Kimse şaşırmasın! 'Tarihin en büyük balonu olabilir!'

Uzmanlar yapay zeka endüstrisinin büyük bir çöküş yaşayabileceği uyarısında bulundu. Açıklama yapan uzmanlar "Yapay zekanın hala tamamen kanıtlanmamış olduğunu savunuyorum." dedi.

Kimse şaşırmasın! 'Tarihin en büyük balonu olabilir!'
Kimse şaşırmasın! 'Tarihin en büyük balonu olabilir!'
GİRİŞ 10.07.2024 15:52 GÜNCELLEME 10.07.2024 15:56

Uzmanlar, yapay zeka etrafındaki çılgınlığın kendi içinde çökebileceğine dair erken işaretler nedeniyle giderek daha fazla endişe duyuyorlar; bu balonun  patlaması durumunda felaketle sonuçlanabilir.

İngiltere merkezli makroekonomik araştırma şirketi MacroStrategy Partnership'in kurucu ortağı James Ferguson, yakın zamanda Bloomberg'den Merryn Somerset Webb ile "Merryn Talks Money" podcastinin bir bölümünde bir araya gelerek, halihazırda birçok uyarı işaretinin bulunduğunu savundu.

"AI hala, iddia ediyorum, tamamen kanıtlanmamış durumda. Ve başarana kadar sahtekarlık yapmak Silikon Vadisi'nde işe yarayabilir, ancak geri kalanımız için, bir kez ısırıldığında iki kez utangaç olmanın AI için daha uygun olabileceğini düşünüyorum." dedi.

NOKTA AI BALONU

Bu, yapay zekaya yatırılan sermaye miktarının dot-com benzeri bir balona yol açabileceği yönündeki artan endişeleri vurgulayan önemli bir güvensizlik oyu.

Ve endişelerini dile getiren sadece Ferguson değil.

Teknoloji hissesi analisti Richard Windsor, Mart ayındaki araştırma notunda "1999'da İnternet, 2017'de otonom sürüş ve şimdi de 2024'te üretken yapay zeka ile tam olarak aynı şey yaşandı" ifadelerini kullandı .

Sektördeki teknoloji liderleri bile işlerin kötü bitebileceği konusunda uyarıyor. Eski Stability AI CEO'su Emad Mostaque geçen yaz bankacıları "Bence bu tüm zamanların en büyük balonu olacak." diye uyarmıştı.

"Ben buna 'nokta AI' balonu diyorum ve henüz başlamadı bile" diye ekledi.

"GÜVENİLMİYORSA İŞE YARAMAZDIR"

Ferguson, teknolojide "halüsinasyonlar" da dahil olmak üzere bazı bariz eksikliklere dikkat çekti. Bu terim, OpenAI'nin GPT-4'ü gibi büyük dil modelleri tarafından hayal edilen yalanları belirtmek için kullanılır.

Bu, günümüze kadar devam eden bir sorundur ve bazı uzmanlar bunun teknolojinin içsel bir niteliği olduğunu ve bu nedenle asla çözülemeyebileceğini savunmaktadır .

Ferguson, Somerset Weebb'e verdiği demeçte, "Yapay zekaya güvenilemiyorsa, bence yapay zeka işe yaramaz demektir." dedi.

Sonra bu yapay zeka modellerini eğitmek ve sürdürmek için gereken muazzam miktardaki elektrik var ve bu da onları aşırı "enerji açlığı" çekiyor.

Örneğin geçen hafta, Google'ın emisyonlarının beş yılda neredeyse yüzde 50 arttığına dair haberler çıktı ; bu eğilim şirketin yapay zeka alanına yaptığı önemli yatırımlardan kaynaklanıyor ve şirketin kendi iklim hedeflerinin çok gerisinde kalıyor .

Kısacası, sektör kötü bir sürprizle karşı karşıya kalabilir. "Bunlar tarihsel olarak kötü sonla biter," dedi Ferguson. "Yani biraz eskimiş olan ve daha önce bu tür şeyler görmüş olan herkes bunun kötü sonlanacağına inanmaya meyillidir."

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten eleştirilere yanıt: Ciddi bir karalama var
ABD Kongresinde Netanyahu'yu ayakta alkışlayanların ne kadar para aldıkları ortaya çıktı