Tarihi keşfi açıkladılar! -196 dereceye dayanıklı, Mars'ta yaşayabiliyor...

Bilim insanları Mars'ta hayatta kalabilecek bir yosun türü belirledi. Zorlu koşullara dayanabilen bitkinin, Kızıl Gezegen'deki insan yaşamını başlatabileceği düşünülüyor.

GİRİŞ 01.07.2024 15:33 GÜNCELLEME 01.07.2024 15:33
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Sıcaklıkların -153 dereceye kadar düşebildiği Mars'ın, insanların yaşaması için uygun koşullara sahip olduğu söylenemez. İnce atmosferi Güneş'ten gelen ısıyı yakalayamadığı gibi, gezegeni ultraviyole radyasyona karşı da koruyamıyor. 

Bilim insanları Mars ortamında hayatta kalabilecek çeşitli mikroorganizmaları, alg ve likenleri daha önce test etmişti. The Innovation adlı hakemli dergide dün yayımlanan çalışmadaysa ilk defa bütün bir bitkinin sert koşullarda yaşayıp yaşayamayacağı araştırıldı.

BİTKİ -196 DERECEYE VE GAMA RADYASYONUNA DAYANABİLİYOR!

Syntrichia caninervis adlı çöl yosunu, Antarktika'dan Mojave Çölü'ne kadar çeşitli ortamlarda hayatta kalabiliyor. Araştırmacılar yeni çalışmada bu bitkinin -196 dereceye ve yüksek seviyelerde gama radyasyonuna da dayanabildiğini gösterdi. 

Ekip, yosunları önce -80 derecede 5 yıla kadar, daha sonra da -196 derecede 30 güne kadar tuttu. Donan bitkiler çözündükten sonra eski hallerine geri dönmeyi başardı. Araştırmacılar dondurulmadan önce kurutulan bitkilerin daha hızlı kendine geldiğini kaydetti. 

Çöl yosununun çoğu bitkiyi öldürecek seviyedeki gama radyasyonunda hayatta kaldığı, hatta 500 Gy'de daha iyi geliştiği görüldü. 50 Gy'lik gama radyasyonu, insanları öldürebilecek etkiye sahip. 

Ardından Çin Bilimler Akademisi Gezegen Atmosferleri Simülasyon Tesisi'nden yararlanan bilim insanları Mars'taki basınç, sıcaklık ve ultraviyole radyasyona sahip bir ortamda yosunları test etti. Bir hafta boyunca bu ortamda hayatta kalan bitkiler, simülasyondan çıkarıldıktan sonra eski hallerine geri döndü. 

Araştırmacılar makalede şöyle yazıyor:

Geleceğe bakacak olursak, bu umut verici yosunun Mars'a veya Ay'a götürülerek uzaydaki bitki kolonizasyonu ve büyümesi ihtimalinin daha fazla test edilebileceğini umuyoruz.

Florida Üniversitesi'nden yosun uzmanı Prof. Stuart McDaniel, yer almadığı çalışmanın önem arz ettiğini belirterek şöyle ekliyor:

Karasal bitkilerin yetiştirilmesi uzun vadeli uzay görevlerinin önemli bir parçası çünkü bitkiler karbondioksit ve suyu verimli bir şekilde oksijen ve karbonhidratlara, yani insanların hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu hava ve gıdaya dönüştürüyor. Çöl yosunu yenilebilir değil fakat uzayda başka önemli hizmetler sunabilir.

Öte yandan çalışmanın bazı sınırlılıkları var. Prof. McDaniel ve diğer uzmanlar, yosunların Mars toprağında yetişip yetişmeyeceğinin bilinmediğini vurguluyor. Uzmanlar ayrıca bitkinin önemli bir oksijen kaynağı olup olmayacağı sorusunun da cevapsız kaldığını söylüyor. 

MARS'IN BİR BÖLÜMÜ İNSANLIK İÇİN YAŞAMI BARINDIRABİLİR

Villanova Üniversitesi'nden Prof. Edward Guinan, yosunların Mars'ta yetişmek için suya ihtiyaç duyacağını söylese de çalışmanın etkileyici olduğunu da belirtiyor. "Önümüzde uzun bir yol var" diyen Prof. Guinan şöyle ekliyor:

Ancak bu mütevazı çöl yosunu, gelecekte Mars'ın küçük bölümlerini insanlığın yaşayabileceği bir hale getirme umudu veriyor.

KAYNAK: INDEPENDENT | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 16
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Dünyaya daha yakın gezegen ve yıldızlar var oraları bulmak lazım
    Cevapla
  • Abdullah Gök 4 ay önce Şikayet Et
    Marsta hayat var dünyanın 9 kat büyük bir gezegen marsi 9 bölgeye ayırın bir bölgesinde artı elli derece ve alt bölgesinde eksi 95 derce orta boylam 35 derece yaşam var toprak bitti ve biresi var solucan var toprakta yaşar solucan dünyadan gönderilirken soğuya dayanıklı tohum doldurun marsta toprak bulunursa toprak içine girer ve çoğalır yüzey bitki kaplarsa oksijen olur atmosfer güçlen
    Cevapla
  • Serkan 4 ay önce Şikayet Et
    Sen güzelim dünyayı sahip Çıkma sonra eksi -196 derecede Marsta yaşamaya kalk afferim çok büyük başarı!
    Cevapla
  • Yasin 4 ay önce Şikayet Et
    dünya bir yarım küre kapsüldür hiç bir canlı atmosferi geçemez uzaya ulaşamaz, ay ve güneş te o boyutlarda değil inandırıcı değil, not: güney yarımküredeki su nasıl dökülmüyor :)
    Cevapla
  • Uğur 4 ay önce Şikayet Et
    Dünya bence yamuk öyle ule olmasa insanlar böyle olmazdı.
    Cevapla
  • Alim 4 ay önce Şikayet Et
    Hayır, Dünya düz bir tepsi gibidir.
    Cevapla
  • cezmi 4 ay önce Şikayet Et
    koskoca dünyayi dar etiniz ,gidin de birde orayi dar edin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Disipline sevk edilen teğmenlerin avukatlarından çelişkilerle dolu açıklama
Meclis'te gülümseten anlar! Süleyman Soylu kahkahaya boğuldu...