Erişim engeli sonrası META'dan beklenen haber geldi! Sıcak gelişme...

Erişime kapatılan Instagram'ın ardından META harekete geçti... Türkiye'ye özel algoritma değişikliğine hazırlanan Instagram'ın ardından META'ya bağlı Facebook ve Whatsapp'ta da bu durumun uygulanması gündemde.

Erişim engeli sonrası META'dan beklenen haber geldi! Sıcak gelişme...
Erişim engeli sonrası META'dan beklenen haber geldi! Sıcak gelişme...
GİRİŞ 10.08.2024 17:13 GÜNCELLEME 10.08.2024 17:14
Bu Habere 85 Yorum Yapılmış
 
 

Katalog suçlar ve terör propagandası nedeniyle Türkiye’de erişime engellenen sosyal medya platformu Instagram, algoritmasını Türkiye için yeniden düzenleyecek.

Pazartesi günü gerçekleşen toplantı sonrası elde edilen bilgilere göre, Bilişim Teknolojileri Kurumu, (BTK) META yetkililerinden Atlantik bölgesinde geçerli olan algoritmanın, Türkiye özelinde değiştirilmesini istedi. Buna göre, META’ya bağlı Facebook ve Whatsapp’ta yeni algoritmaya uyumlu çalışacak.

ÜÇÜNE DE ETKİ EDECEK

Mutabakata varılan hususlarda alınacak tedbirler, META şirketleri olan Instagram ile birlikte Facebook ve Whatsapp için de geçerli olacak. Bilişim uzmanlarından elde edilen bilgiye göre, üç şirketin de güvenlik ve gizlilik politikaları aynı temele dayanıyor.

Facebook grupları ve Whatsapp bilgilendirme kanalları da Türkiye’nin talebiyle ülke konumunda erişime engellenebilecek. Mahkeme kararı olan hesaplar için Türkiye'de ilgili içerik için süre tanınacak.

TALEPLERE ILIMLI BAKIYOR

BTK’nın kararı ile çocuk istismarı, terör suçları, devlet yetkilileri aleyhine işlenen suçlar ve yasa dışı bahis gibi katalog suçlar kapsamında giren içeriklerin internet ortamında erişiminin durdurulması mümkün. Buna ilişkin alınan önlemlerde sosyal medya platformları algoritmaları ile öncü tedbirler alması önemli bir sorumluluk gerektiriyor.

Ancak META’nın merkezinin yer aldığı ABD yasalarına uyması gerektiğinden, hizmet verdiği diğer ülkelerin iç hukuk normlarına uyması zorlaşıyor. Bu sebeple de Türkiye gibi önemli pazarlardan uzak olmak istemeyen şirket temsilcileri, Türkiye’nin taleplerine ılımlı baktığı öğrenildi.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

BTK’ya göre de platforma yönelik erişimin tümden engellenmemesi için bu gerekliliklerin yerine getirilmesi elzem bir durum. BTK, yetki alanındaki gerekçelerden herhangi biri ile ilgili aldığı yayın durdurma kararını, ilgili sosyal medya kuruluşuna bildiriyor.

Kurum, öncelikle söz konusu içeriğin yayından kaldırılması ile ilgili kullanıcıya bildirimde bulunuyor. Eğer platform suç teşkil eden bir karar aldıysa soruşturma makamları devreye giriyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 85
  • 121212 1 hafta önce Şikayet Et
    sosyal medyalarda fitne fesat çıkaranlara duyurumuzdur sonunuz geldi Şerler ve fesatlar olacak. Kim birlik içinde olan bu ümmetin içinde tefrika çıkarmak isterse, kim olursa olsun kılıçla boynunu vurun." (Müslim: 1852)
    Cevapla
  • Seda 1 ay önce Şikayet Et
    Tik tok kapatılsın,benim yuvam yıkılıyordu tik tok yüzünden.Eşim gece gündüz Tik Tok dan çıkmıyordu.Oryantal oynayan bayanların videolarına yorum yapıyordu yada bayanlar erkek arıyorlar video yaparak oraya yaşıyormuş yada tik tok özel den mesajlaşiyormuş hepsini ya kaldım Allah belasını versin tik tok.
    Cevapla
  • Aynur 1 ay önce Şikayet Et
    Eskiden internet mi vardı yada eskiden tik tok instagram mı Vardı?şimdi herşey var internet var tik tok var instagram var gençinden tutun yaşlılara kadar hepsi sosyal medya da ve düzen öyle bozuldu ki böyle sayfaldan dolayı kadinlar geceleri canlı yayın açıp jeton uğruna her yerlerini açıyorlar daha çok iğrenç şeyler dönüyor sosyal medyalarda.saygı komşuluk vs. Kalmadı.
    Cevapla
  • Stratejik bakış 1 ay önce Şikayet Et
    Gogle geldi .insanlık ve komsulukluk.dostluk arkadaslık . .bitti .kapatın sadece haber siteleri ve iletişim .yerli vatsap vsvs . olsun yeter ...
    Cevapla
  • Kartal gözü . 1 ay önce Şikayet Et
    Bu platformlar tüm telefonu .yedekliyor videoları gogle fotolara kayır ediyor tüm mahrem goglede depolanıyor ...zor zamanda dünya ya yayılıp tüm abonelerin mahremlerini dünya izletirlerseler .bunun önüne kim geçecek ..esir olmuşuz gogle.ye acil .çare bulun . savaş halinde. .şantaj montaj .durumuna düşmeden
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Almanya'dan çarpıcı israil kararı! Resmen durduruldu
İsrail’in çağrı cihazlı saldırısı! Dünya şokta ama Türkiye emin ellerde