Bilim insanları beyin için en iyi iki aktiviteyi belirledi

Piyano çalmanın beyinde birden fazla alanı harekete geçirdiği görüldü.

Bilim insanları beyin için en iyi iki aktiviteyi belirledi
Bilim insanları beyin için en iyi iki aktiviteyi belirledi
GİRİŞ 04.02.2024 09:20 GÜNCELLEME 04.02.2024 09:20
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Aynı kelimeyi el yazısı ile tekrar tekrar yazmak bazıları için kötü anıları geri getirebilir, ancak kalem kullanmak, öğrenme ve hafıza ile ilgili olan beyin bölgeleri arasındaki bağlantıyı kuvvetlendiriyor.

26 Ocak’ta Frontiers in Psychology’de yayınlanan rapor, üniversite öğrencilerinden kelimeleri el yazısı ile yazmaları istendiğinde, bu kelimeleri klavye ile yazdıklarına kıyasla, beyin genelinde, özellikle de hafıza oluşumuyla ilişkili beyin dalgalarında artan bağlantıları ortaya koydu.

Daha önce yapılan pek çok araştırma, el yazısının heceleme doğruluğunu, hafızayı, hatırlamayı ve kavramsal anlayışı geliştirdiğini göstermişti. Bilim insanları, harflerin ve kelimelerin izini sürmenin yavaş sürecinin bireylere materyali işlemek ve öğrenmek için daha fazla zaman verdiğini düşünüyor.

Gazete Oksijen'in haberine göre; yeni çalışmada, Trondheim’daki Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden psikologlar Audrey van der Meer ve Ruud van der Weel, üniversiteden öğrencilerinin başlarına elektrotlar yapıştırdı.

Araştırmacılar öğrencilerden bilgisayar ekranında beliren bir kelimeyi kalemle, el yazısıyla ya da klavyeyle yazmalarını istediler. Bir başlıktaki sensörler, katılımcılar her bir görevi yerine getirirken elektriksel beyin aktivitesini kaydetti.

El yazısının klavyeyle yazmaya oranla duyusal ve motor işlemeye dahil olan parietal beyin bölgeleri ve çoğu hafızaya dahil olan merkezi bölgeler arasındaki bağlantıyı artırdığı belirlendi.

BİRDEN FAZLA BÖLGE ETKİLENİYOR

Piyano çalmayı öğrenmek ise beynin hafıza, hareket ve duyusal bilgilerin işlenmesiyle ilgili bölgelerinde çeşitli faaliyet değişikliklerine neden oluyor.

Polonya’daki Nencki Deneysel Biyoloji Enstitüsü’nden Alicja Olszewska ve meslektaşları 24 kişiyi 26 hafta boyunca piyano çalmayı öğrenirken inceledi.

Bu çalışma, bir öğretmenin 45 dakikalık 13 ders boyunca katılımcılara temel teknikleri göstermesinin yanı sıra giderek karmaşıklaşan sekiz müzik parçasında koçluk yapmasını içeriyordu.

Katılımcılar ayrıca haftada 4 saat evde pratik yapmaya teşvik edildi. 1, 6, 13 ve 26 haftalık eğitimden sonra taramalar, piyano çalmanın, işitsel korteksler ve motor korteksler de dahil olmak üzere beyinde birden fazla alanı harekete geçirdiğini gösterdi.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Mevlüt Göktaş 9 ay önce Şikayet Et
    Çeşitli hadislerde Kur'an okumak, salâvatlar, dişleri misvaklamak, bal yemek yada şerbetini içmek çörek otu kabak hindiba gibi hadislerle beraber(şifalı bitkiler kitaplarınıda araştırıp bunlarla ilgili tecrubeyle sabitliği kesin kanıtlanmış besinlerden kullanmak) ve İkra...
    Cevapla
  • Mevlüt Göktaş 9 ay önce Şikayet Et
    Kitap okumak bateri ve diğer müzik enstrümanları yada birden çok enstrüman çalmak v.s. ve resim yapmakta aynı . Habere En diye başlanmış . Şunuda söylemeliyim 24 senelik epilepsi hastasım karakalemle birebir sadece bakıp yapabiliyorum 20 ye yakın enstrüman çalıyorum ve kitap 1 saat. Nöbetlerimi düşmeden ayakta yada otururken dalgınlıkla geçiriyorum. Unutmayın işleyen demir pas tutmaz.
    Cevapla
  • Nabi 9 ay önce Şikayet Et
    Gercekten okumaya deger bir makale.
    Cevapla
  • Akgul 9 ay önce Şikayet Et
    Ellezi alleme bil kalem. O ki insana kalemle öğretti. Biz bunu zaten biliyorduk
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 9 ay önce Şikayet Et
    hepsi hikaye Hafızlık gibisi yok! hem dünyada hem ahırette zirvede olmak isteyenler için!
    Cevapla
  • ressam 9 ay önce Şikayet Et
    Tmm sende öyle yap
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Otomobilde yıl sonu yarışı! Marka marka sıfır araç kampanyası
Rusya'dan gözdağı! Bir sonraki adım nükleer olabilir