NASA tarihi keşfi duyurdu: Mars'ta uzaylı yaşamının izleri bulunmuş olabilir...

NASA tarafından yürütülen bir çalışma, Mars'ın buzlu katmanlarının altında uzaylı yaşamının saklanıyor olabileceğini ortaya koydu.

GİRİŞ 21.10.2024 09:32 GÜNCELLEME 21.10.2024 09:41
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Bilim adamları, Kızıl Gezegen'in eski buz kütlelerinin uzun zamandır mikrobik yaşam için bir kalkan görevi görerek ölümcül kozmik radyasyonu engellemiş olabileceğini öne sürdü.

DailyMail.com'a konuşan başyazar Dr. Aditya Khuller, hayatta kalmalarının anahtarının muhtemelen tozlu kar yağışından oluşan buz olduğunu, bu koyu toz tarafından emilen güneş ışığının eriyik su ceplerinin buzlu yüzeyinin altında güvenli bir şekilde gelişmesine izin vereceğini söyledi.

Bilgisayar modellemesi, su buzunu parçalayan ışık miktarının bu sığ eriyik su havuzlarında fotosentezi tetikleyebileceğini gösterdi.

MARS BUZULLARI DÜNYA DIŞI YAŞAMA DAİR İZLERİN BULANABİLECEĞİ EN BÜYÜK OLASI YER

NASA'nın Jet İtiş Gücü Laboratuarı'nda gezegen bilimci olarak çalışan Dr. Khuller, "Bunlara "kriyokonit delikleri" deniyor ve buzun üstündeki toz ve tortu, buzdan daha koyu olduğu için buzun içinde eridiğinde oluşuyor" dedi. Dünya'daki kriyokonit deliklerinde, yaşamak için fotosentez yoluyla güneşten enerji çeken algler, mantarlar ve siyanobakteriler de dahil olmak üzere bir dizi küçük, bitki benzeri canlı belgelenmiştir.

Dr. Khuller, "Bugün evrenin herhangi bir yerinde yaşam bulmaya çalışıyorsak, Mars buzulları muhtemelen bakmamız gereken en erişilebilir yerlerden biridir" dedi.

Bu kriyokonit kolonileri Antarktika'dan Grönland'a ve Norveç'in Svalbard takımadalarına kadar her yerde ortaya çıkarılmış ve incelenmiştir:

Dr Khuller Space.com'a yaptığı açıklamada, "Mikroorganizmalar tipik olarak kışın, tozlu buz içinde sıvı su oluşturmak için yeterli güneş ışığı olmadığında uykuya geçerler." "Dolayısıyla, fotosentez için iki temel bileşen orta enlemlerdeki tozlu Mars buzu içinde mevcut olabilir" diye ekledi.

VERİLER BİLGİSAYAR SİMÜLASYONUNDA DEĞERLERNDİRİLDİ

Yeni çalışma, Dr. Khuller'in doktora öğrencisi olarak NASA'nın Phoenix Mars Lander ve Mars Reconnaissance Orbiter tarafından toplanan verilere dayanarak Mars'taki buz birikintilerinin toz içeriğini tahmin etmek için bir proje üzerinde çalıştığı çalışmasına dayanıyor.

Ekip bu verileri, başlangıçta Dünya'daki karasal kar ve buzul buzunun parlaklığını tahmin etmek için inşa edilen bilgisayar simülasyonlarına döktü.

Dünya'nın iyi çalışılmış ve daha iyi anlaşılmış buzu üzerine inşa edilen bu parlaklık modellerinin, uzaktaki Mars buzuna karışan toz içeriğini tahmin etmeye yardımcı olacağı teorisini ortaya attılar. DailyMail.com'a konuşan Dr. Khuller, "Bu az miktardaki tozun çok önemli bir etkisi var" dedi ve ekledi: Buzun içinde fotosentezin gerçekleşmesi için yeterli güneş ışığının ulaşabileceği derinlik, buzun ne kadar tozlu olduğuna bağlı olarak değişiyor. Benzer şekilde, buzun içindeki toz miktarı da zararlı ultraviyole radyasyonun nüfuz edebileceği derinliği değiştirir.

"YAŞAM İÇİN VERİMLİ BÖLGE BULUNDU"

Ekibin bilgisayar modelleme çalışmaları, yüzde 0,01 ila 0,1 oranında daha yüksek miktarda toz içeren buzun, yaşamı yalnızca yüzeyin yaklaşık beş ila 38 santimetre altındaki bir derinlikte destekleyebileceğini öngördü. Ancak Dr. Khuller şunları kaydetti: "Daha temiz buzlar için metre derinliklerde fotosentezin gerçekleşebileceği bölgeler var."

Daha temiz buzun, Mars'ın hem kuzey hem de güney yarım kürelerinde, orta enlem aralıkları boyunca daha derin mikrobiyal yaşam cepleri için özellikle verimli bir bölge olduğu bulundu.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 28
  • Bandırmalı 1 ay önce Şikayet Et
    Mars'ı, Tersi bırak ta şu Dünya' yı ve yaratılışı keşfetmeye bak. Milleti varsayımlarla meşgul etmeyin...
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Ya he he saklaniyorlar yıllardır Bi bulamadınız
    Cevapla
  • Uzaklardan 1 ay önce Şikayet Et
    Ben ufo yaşam var düşünüyorum.
    Cevapla
  • GERÇEK 1 ay önce Şikayet Et
    İYİDE GÖSTERİLE N VİDEODA OTLAR FALAN VAR ne marsı nereden aldınız bunu arizona çölümü karapınar mı
    Cevapla
  • hasan 1 ay önce Şikayet Et
    dünyalılar açık arıyor marslılar kaçacak yer arıyor...yok artık...gizli projelere marslılar kılıfı da iyi uyuyor,uyutmaya devam...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk dronları Japonya'dan yatırım aldı, ABD'de üretilecek
Yeni DS 4 Pallas Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı