Sanatı teknolojiyle buluşturan Türk öğrenciye ABD'den ödül

İzmir Fen Lisesi 12. snıf öğrencisi klasik gitar için eser üretebilen yapay zeka modeli' ile, ABD'deki Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması'nın 'Teknolojiyle Sanat Üretimi' kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü

Sanatı teknolojiyle buluşturan Türk öğrenciye ABD'den ödül
Sanatı teknolojiyle buluşturan Türk öğrenciye ABD'den ödül
GİRİŞ 03.06.2024 16:32 GÜNCELLEME 03.06.2024 16:32

Gitar kompozisyonlarında yeni melodik ve armonik yapılar için arayışlara başlayan Sina Akbudak, bu sorunu yapay zeka sistemleri aracılığıyla çözebileceğini düşünerek bit proje hazırladı. Bu süreçte  eğitmenlerinin de desteğini alan Akbudak, herhangi bir girdi vermeden yeni parçalar üretebilen veya başlangıç girdisi olarak verilen notaları takip eden, melodik ve armonik yapıyı koruyarak yeni eserler üretebilen yapay zeka modeli oluşturdu.

Burak Sina Akbudak, hazırladığı 'Yapay Zeka ile Oluşturulan Müzik Açısından Zengin Klasik Gitar Parçaları Projesi' ile 11-17 Mayıs'ta ABD'nin Los Angeles şehrinde düzenlenen Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması'nın 'Teknolojiyle Sanat Üretimi' kategorisinde ikinci olmayı başardı.

PROJENİN ORTAYA ÇIKIŞ NOKTASI; MELODİ BULMA SIKINTISI

Akbudak, kendi kompozisyonlarını yazarken yaşadığı 'yeni melodi ve armoni bulma sıkıntısı' nedeniyle yapay zeka yöntemine başvurduğunu anlatan Akbudak, "Mevcut yapay zekalarda klasik gitar özelliği bulunmaması ve özellikle barok dönem hakkında yeterince bilgi sahibi yapay zekanın bulunmaması beni projeyi yapmaya yöneltti...

Söz konusu model, şarkı ve beste yapabilen diğer yapay zeka uygulamalarından farklı olarak klasik gitar özelinde çalışırken müzikal yönden daha güçlü ve hızlı eserler üretebiliyor. Uygulama aynı zamanda parçanın gitar üzerinde ne kadar çalınabilir olduğunu da hesaplıyor" dedi.

Uluslararası proje yarışmasında ülkesini en iyi şekilde temsil etmeye çalıştığını ve üniversitede de bu alan üzerine çalışmak istediğini dile getiren Burak Sina Akbudak, "Özellikle mesela insan sesinin üretildiği modeller aracılığıyla çalışmayı hedefliyorum. Üç fuara katılma şansı elde ettim, müzisyen kesimin oldukça ilgisini çeken bir proje oldu. Teknik kısımla ilgilenen jüriler de güzel sorular sordu, güzel bir proje olduğunu birden fazla kez duydum." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye’ye 60 milyar dolarlık teklif! İki ülke saf dışı kaldı
Soruşturma skandalı sonrası UEFA'nın resmi sitesinde inanılmaz hata!