Son Dakika: Dünya genelinde yazılım sorunu yaşanıyor! Birçok sektörde işlemler durdu...

BTK Dünya genelindeki kesintinin kaynağını açıkladı: Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edildi.

GİRİŞ 19.07.2024 11:52 GÜNCELLEME 19.07.2024 14:37
Bu Habere 157 Yorum Yapılmış

İnternet sistemlerinde dünya genelinde büyük bir arıza yaşanıyor.

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan arıza pek çok sektörü etkiledi.

Havacılık ve bankacılık gibi sektörler başta olmak üzere birçok şirket bu durumdan olumsuz etkilendi.

DÜNYA GENELİNİ KAPSAYAN ŞİMDİYE KADARKİ EN BÜYÜK KESİNTİ 

Dünya genelinde çeşitli sektörleri etkileyen mevcut kesinti, şimdiye kadarki en büyük kesintilerden biri. 

İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News Cuma günü yayın yapamadı.

Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada, “Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz” dedi.

Küresel bir teknoloji kesintisi, İspanyol havaalanları, bir Türk havayolu şirketi ve Avustralya medyası ve bankaları da dahil olmak üzere farklı ülkelerdeki operasyonları etkiliyordu.

Avusturalya'nın başkenti Sdney'in havalı̇manı sözcüsü, "Uçuşlar gelı̇yor ve gı̇dı̇yor ancak akşam boyunca bazı gecı̇kmeler olabı̇lı̇r" dedi.

WİNDOWS'TAKİ KÜRESEL KESİNTİDEN SONRA NELER OLUYOR?

<   Dünya genelinde çeşitli sektörleri etkileyen mevcut kesinti, şimdiye kadarki en büyük kesintilerden biri. 

Dünyanın en büyük haber merkezinden biri olan Associated Press hizmetlerinde kesinti olduğunu bildirdi 

   Büyük bankalar, medya, havaalanları ve havayolları büyük BT kesintisinden etkilendi

Avustralya ve Birleşik Krallık dahil dünyanın farklı bölgelerinde ödeme sistemleri etkilendi

<    Avustralya hükümeti acil toplantı çağrısında bulundu - Bazı Microsoft hizmetlerinde önemli kesinti

<   Alaska, Arizona, Indiana, Minnesota, New Hampshire ve Ohio dahil olmak üzere birçok ABD eyaletinde 911 hizmetleri kesintiye uğradı. 

<    Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda hizmetler kesintiye uğradı - Sky News yayında değil - Sorunun küresel siber güvenlik firması Crowdstrike'taki sorunla ilgili olduğu bildirildi 

  Kesintiden en çok etkilenen ülkeler arasında olan Avustralya hükümeti acil toplantı çağrısında bulundu.

<   Berlin Havalimanı'nda uçuşlar durduruldu.

  ABD'de acil servis hizmeti 911 kesildi.

<   Crowdstrike hisseleri, büyük küresel kesintilerin ortasında piyasa öncesi ticarette %12'nin üzerinde düştü 

<  ABD hastanelerinin EMR sistemlerinde yaygın bilgisayar kesintileri yaşanıyor.

Prag havalimanında BT kesintisi nedeniyle aksaklıklar ve uçuş gecikmeleri yaşandığı bildirildi 

  Dünyanın en yoğun havalimanlarından biri olan Singapur'un Changi Havalimanı check-in işlemlerinin manuel olarak yapıldığını açıkladı. 

<   Güney Afrika'nın en büyük bankası Capitec küresel kesintiden etkilendi. 

<   Üç Hint havayolu şirketi BT kesintileri bildiriyor 

FAA, Delta, United ve American Airlines dahil olmak üzere birçok büyük ABD havayolu şirketinin uçuşlarını durdurdu 

İNGİLTERE'DE RANDEVU SİSTEMİ ÇÖKTÜ

İngı̇ltere'nı̇n sağlık rezervasyon sı̇stemı̇ sosyal medyada açıklama yapan sağlık yetkı̇lı̇lerı̇ne göre şu an "çevrımdışı."

Alman Borsası ise ı̇şlemlerin normal olarak başladığını ancak kontrollerin devam ettiğini bildirdi.

İsrail Sağlık Bakanlığı da şu açıklamayı yaptı: "Bilgisayar sunucularındaki küresel arıza hastaneleri ve sağlık hizmetlerini etkiliyor."

Ayrıca Londra Menkul Kıymetler Borsasında işlemlerin askıya alındığı belirtildi.

HONG KONG'DA UÇUŞLAR MANUEL KONTROL EDİLİYOR

Hong Kong Havalimanı idaresi, bölgedeki tüm uçuşların; manuel kontrol moduna geçirildiğini duyurdu.

BTK 'SİBER SALDIRI DEĞİL' DEDİ! SORUN CROWDSTİRE SİSTEMİNDE

BTK: (Küresel teknik sorunlar) Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edildi

MİCROSOFT BÖLGE DİREKTÖRÜ'NDEN AÇIKLAMA

Microsft'un bölge direktörü olan Troy Hunt'ın açıklaması bu şekilde: Bazı yanlış anlamalar gördüğüm için bu konuda önemli bir nokta: bu bir "Microsoft kesintisi" değil (açıklama: orada çalışmıyorum veya onlar adına konuşmuyorum, Bölge Müdürleri tamamen bağımsızdır), Microsoft bilgisayarlarını etkileyen bir CrowdStrike sorunu. 

Siber Olaylara Müdahale Merkezi de sorunun siber saldırıdan kaynaklanmadığını belirtti.

MİCROSOFT'TAN İLK AÇIKLAMA: SORUN DÜZELTİLDİ

Microsoft 365: Sorunun altında yatan neden düzeltildi ve birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmeti tam işlevselliğe geri yüklendi. Kalan etki bazı uygulama ve hizmetlerde sürüyor.

 Microsoft 365, dünya çapındaki birçok işletmeyi etkileyen sorunun altında yatan nedenin düzeltildiğini, birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmetinin tam işlevselliğe geri yüklendiğini belirterek, kalan etkinin hala bazı uygulama ve hizmetlerde sürdüğünü bildirdi.

Microsoft 365'ten yapılan açıklamada, Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'nin sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen küresel yazılım sorununa ilişkin güncel durum paylaşıldı.

Açıklamada, "Sorunun altında yatan neden düzeltildi ve birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmeti tam işlevselliğe geri yüklendi. Kalan etki hala bazı uygulama ve hizmetleri etkilemeye devam ediyor." denildi.

Microsoft 365 ekibinin rahatlama sağlamak için ek hafifletme eylemleri gerçekleştirmeye devam ettiği aktarılan açıklamada, "Etkilenen diğer senaryolarda işlevsellik ve kullanılabilirlikte bir artış gözlemlemeye devam ediyoruz ve tam iyileşmeye doğru ilerlediğimizden emin olmak için bunu yakından takip ediyoruz. Microsoft, bu olayı mümkün olan en yüksek öncelikte ele almaya devam ediyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bu sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği belirtildi.

Microsoft 365 sorunun altında yatan nedeni, "Azure arka uç iş yüklerimizin bir kısmındaki yapılandırma değişikliği, depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında kesintiye neden oldu ve bu da bu bağlantılara bağlı olan aşağı akış Microsoft 365 hizmetlerini etkileyen bağlantı hatalarıyla sonuçlandı." şeklinde tanımladı.

Şirket başka bir açıklamasında da CrowdStrike Falcon Sensor yazılımında yakın zamanda yapılan bir güncellemenin Windows 365 bulut bilgisayarlarda neden olduğu bir sorunun farkında olduklarını ve sorunun yönetim merkezinde ele alındığını bildirdi.

Microsoft Azure’den soruna ilişkin yapılan açıklamada ise CrowdStrike Falcon aracısını çalıştıran Windows İstemcisi ve Windows Sunucusu çalıştıran sanal makineleri etkileyen bir sorun yaşandığı ve sorunun etkilerinin 18 Temmuz TSİ 22.00 civarında başladığının tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, etkilenen sanal makineler üzerinde birden yeniden başlatma işlemi deneyen bazı müşterilerden başarılı kurtarma raporları aldığı belirtilerek, kullanıcıların bu işlemi nasıl yapabileceği anlatıldı.

THY BASIN MÜŞAVİRİ ÜSTÜN: SORUNUN GİDERİLMESİ İÇİN GEREKLİ AKSİYONLAR ALINIYOR

Dünya yazılım hatası nedeniyle durma noktasına geldi. Havacılık dahil pek çok sektör iş yapamaz duruma geldi. Krizden etkilenen şirketler arasında yer alan THY'den açıklama geldi. THY, seferi iptal olmayan yolcular için de ek hakların tanımlandığını duyurdu. Açıklamaya göre; değişiklik ve iade talepleri 25 Temmuz tarihine kadar ücretsiz yapılacak.

Türk Hava Yolları da yaşanan arızadan etkilenen şirketler arasında yer aldı. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

Üstün, “Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığını anlatan Üstün, “Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz” ifadelerini kullandı.

BAKAN URALOĞLU MİCROSOFT KESİNTİSİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Dünya, Amerika merkezli teknoloji şirketi Microsoft'ta yaşanan arıza nedeniyle deyim yerindeyse kitlendi. Tüm dünyadaki havalimanı, banka, hastane ve TV kanallarında peş peşe kesintiler meydana geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da dünyayı sarsan krizle ilgili açıklama yaptı:

SİSTEM NE ZAMAN NORMALE DÖNECEK?

İlgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Buradaki aksaklıkların önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekerrür etmemesi için gerekli önlemleri planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. Bir siber saldırı söz konusu değildir.

DENIZBANK'TAN GELEN AÇIKLAMA İSE BU ŞEKİLDE

"Değerli Müşterilerimiz, Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. 

Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz."

KESİNTİ NEDEN YAŞANIYOR?

Kesintinin, CrowdStrike'ın Falcon kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımında dünya çapında kullanıma sunulan hatalı bir güncellemeden kaynaklandığına inanılıyor.

Bu güncellemenin Windows sistemlerinin çökmesine neden olduğu ve bunun da yaygın hizmet kesintilerine yol açtığı bildirildi

CROWDSTRIKE NEDİR?

CrowdStrike, siber güvenlik alanında uzmanlaşmış bir şirkettir. 2011 yılında kurulan şirket, bulut tabanlı çözümleri ve yapay zeka destekli teknolojileri kullanarak, kurumların siber tehditlere karşı korunmasını sağlar.

Özellikle "Falcon" platformu ile tanınan CrowdStrike, saldırıları gerçek zamanlı olarak tespit edip önlemeye odaklanır ve siber saldırılarla ilgili geniş bir tehdit istihbaratı sunar. Şirket, endpoint koruma, yönetilen tehdit avcılığı ve olay müdahalesi gibi hizmetler sunarak dünya çapında birçok büyük kuruluş tarafından tercih edilmektedir.

MAVİ EKRAN PROBLEMİ HANGİ FİRMALARI ETKİLEDİ?

Microsoft şirketinde yaşanan kriz Türkiye'deki birçok şirketi de etkilemiş durumda. Dün geceden itibaren "Down Detector" sitesinden edinilen bilgilere göre giriş sorunu yaşanan ve ağırlaşan siteler içerisinde şunlar var:

  • Denizbank
  • Microsoft Store
  • Reddit
  • Microsoft 365
  • Turkish Airlines
  • Microsoft Azure
  • Google
  • Xbox Live
  • Telegram
  • Roblox
  • Youtube
  • Steam
  • Spotify
  • Instagram
  • Valorant
  • Discord
  • Vodafone
  • Whatsapp
  • Yahoo Mail
  • Yandex
  • Google Maps
  • Kik
  • Cloudflare
  • Proofpoint
  • EA
  • Snapchat
  • X (Twitter)
  • OpenAI
  • Skype
  • Minecraft
  • Sea of Thieves
  • Forza
  • Gmail
  • Facebook
  • Rainbow Six

ELON MUSK'TAN GÖNDERMELİ TWEET

Elon Musk, Dünya genelinde yaşanan soruna esprili bir gönderme yaptı. Platform üzerinden paylaştığı resimde X kullanıcılarının olayları takip etme şekline vurgu yapıldı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 157
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    bizde heykel var işlemez seksen senedir boşuna mı paralar heykele yattı ne gerek var millî yazılıma
    Cevapla
  • öneri 1 ay önce Şikayet Et
    microfost ibm amazon vs yabancılardan bulut hizmet alınmamalı.türkiyeye öze lkesintiler yapıp ekonomimize darbe vurabilirler.en kısa sürede bütün kurumlar thy vs gibi şirketler verilerini yurtdışı buluttan kendi yedekli yurtiçi bulutlarına indirmeli.
    Cevapla
  • Kırkdokuzelli 1 ay önce Şikayet Et
    Startejik kurumlar için kesinlikle yerli yazılım geliştirilmelidir. Pardus daha fazla geliştirilerek yaygın kullanılmalıdır
    Cevapla
  • İsak 1 ay önce Şikayet Et
    Pardus yerlimi ki ben denedim çok hata veriyor
    Cevapla
  • Dede 1 ay önce Şikayet Et
    Paranızı kasanızda tutun daha veririz olduğu zaman kimseye hesap soramazssınız
    Cevapla
  • selami 1 ay önce Şikayet Et
    enteresan.. rus kaynakli yandex microsoft ve crowdstrike mi kullaniyormus ?????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mısır'dan Netanyahu'nun açıklamalarına tepki: Reddediyoruz!
Trabzonspor, Şenol Güneş'i resmen duyurdu