75 yaşındaki yaşlı kadın yanlışlıkla 3 ülkenin internetini birden kesti!

Gürcistan'da yaşayan 75 yaşındaki bir kadın, yanlışlıkla Ermenistan’ın internet altyapısını çökertti. Fiber optik kabloyu kesmesiyle Ermenistan’da 3,2 milyon kişi 5 saat boyunca internete erişim sağlayamadı.

GİRİŞ 15.10.2024 16:21 GÜNCELLEME 15.10.2024 16:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Olay, Gürcistan'ın başkenti Tiflis yakınlarında meydana geldi ve ülkenin geniş çaplı bir internet kesintisine neden oldu, kesintiden Azerbaycan da etkilendi. Peki 75 yaşındaki kadın, ülkenin tüm internetini nasıl kesebildi? İşte 2011 yılında Dünyanın gündemine oturan Hayastan Şakarian'ın ilginç öyküsü...

Hayastan Şakarian isimli yaşlı kadın, ormanda odun keserken yanlışlıkla Gürcistan Demiryolu Telekom’a ait yer altındaki fiber optik kabloyu kesti. Bu kablo, Ermenistan’ın internet trafiğinin yüzde 90’ını taşıyordu. Bu sıradan görünen kaza, hem Ermenistan hem de Gürcistan'ın bazı bölgeleri ile Azerbaycan’da büyük çaplı bir internet kesintisine yol açtı.

ERMENİSTAN 5 SAATLİĞİNE İNTERNETSİZ KALDI

Kablonun zarar görmesiyle Ermenistan'daki tüm internet hizmetleri durdu. Başkent Erivan'da televizyon muhabirleri, ekran başında sessiz kalırken, sosyal medyada olay mizahi bir şekilde paylaşıldı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı olayla ilgili, "Kadın hurda metal ararken yanlışlıkla bu kabloyu kesti" açıklamasını yaptı. Kadın, mala zarar verme suçlamasıyla karşı karşıya kaldı ve 3 yıla kadar hapis cezası istense de yaşlılığı nedeniyle geçici olarak serbest bırakıldı.

'İNTERNETİN NE OLDUĞUNU BİLMİYORUM'

Olay sonrasında büyük pişmanlık yaşayan Şakarian, "İnternetin ne olduğunu bile bilmiyorum, çok üzgünüm" diyerek gözyaşlarına boğuldu. Kadının oğlu da annesinin sürekli ağladığını ve kabloları kesebilecek güce sahip olmadığını savundu.

Kadın, 'mala zarar verme' suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istendi. Ancak yaşlılığı nedeniyle geçici olarak serbest bırakıldı.

HURDA METAL ARAYIŞI, YAYGIN BIR GEÇİM YÖNTEMİ

Eski Sovyetler Birliği döneminde hurda metal aramak, yaygın bir geçim kaynağıydı. Ancak bu tür kazaların önüne geçilmesi gerektiğini belirten yetkililer, fiber optik kabloların korunmasının önemini vurguladı. Olayın ardından Gürcistan hükümeti, yer altı altyapısının daha iyi korunması için harekete geçti.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 7
  • amca 3 saat önce Şikayet Et
    Oda bi şeymi Ben bi FİBEROPTİK KABLO biliyorum. Bi keselim Hollandaya kadar bütün avrupanın internetini pert ederiz. Ama adres vermem çok uğraş mayın! :D:D
    Cevapla
  • Misafir 4 saat önce Şikayet Et
    Saglam avratmış teyzem türk kökenlidie kesin
    Cevapla
  • Misafir 4 saat önce Şikayet Et
    iyi etmiş helal olsun
    Cevapla
  • Lak 4 saat önce Şikayet Et
    Gürcistan muz cumhuriyetine hoş geldiniz;))
    Cevapla
  • Mehmet 2 saat önce Şikayet Et
    Türkiye çok mu farklı, ne çabuk unuttun burada Türkiye geneli elektrik kesintisi oldu
    Cevapla
  • Deli dumrul 4 saat önce Şikayet Et
    Helal olsun dayı kızı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TOGG'da heyecanlandıran gelişme! Karakaş: Gelecek yıl için planlıyoruz
Baba Mondi'den soykırımcı İsrail'e destek: Ben onların kardeşiyim