Meta'dan dikkat çeken İsrail kararı!

Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp'ın sahibi Meta, İsrail'in de aralarında olduğu ülkelerden dezenformasyon oluşturmak için yapay zeka araçlarını kullanan gizli etki kampanyalarıyla bağlantılı yüzlerce Facebook hesabını kaldırdı.

GİRİŞ 30.05.2024 08:58 GÜNCELLEME 30.05.2024 09:10
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Meta'nın yayımladığı 2024'ün ilk çeyreğine dair tehdit raporunda, aralarında Bangladeş, Çin, Hırvatistan, İran ve Rusya'nın bulunduğu ülkelerde sekteye uğratılan gizli etki kampanyalarına ilişkin bilgiler paylaşılırken, bunların çoğunun, hedef kitle oluşturma çalışmalarının başlarında tespit edildiği ve kaldırıldığına işaret edildi.

Raporda, İsrail merkezli bir "koordineli özgün olmayan davranış" ağının medya kuruluşlarının ve tanınmış kişilerin sayfaları altında muhtemelen yapay zeka tarafından oluşturulmuş yorumları yayınladığı belirtilerek, bu yorumların çoğu zaman gerçek kullanıcılardan "propaganda" olarak nitelendirildiği eleştirel yanıtlar aldığı ifade edildi.

Raporda, söz konusu davranışlarla şirket politikasını ihlal ettiği için İsrail'den 510 Facebook hesabı, 11 sayfa ve bir grup ile Instagram'daki 32 hesabın kaldırıldığı bildirilerek, bu ağın özellikle ABD ve Kanada'daki kitleleri hedef aldığı kaydedildi.

TEL AVİV MERKEZLİ STOIC İLE BAĞLANTILAR BULDU

Bu ağın, uluslararası ve yerel medya kuruluşlarının ve ABD'li kongre üyeleri de dahil olmak üzere siyasi ve tanınmış kişilerin Facebook sayfalarına yorum yaptığına işaret edilen raporda, bu yorumlardan bazılarının muhtemelen yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunun değerlendirildiği belirtildi.

Raporda, bu ağa ait hesapların, Yahudi öğrenciler, Afro-Amerikanlar ve "endişeli" vatandaşlar gibi hedeflenen ülkelerdeki yerel halk gibi davrandığına değinilerek, hesapların genellikle Gazze'deki duruma ilişkin İngilizce olarak, rehinelerin serbest bırakılması çağrıları, İsrail'in askeri eylemlerine övgü ve "kampüs antisemitizmi" ile Birleşmiş Milletler Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) eleştriler gibi konularda paylaşım yaptığı aktarıldı.

Ağın arkasındaki kişilerin kimliklerini ve koordinatlarını gizlemeye çalıştığı vurgulanan raporda, Meta'nın Tel Aviv merkezli bir "siyasi pazarlama ve ticari istihbarat" firması olan STOIC ile bağlantılar bulduğu bildirildi.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Yavuz Selim 1 ay önce Şikayet Et
    Ülkemizde Siyonist yahudi kuruluşları ile ilişkili tüm çalışmalar neden yasaklanmıyor.?Lafta Filistinin yanındayız ama tüm Siyonist yahudi şirketlerle işe devam bumu katliamın karşısında olmak?
    Cevapla
  • HHH 1 ay önce Şikayet Et
    İnsanlığın en büyük düşmanı sosyal medya kuruluşları ve kanalları.
    Cevapla
  • hhüseyin 1 ay önce Şikayet Et
    Myanmar'daki soykırımız baş mimarı FACEBOOK. Yazıda dikkatimi çeken detay ise ''yerel halk gibi davrandığı'' ifadesi. Çünkü böyle kriptolar bizim ülkemizde de oldukça fazla.
    Cevapla
  • Osman 1 ay önce Şikayet Et
    İki tane katil tarafından varsa 50 tane mazlumun tarafından engelleme yapmıştır...
    Cevapla
  • Şems 1 ay önce Şikayet Et
    Allah topunuzun belasını versin.
    Cevapla
  • Fehmi 1 ay önce Şikayet Et
    ALLAH belalarını bizim elimizle versin ki uyeliklerimizi kapatalım hem üye olup destek vermek sonra bela istemek tutarlı olmuyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kirada yüzde 25 tavan uygulaması sona erdi: İşte yeni dönem tarifesi
Türkiye ile anlaşmışlardı: PKK'lı teröristleri böyle sahneye çıkardılar...