NASA uzaya yapay yıldız gönderecek! Maliyeti tam 15 milyon dolar...

NASA, evrenin en iyi saklanan sırlarını ortaya çıkarmak için Dünya'nın yörüngesine bir 'yapay yıldız' fırlatmaya hazırlanıyor.

NASA uzaya yapay yıldız gönderecek! Maliyeti tam 15 milyon dolar...
NASA uzaya yapay yıldız gönderecek! Maliyeti tam 15 milyon dolar...
GİRİŞ 20.06.2024 17:33 GÜNCELLEME 20.06.2024 17:33
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

"Landolt" adı verilen cihaz sekiz lazerle donatılmıştır ve ABD uzay ajansına yapımı ve patlatılması 19,5 milyon dolara (15,4 milyon £) mal olmasına rağmen bir ayakkabı kutusu büyüklüğündedir.

Nasa, 2029 yılına kadar onu uzaya yerleştirmeyi ve ABD'nin üzerinde yüzdürmeyi hedefliyor.

Yer tabanlı teleskopları doğru bir şekilde kalibre edebileceğini ve Dünya'nın 22,236 mil üzerinde uçabileceğini umuyorlar.

İNSAN GÖZÜYLE GÖRÜLEMEYECEK

Uzaydaki küçük boyutu ve çok düşük parlaklığı nedeniyle uydu dedektörü insan gözüyle görülemeyecek, ancak özel bir teleskopla izlenebilecek.

Landolt'un yörüngesi Dünya'nın dönüşüyle senkronize olacak, yani uzaydaki ilk yılında her zaman sabit bir konumda kalabilecek.

Lazerler ayrıca, yerden kontrol edilebilen hassas ve önceden planlanmış bir hızda ışık yaymak üzere özel olarak tasarlanacaktır.

YILDIZ HAREKETLERİNİN DAHA İYİ ANLAŞILMASI HEDEFLENİYOR!

Yörüngeye girdikten sonra lazerler, 'yapay yıldızın' gözlemlenmesine yardımcı olmak için yer tabanlı teleskoplara ateşlenecek.

Genel amaç, lazer ışıklarının ne kadarının Dünya atmosferi tarafından emilebileceğini ölçerek "yeni yıldız parlaklık katalogları" oluşturulmasına yardımcı olmaktır.

Yeni cihazın, katalogların bugün kullanılan ve onlarca yıl öncesine dayanan mevcut yöntemlerden daha hassas bir şekilde ölçülmesine yardımcı olacağı umuluyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Memduh 1 hafta önce Şikayet Et
    Uzaydan yapılabilecek lazer atışlarına karşı tedbir geliştirmeye başlayın.
    Cevapla
  • Murat 1 hafta önce Şikayet Et
    Yildizlari daha iyi izlesin diyemi yoksa istemedigi uydulari bozdun diyemi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Avusturya - Türkiye maçı TRT 1'de!
Türkiye'den Suriye'deki provokasyonlar hakkında açıklama