Bilim insanları uyardı! 20 yıl içinde Dünya nüfusunun yüzde 70'i tanıklık edecek!

Yeni bir araştırmaya göre, sera gazı emisyonları önemli ölçüde azaltılmazsa, küresel nüfusun yaklaşık dörtte üçü önümüzdeki 20 yıl içinde aşırı sıcaklıklarda ve yağışlarda güçlü ve hızlı değişiklikler bekleyebilir.

GİRİŞ 12.09.2024 10:01 GÜNCELLEME 12.09.2024 10:41
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

CICERO Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi'nden bilim insanları tarafından yürütülen ve Reading Üniversitesi tarafından desteklenen araştırma, emisyonların Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşacak kadar azaltılması halinde nüfusun yüzde 20'sinin aşırı hava riskleriyle karşı karşıya kalabileceğini, sınırlı önlem alınması halinde ise bu oranın yüzde 70'e çıkacağını gösteriyor.

Nature Geoscience dergisinde yayınlanan yeni makale, küresel ısınmanın hava durumundaki normal değişimlerle birleşerek hem aşırı sıcaklıklarda hem de yağışlarda on yıllarca sürecek çok hızlı değişimler yaratabileceğini gösteriyor. Aşırı hava koşullarının farklı ülkeler üzerindeki etkisini araştıran çok az çalışma var.

CICERO'daki araştırmanın başyazarı Dr. Carley Iles şunları söyledi: "Küresel ortalamaya kıyasla insanların ve ekosistemlerin deneyimleriyle daha ilgili olmaları nedeniyle bölgesel değişikliklere odaklanıyoruz ve önümüzdeki on yıllar boyunca bir veya daha fazla aşırı olay endeksinin oranlarında önemli değişiklikler yaşayacağı öngörülen bölgeleri belirliyoruz."

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ KOŞULLAR

Çalışmada, mevcut nüfusun yüzde 70'ini kapsayan tropik ve subtropik bölgelerin büyük bölümünün, yüksek emisyon senaryosu altında önümüzdeki 20 yıl içinde sıcaklık ve yağış aşırılıklarında güçlü ortak değişim oranları yaşamasının beklendiğini göstermek için büyük iklim modeli simülasyonları kullanılmıştır.

Güçlü emisyon azaltımı ile bu rakamın yüzde 20'ye veya yaklaşık 1,5 milyar insana düşmesi beklenmektedir.

Hızlı değişiklikler, şu anda iklim değişikliğinin gerçekleşen etkilerinin orantısız bir payını oluşturan benzeri görülmemiş koşulların ve aşırı olayların riskini artırmaktadır.

Örneğin, sıcak hava dalgaları hem insanlarda hem de çiftlik hayvanlarında ısı stresine ve aşırı ölümlere, ekosistemlerde strese, tarımsal verimin düşmesine, enerji santrallerinin soğutulmasında zorluklara ve ulaşımın aksamasına neden olabilir.

Benzer şekilde, aşırı yağışlar sellere ve yerleşim yerlerinin, altyapının, mahsullerin ve ekosistemlerin zarar görmesine, erozyonun artmasına ve su kalitesinin düşmesine neden olabilir.

Dolayısıyla toplum, özellikle birden fazla tehlike aynı anda arttığında, aşırı uçlardaki yüksek değişim oranlarına karşı özellikle savunmasız görünmektedir.

TEMİZLİK RİSKLERİ

Temizleme riskleri Reading Üniversitesi'nden eş yazar Dr. Laura Wilcox şunları söyledi: "Ayrıca, çoğunlukla Asya üzerinde olmak üzere hava kirliliğinin hızla temizlenmesinin, aşırı sıcaklarda eş zamanlı artışlara yol açtığını ve Asya yaz musonlarını etkilediğini bulduk. Havanın temizlenmesi sağlık açısından kritik önem taşırken, hava kirliliği küresel ısınmanın bazı etkilerini de maskelemiştir.

Şimdi, gerekli temizlik küresel ısınma ile birleşebilir ve önümüzdeki on yıllarda aşırı koşullarda çok güçlü değişiklikler meydana getirebilir."

Yeni makale hızlı değişim olasılığına odaklanırken, yazarlar sonuçların iklim adaptasyonu için önemli etkileri olduğunu vurguluyor. "En iyi durumda, hızlı değişikliklerin 1,5 milyar insanı etkileyeceğini hesaplıyoruz. Bununla başa çıkmanın tek yolu, önümüzdeki 1-2 on yıl içinde benzeri görülmemiş aşırı olayların yaşanma olasılığının çok daha yüksek olduğu bir duruma hazırlanmaktır" diyor CICERO Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi'nden Dr. Bjørn H. Samset. 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 17
  • alican şahin 3 ay önce Şikayet Et
    Birsey olmaz cevrecilere inanmayin.
    Cevapla
  • Deniz 3 ay önce Şikayet Et
    Deprem sel virüs yok maymun çiçeği yok bilmem ne virüsü daha sırada ne var diye bekliyoruz insanoğlu olarak
    Cevapla
  • Uganda 3 ay önce Şikayet Et
    Bunlar o kısmı atlamış zaten, felaketler yanında virüsleri de getirir. O da kim bilir ne kadar can kaybına yol açar
    Cevapla
  • TurokMurok 3 ay önce Şikayet Et
    Brics mikser :)))
    Cevapla
  • Zarin 3 ay önce Şikayet Et
    Dünyayı yöneten küreselci şeytanlar ortadan kalktığında hiçbir sorun kalmayacak. Onlar ve onlara uşaklık edenlerin şeytani planları yüzünden dünyada savaş, açlık ve kaos var. İnsanlığın uyanıp Allah'ın ipine sımsıkı sarılma zamanı. İnsanlık takva üzerine yaşarsa Allah'ın yardımı elbette tecelli edecektir.
    Cevapla
  • Nursu 3 ay önce Şikayet Et
    Küreselciler yağmur bulutlarını, kutupları, tohumları, ekilen arazileri rahat bırakırsa herşey çözülür. Dünyada ve iklimlerde problem yok. Problem şeytana tapanlarda ve planlarında
    Cevapla
  • Ümmi 3 ay önce Şikayet Et
    Şeytanla falan değil,insan eliyle para kazanma hırsıyla hareket edip çevre korunmazsa insanlık kendi yaşantısını tehlikeye sokar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Volkan Demirel'den Şenol Güneş'e olay tepki!
Galatasaray'dan rakiplerini kıskandıracak başarı!