Lise öğrencileri "SuAT Makinesi" ile su israfını önlüyor ve geri dönüşümü sağlıyor

BİLSEM öğrencileri, pet şişelerde kalan suların israfını önlemek ve şişelerin dönüşümünü sağlamak amacıyla yaptığı "SuAT Makinesi" ile TEKNOFEST İklim Değişikliği ve Toplumsal Farkındalık Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci oldu.

Lise öğrencileri "SuAT Makinesi" ile su israfını önlüyor ve geri dönüşümü sağlıyor
Lise öğrencileri "SuAT Makinesi" ile su israfını önlüyor ve geri dönüşümü sağlıyor
GİRİŞ 05.10.2024 17:35 GÜNCELLEME 05.10.2024 17:35

T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen, AA'nın global iletişim ortağı olduğu TEKNOFEST, Adana Havalimanı'nda üçüncü gününde sürüyor.

Etkinlikte lise ve üniversite öğrencilerinin geliştirdiği projeler de sergileniyor.

Çukurova Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerince geliştirilen ve TEKNOFEST İklim Değişikliği ve Toplumsal Farkındalık Araştırma Projeleri Yarışması'nda birincilik alan "SuAT Makinesi" projesi de alanda yer alıyor.

Su israfını önlemek ve pet şişelerin geri dönüşümünü sağlamak amacıyla geliştirilen proje, festival alanında ziyaretçilerce kullanılıyor.

Çukurova Bilim Sanat Merkezi öğrencileri Oğulkan Kocamanoğlu, Sarp Deniz Arıkan ve Elisa Ortatepe, 9 aylık çalışmayla "SuAT Makinesi" projesini yaptı.

Makinede, pet şişelerde kalan suların döküldüğü 16 litrelik bölümle ile kapak ve şişelerin de içine atılabildiği alan yer alıyor.

Öğrencilerden Oğulkan Kocamanoğlu, AA muhabirine, projelerinin yurt dışı gezileri sırasında havalimanlarında içinde su olan şişelerin çöpe atıldığını görmeleriyle ortaya çıktığını anlattı.

Bu duruma çok üzüldüklerini belirten Kocamanoğlu, arkadaşlarıyla hem su israfını önlemek hem de şişelerin geri dönüşümünü sağlamak amacıyla "SuAT Makinesi" projesini yaptıklarını söyledi.

TEKNOFEST'e katılıp birinci oldukları makinelerini Adana'daki festivalde sergilediklerini ifade eden Kocamanoğlu, şöyle devam etti:

"Çocuklar bizim projemizi çok seviyor. Uygulamayla ne kadar su attıklarını, ne kadar suyu geri dönüştürebildiklerini görebiliyorlar. TEKNOFEST'e 7'den 70'e herkes görüyor. İnsanlar, sularını, plastik şişelerini geri dönüşüme kazandırmak için buraya getiriyorlar."

TOPLANAN KAPAKLARLA ENGELLİLERE DE DESTEK OLUNUYOR

Kocamanoğlu, makinede biriken suların temizlikte veya çiçek sulamak gibi işlerde rahatlıkla kullanılabileceğini dile getirdi.

Makinenin imalatından bu yana şişe ve kapakları da değerlendirdiklerini belirten Kocaman, "Kapakları engellilere tekerlekli sandalye olması için Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğine gönderdik. Şişeleri de plastik fabrikasına geri dönüşüm için gönderdik." diye konuştu.

"BU MAKİNE HER YERDE KULLANILABİLİR"

Makinenin günlük hayatta kullanımının yaygınlaşmasını istediklerini dile getiren Kocamanoğlu, şunları kaydetti:

"Biz projemizin patentini aldıktan sonra yaygınlaşmasını sağlamak istiyoruz. Hava alanlarında, okullarda, festivallerde, stadyumlarda çok büyük su israfı oluyor. İçinde su olduğu halde şişeler bırakılıyor. Bu makine her yerde kullanılabilir. Herkes ne kadar su biriktirdiğini uygulamadan görebiliyor."

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Soykırımcı İsrail: İran Nevatim Üssü'nü vurdu
"Özgür Filistin" diye bağıran milli futbolcumuza saldırı!