marsta hayat varmı merak ediyoruz
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Eskiden Mars'ta vardı, Marslılar yapay zekayı keşfettiler. Yapay zekâ kontrolü ele geçirip Mars'ı organik canlılar için yaşanamaz hâle getirdi. Mars'taki mağaralarda yapay zekânın yönettiği robotların işlettiği insan kapsülleri var.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Ne deneyi yaparsan yap, kendi imkanlarınla gştmediğin sürece o deney sonuçlarını önce büyük şeytan Amerika'ya vermek zorundasın. Ne anladık bu işten biz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kayyım atanan DEM'li başkanın görüntüleri olay oldu
Devlet Bahçeli'nin Erdoğan çıkışı sonrası muhalefetin tavrı ne olacak? İşte ilk yorumlar