70 yılda 800 yıldız bir anda kayboldu! Bilim adamları gizemi çözdü...

Bilim insanları son 70 yılda 800 yıldızın aniden yok olduğunu belirterek, bazı büyük kütleli yıldızların patlama geçirmeden kara deliğe dönüştüğünü söylüyor.

GİRİŞ 26.05.2024 13:02 GÜNCELLEME 26.05.2024 13:36
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bilim insanları bazı yıldızların bir anda ortadan kaybolmasının sırrını çözmüş olabilir. 

Güneş'in en az 8 katı kadar kütleye sahip yıldızlar ömürlerinin sonuna geldiğinde, çekirdekleri çökmeye başlıyor. Bu durum süpernova patlamasına yol açarken yıldızın dış katmanları uzaya saçılıyor. Bu şekilde ortaya çıkan gaz ve toz bulutu yüzbinlerce yıl boyunca uzayda kalıyor. 

Bir galaksinin tamamından daha parlak olabilen süpernova patlamasının ardından yıldızın çekirdeği nötron yıldızına veya kara deliğe dönüşüyor. 

 70 YILDA 800 YILDIZ BİR ANDA KAYBOLDU

Fakat bazı büyük kütleli yıldızların ardında bir patlamaya dair iz bırakmadan ortadan kaybolduğu görülüyor. Bilim insanları son 70 yılda en az 800 yıldızın bir anda yok olduğunu kaydetti.

Bir yıldız ve kara deliği içeren ikili bir sistemi inceleyen bilim insanları, bazı büyük kütleli yıldızların patlama geçirmeden kara deliğe dönüştüğünü söylüyor. Physical Review Letters adlı hakemli dergide yayımlanan araştırma, bu teoriye dair şimdiye kadarki en güçlü kanıtlardan birini sunuyor.

YILDIZLAR YOK OLURKEN KENDİ İÇİNE DOĞRU ÇÖKTÜ

2022'de keşfedilen VFTS 243 adlı sistem, Tarantula Bulutsusu'nda yer alıyor. Sistem, Güneş'in 25 katı kütleye sahip bir yıldız ve 10 katı kütleye sahip bir kara deliği içeriyor. Fakat bu kara deliğin, kozmik açıdan yakın bir zamanda ölen bir yıldızdan kaldığı düşünülse de süpernova patlamasına dair bir iz bulunamıyor. 

Örneğin süpernova patlamaları, yıldızın çekirdeğinin dönüştüğü nötron yıldızı veya kara deliğin hızlanmasına yol açıyor. Bu etki, nötron yıldızlarını saniyede 100 ila 1000 kilometre, kara delikleriyse daha düşük ama yine de kayda değer bir seviyede hızlandırıyor.

Öte yandan VFTS 243'teki kara deliğin saniyede 4 kilometre hızlandığı gözlemlendi. Bunun yanı sıra patlama şiddetinin sistemdeki cisimlerin yörüngesini de etkilemesi beklenirken, hem yıldızın hem de kara deliğin yörüngesinin neredeyse tam bir daire olduğu görüldü. Araştırmanın başyazarı Alejandro Vigna-Gómez şöyle diyor:

Sistemin yörüngesi, yıldızın bir kara deliğe dönüşmesinden bu yana neredeyse hiç değişmemiş.

TAM ÇÖKÜŞ SÜRECİ TAMAMLANDIĞINDA KARADELİĞE DÖNÜŞTÜLER

Araştırmacılar bu bulgulara dayanarak büyük kütleli yıldızların, tam çöküş denen bir süreçle kara deliklere dönüştüğünü düşünüyor. Vigna-Gómez "Yaşamlarının son evresindeki büyük kütleli yıldızlardaki gibi, bir yıldızın çekirdeğinin kendi ağırlığı altında çökebileceğine inanıyoruz" diyerek şöyle ekliyor:

Ancak Güneş'in en az 8 katı kütleye sahip yıldızlardan beklenen ve kendi galaksisini gölgede bırakacak kadar parlak bir süpernova patlamasıyla sonuçlanan büzülme yerine, yıldız bir kara deliğe dönüşene kadar bu çökme süreci devam ediyor. 

PEK ÇOK YILDIZ SESSİZCE BU KADERİ YAŞAYABİLİR

Bu teorinin doğrulanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Eğer doğruysa pek çok büyük kütleli yıldız sessizce ömrünü tamamlıyor olabilir ve VFTS 243'teki yıldızın sonu da bu şekilde gelebilir.

Yine de yeni araştırma, yıldızlara dair çalışmalar açısından önemli bir adıma işaret ediyor. Makalenin ortak yazarı Irene Tamborra "Bu sistemin, yıldız gelişimi ve çöküşüyle ilgili gelecekteki araştırmalarda çok önemli bir ölçüt olmasını kesinlikle bekliyoruz" diyor.

KAYNAK: INDEPENDENT | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Gokturk 5 ay önce Şikayet Et
    Yav Allah aşkına yıldız hiç ortadan kaybolurmu
    Cevapla
  • Kamil 7 ay önce Şikayet Et
    Bunun açıklaması farklı bir realite de olabilir . Evrenin genişlediğini biliyoruz . Uzay ve Zamanın büküldüğü yerler var . Uzay Zamanı büken akıntı girdapları , Vorteks'ler olabilir , O kaybolan yıldızlar Vorteks'e kapılıp , aniden uzaklaşmış olabilirler . Işıktan hızlı uzaklaştıkları için ışınları dünya teleskoplarına ulaşmıyor .
    Cevapla
  • Hüdai Çakmak 7 ay önce Şikayet Et
    Süpernova yıldızları kendi içine sökmez. Patlamaya neden olan iç basınçları buna engeldir. Bu tür yıldızlar ya patlar ya da çekirdek fizyonları bitince ışıyamaz hale gelir, kara yıldızlara dönüşürler. Bu nedenle gözlemleyemeyiz.
    Cevapla
  • Kamil 7 ay önce Şikayet Et
    Eğer bir süpernova patlaması olsaydı , Önce yıldız şişer genişler ışığı artardı , Sonra yok olurdu . Kendi ışığı geldiği gibi , süpernova ışığı da gelirdi . Bu yıldızlar ışık saçılması olmadan puf olmuşlar .
    Cevapla
  • mutlu 7 ay önce Şikayet Et
    ne kibirli bu ademoğlu. Yıldızlardan da ibret almıyor.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    kıyametin provası
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'de Özel-İmamoğlu gerilimi! Kameralara yakalandı
Lavrov'dan dikkat çeken sözler: Türkiye izin vermez, bunu söyledik!