Suyu korumanın 10 etkili yolu: Çevre dostu alışkanlıklar

Temel yaşam ihtiyacı olan su, iklim değişikliği etkilerinin daha fazla hissedilmesi, kentleşme ve nüfus artışında yaşanan hız ve su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı nedeniyle talepte yaşanan artışa bağlı olarak risk altında bulunuyor.

Suyu korumanın 10 etkili yolu: Çevre dostu alışkanlıklar
Suyu korumanın 10 etkili yolu: Çevre dostu alışkanlıklar
GİRİŞ 01.09.2024 17:10 GÜNCELLEME 01.09.2024 17:10
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü (SIWI) tarafından 1991'den bu yana organize edilen Dünya Su Haftası, bu yıl 25-29 Ağustos günlerini kapsıyor ve "Sınırları Aşmak: Barışçıl ve Sürdürülebilir Bir Gelecek için Su" temasıyla kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2024 Raporu'na göre iklim değişikliği, suya erişim koşullarını daha fazla zorlaştırırken, 2022'de dünya nüfusunun yaklaşık yarısı yılın en az bir bölümünde su kıtlığı, dünya nüfusunun çeyreğine denk gelen insan nüfusu ise "ekstrem yüksek" seviyede su stresi yaşadı. Su tüketiminin aynı hızla devam etmesi halinde 2030'a gelindiğinde 2 milyar insanın temiz içme suyuna, 3 milyar insanın güvenilir sanitasyona ve 1,4 milyar insanın da basit hijyen hizmetlerine ulaşamayacağı tahmin ediliyor.

Tüm bu senaryolar düşünüldüğünde su tüketiminde bugünden itibaren hayata geçirilecek tasarruf önlemleri hem günümüzde yaşanan su krizlerine hem de gelecek yıllarda daha da derinleşecek olan su sorununa karşı bir çözüm yolu sunabilir.

İşte evinizde, okulunuzda, bahçenizde ve ofisinizde kolaylıkla uygulayabileceğiniz su tasarrufu tavsiyeleri:

DUŞ SÜRENİZİ KISALTIN

Özellikle sıcak yaz günlerinde duş sayısında ve süresinde ciddi artış yaşanıyor. Fakat bu durumu tersine çevirerek hem bütçenizi hem de suyunuzu korumak için duş sürenizi birkaç dakika kısaltabilir ve bu sayede ciddi miktarda su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

FISKİYELERİNİZİ KAPALI TUTUN

Eğer bahçeniz varsa ve fıskiyelerinizi sürekli açık tutuyorsanız bu ciddi miktarda suyu boşa harcıyorsunuz anlamına geliyor. Bunun yerine fıskiyelerinizi sadece ihtiyacınız olduğu zaman açarak gereksiz su tüketiminin önüne geçebilirsiniz. Üstelik yağmur sularını depolayarak da bahçenizi yıl boyunca sulayabilir bu sayede atık suları değerlendirerek fazla su kullanımının önüne geçebilirsiniz.

MUSLUKLARI KAPATIN

Muslukları açık bırakmak dakikada 6 litreye kadar suyun boşa akmasına neden oluyor. Bu nedenle tıraş olurken, dişinizi fırçalarken musluğu kapatmayı tercih ederek su tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ayrıca sürekli akan bir musluk yerine kaseye doldurduğunuz temiz su ile meyve ve sebzelerinizi yıkayarak su tasarrufunda bulunabilirsiniz.

BULAŞIKLARI SU DOLU KAPTA YIKAYIN

Eğer bulaşıklarınızı makinede değil de elinizde yıkıyorsanız musluğun sürekli açık olmasına hiç gerek yok. Musluktan daha az su akmasını istiyorsanız bir kaba doldurduğunuz temiz su ile bulaşıklarınızı çok daha az miktarda su kullanarak üstelik aynı hijyene sahip olacak şekilde yıkayabilirsiniz.

BULAŞIK MAKİNENİNİZ TAMAMEN DOLDUĞUNDAN EMİN OLUN

Bulaşık makinesi kullanmak, elde bulaşık yıkamaya kıyasla yılda 6 bin litre su, bulaşıkları makineye koymadan önce su ile durulamamak ise her yıl 1000 litre su tasarrufu sağlıyor. Bulaşık makinesi kullanıyor ve su tasarrufunda bulunmak istiyorsanız bulaşık makinenizi tamamen dolmadan çalıştırmamalısınız.

ARTAN SULARI LAVABOYA DÖKMEYİN

Yemek yapmak için ayırdığınız ancak kullanmadığınız ya da sebze ve meyvelerinizi yıkadığınız suları lavaboya dökmek yerine bu sularla bitkilerinizi sulayabilir ve bu sayede atık suların önüne geçerek su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

SU SIZINTILARININ ÖNÜNE GEÇEREK SU AYAK İZİNİZİ AZALTIN

Musluklarınızda, lavabolarınızın altında veya sifonda su sızıntısı olup olmadığını kolaylıkla kontrol edebilirisiniz. Bu sayede bozuk materyalleri değiştirerek sızıntıya son verebilir, su tüketiminizi ciddi miktarda azaltabilir ve bütçenizi koruyabilirsiniz.

TASARRUFLU PERLATÖRLER TERCİH EDİN

Suyun akış hızını düzenleyen perlatörler, daha kontrollü bir su akışı sağlayarak, su tüketiminin azaltıldığı konforlu bir kullanım sunar. Mutfak ve banyo başlıklarına takılabilen tasarruflu perlatörlerle hem bütçenizi hem de suyunuzu daha bilinçli kullanabilirsiniz.

BUZDOLABINIZDA SU BULUNDURUN

Özellikle yaz aylarında soğuk su içmeyi seviyorsanız ve bunun için de suyun daha soğuk akmasını sağlamak için musluğu bir süre açık bırakıyorsanız ciddi miktarda suyu boşa akıtıyorsunuz demektir. Bunun yerine bir sürahiye doldurduğunuz ve buzdolabında muhafaza etmeye başladığınız su ile musluğu açmadan da soğuk su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

SU ISITICINIZI İHTİYACINIZ KADAR KULLANIN

Çay, kahve ve bitki çayı gibi sıcak içeceklerin çok sık tüketildiği kış aylarında su ısıtıcısının fişi genellikle her zaman prize takılı bulundurulur. Ancak bu durum gereksiz enerji tüketimine yol açar. Bunun yerine su ısıtıcısını ihtiyacınız kadar doldurarak ve kullanmadığınız zamanlarda da prizden çekerek hem sudan hem de enerjiden tasarruf edebilirsiniz.

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 7
  • sonuç 3 ay önce Şikayet Et
    şadırvanda abdest alan emmi çorabını giyerken çeşmeyi kapatmıyor
    Cevapla
  • sonuç 3 ay önce Şikayet Et
    Çarşı pazar herkes dükkan önü süpürmek yerine şarıl şarıl yıkıyor
    Cevapla
  • Arevli 3 ay önce Şikayet Et
    Herkes halinden memnun çıt çıkaran yok. Aynı zammı Ak Parti yapsa dünyayı ayağa kaldırırlardı.
    Cevapla
  • Diyarbakır 3 ay önce Şikayet Et
    zenginlerin havuzları varken ve suyu dikkatli kullanalım reklamı yapmaları büyük bir ironi.
    Cevapla
  • Fettah 3 ay önce Şikayet Et
    Nilüfer deresi boşa aksın biz bakalım israfı baştan önlemini almalıyız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kazakistan'da düşen uçakta ölü sayısı belli oldu
Trump'ın söylemleri o ülkeyi kızdırdı! ABD'ye karşı hazırlıklar başladı