Ay'da yan yatan uzay aracı görüntü göndermeye devam ediyor...

Yıllar sonra Ay'a iniş gerçekleştiren Odysseus uzay aracı yan yatmasına rağmen Dünyadaki merkeze veri aktarmaya devam ediyor. Uzay aracı Ay'a iniş sırasında yan yatmış ve bir daha doğrulamamıştı...

Ay'da yan yatan uzay aracı görüntü göndermeye devam ediyor...
Ay'da yan yatan uzay aracı görüntü göndermeye devam ediyor...
GİRİŞ 28.02.2024 16:06 GÜNCELLEME 28.02.2024 16:06

Odysseus uzay aracının Ay'a inişinden dört gün sonra, görev ekibi iniş sırasında çekilen fotoğrafları yayınladı.

Ultra geniş açılı görüntüler, antenlerinin ne kadar veri iletebileceğini sınırlayan garip bir açıda durmasına rağmen, iniş aracının uçuş kontrolörleri ile iletişim kurmaya devam ettiğini doğruluyor.

Bu arada NASA'nın Ay Keşif Yörünge Aracı'ndan gelen görüntüler Odysseus'un iniş noktasını, Ay'ın güney kutup bölgesinde Malapert A adı verilen bir kraterin yakınındaki hedefine bir mil (1,5 kilometre) mesafede belirledi.

Odysseus iniş aracından alınan bu düşük çözünürlüklü, ultra geniş açılı görüntü, karenin sağ tarafında iniş aracının parçalanmış bir görüntüsüyle birlikte Ay arazisini gösteriyor.

BEKLENENDEN DAHA ERKEN ENERJİSİ BİTECEK

Kötü haber ise güneş enerjisiyle çalışan iniş aracının beklenenden daha erken karanlığa gömülmek zorunda kalabileceği.

İniş aracı, Ay'a inişte hayatta kalan ilk ticari uzay aracı ve NASA'nın 1972'deki Apollo 17 görevinden bu yana bunu başaran ilk ABD yapımı uzay aracı. NASA, Intuitive Machines'e altı bilim yükünü yüzeye ulaştırması için 118 milyon dolar ödüyor ve araçta özel sektöre ait altı yük daha bulunuyor.

Odysseus'un inişi kolay olmadı: İnişten sadece saatler önce, Nova Kontrol ekibi iniş aracını devre dışı bırakılmış bir lazer mesafe bulma sistemi etrafında çalışacak şekilde yeniden programlamak zorunda kaldı.

NASA'nın Ay Keşif Yörünge Aracı'ndan alınan bir üstten görüntü, Odysseus iniş aracının mavi kenarlıklı iç kısımla vurgulanan konumunu gösteriyor. (NASA/Goddard/Arizona Eyalet Üniversitesi)

Uzay aracı bunun yerine NASA'nın yüklerinden biri olan deneysel bir lazer mesafe bulma sisteminden yararlandı. Neyse ki, geçici çözüm işe yaradı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uludağ'daki 1000 liralık çorbaya 'haksız fiyat' incelemesi
Türk savunma sanayisi Pakistan ordusuna güç katacak