Evrenin bugüne kadarki en detaylı haritası çıkarıldı! Sonuçlar şaşırtıcı...

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmada çığır açıcı yeni verilerin, gizemli gücün (Evrenin) zaman içinde değiştiğini işaret ediyor...

GİRİŞ 06.04.2024 09:19 GÜNCELLEME 06.04.2024 09:56
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Evrenimizin en detaylı 3 boyutlu haritasını çıkaran bilim insanları, karanlık enerjinin "evrim geçiriyor" olabileceğini söylüyor.

Bilim insanları yeni verilerin, evrenin giderek artan bir ivmeyle hızlandığını doğruladığını belirtiyor. Fakat bu durum kozmos hakkındaki mevcut anlayışımızla çelişerek bu süreci tetikleyen karanlık enerjinin zaman içinde değiştiğine işaret ediyor. 

Harita, 11 milyar yıl önce Dünya'ya doğru yolculuğuna başlayan ışığı görebilen ve bilim insanlarının 6 milyondan fazla galaksiyi içeren bir harita oluşturmasına olanak tanıyan Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı'nın (DESI) çalışmalarının sonucu. Bu da bilim insanlarının evreni nispeten genç olduğu zamanlardaki haliyle görmesini sağlıyor.

EVRENDEKİ KARANLIK MADDENİN SIRRI ÇÖZÜLEBİLECEK Mİ?

Bilim insanları bu muazzam büyüklükteki veriyi kullanarak karanlık enerjinin etkilerini haritalandırmayı ve böylece evrenin daha hızlı genişlemesine yol açtığı düşünülen gizemli gücü daha iyi anlamayı umuyor.

Araştırmacılar ilk kez evrenin erken dönemlerini yüzde 1'den daha iyi bir hassasiyetle inceleyerek kozmosun evrimine ilişkin bugüne kadarki en iyi resmi elde etti.

Bu veriler kozmosa dair en iyi modelimizle büyük ölçüde uyuşuyor. Ancak araştırmacılar "karanlık enerjinin zaman içinde evrim geçirdiğini gösterebilecek, ilginç olması muhtemel farklılıklar" olduğunu ve daha fazla çalışmanın kozmos hakkında daha fazla şey ortaya çıkarabileceğini söylüyor.

Araştırma, uzayın uzak kısımlarına bakan 5 bin küçük robotun meydana getirdiği bir teleskop olan Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı tarafından üretildi.

Evrene dair en iyi modelimiz Lambda CDM diye biliniyor; CDSM diye bilinen soğuk karanlık maddeyle Lambda diye bilinen karanlık enerjiyi birleştirdiği için bu isimle anılıyor. Bu ikisi birlikte evrenin nasıl genişlediğini şekillendiriyor: Madde evreni yavaşlatırken karanlık enerji hızlandırıyor.

DESI evrenimizin bugüne kadarki en büyük 3 boyutlu haritasını çıkardı. Dünya, bütün haritanın bu ince diliminin merkezinde yer alıyor. Büyütülmüş kesitte, evrenimizin altında yatan maddenin yapısı kolayca görülebiliyor (Claire Lamman/DESI işbirliği; cmastro'nun özel renk haritası paketi)

EVREN SÜREKLİ BİR DEĞİŞİM İÇİNDE

Araştırmacılar bu ikisinin tam olarak nasıl etkileşime girdiği ve evrenimizin evrimini nasıl değiştirdiğinden hâlâ emin değil. Ancak DESI projesinin ilk yılından elde edilen bulgular, bazı ilgi çekici farklılıklarla birlikte bunun çoğunlukla doğru olduğunu gösteriyor.

DESI'ın araştırması 5 yıl sürecek ve araştırmacılar bunun sonunda, farklılıkların aslında göründüğü kadar önemli olmadığının ortaya çıkabileceğini ifade ediyor. Ancak araştırmacılar bunun evren modelimizi güncellememiz gerektiğini de gösterebileceğini söylüyor.

Dallas'taki Teksas Üniversitesi'nde fizik profesörü ve bu işbirliğinin üyesi olan Mustapha Ishak-Boushaki, "Standart evren modelinden bazı ilginç sapmalar gösteren sonuçlarımız, karanlık enerjinin zaman içinde evrim geçirdiğine işaret ediyor olabilir" diyor.

ÇALIŞMALAR EVRENİ ANLAMAMIZA YARDIMCI OLACAK

Ne kadar çok veri toplarsak, bu bulgunun geçerli olup olmadığını belirlemek için o kadar iyi bir donanıma sahip oluruz.

Daha fazla veriyle, gözlemlediğimiz sonucun farklı açıklamalarını tespit edebilir veya bunu doğrulayabiliriz.

Eğer geçerliliğini sürdürürse böyle bir sonuç, kozmik hızlanmaya neyin yol açtığına biraz ışık tutarak evrenimizin evrimini anlamada muazzam bir adım atılmasını sağlayacak.

Bilim insanları DESI verilerinin ilk yılına ilişkin bir dizi makaleyi açık erişimli araştırma sitesi arXiv'de yayımladı. Ayrıca çalışmalarını ABD'deki Amerikan Fizik Topluluğu toplantısında ve İtalya'daki Rencontres de Moriond'da sundular.

KAYNAK: INDEPENDENT | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Ziyaretçi 7 ay önce Şikayet Et
    Diyanet yurt dışında (elhamdülillah) akın akın İslâmı ve Müslümanları merak edip araştıranlara yönelik tebliğ çalışmalarına başlamış. Yalnız içimizdeki İslâm düşmanı imansızlara ve İslamdan uzak Müslumanlara yönelik proje ve çalışma şart. Kim bilir belki de hidayete erer gerçeği yakalarlar.
    Cevapla
  • Yavuz Selim 7 ay önce Şikayet Et
    Gökyüzünü (uzayı), Biz kudretimizle yaptık. Ve kuşkusuz onu öyle genişleten Biziz" (Zariyat/47). Bütüm bilim alemi ve batı bu ayetin hakikatini kabul eder de içimizdeki batıcılar bunu kabul etmezler.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Bilim adamlarının çalışması,okyanus kenarında kumla oynayan bir bebekten farksızdır. Bir virüsle baş etmekten aciz,kendi bedeninin milyonda birini tanımaktan aciz insan aczini itiraf edecek,ve kul olacak. Ancak kumla oynamaya da devam edecek. Bu kulluğunun gereğidir.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Vâr eden Allah c.c kün yani ol emiri vermiş feyekun emrini verene kadar kadar olmaya büyümeye ve değişmeye devam edecektir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
2025 yılı pasaport, MTV ve ehliyet fiyatları açıklandı
İBB'nin bütçesi onaylandı: Kentsel dönüşüm ve konser ayrıntısı! Büyük fark