Mars'taki sıvı suyun geçmişi, bir çekmeceden çıktı

Mars'tan kopup Dünya'ya ulaşan bir meteorit, Kızıl Gezegen'in sıvı su geçmişine dair yeni bilgiler ortaya koydu.

Mars'taki sıvı suyun geçmişi, bir çekmeceden çıktı
Mars'taki sıvı suyun geçmişi, bir çekmeceden çıktı
GİRİŞ 18.11.2024 07:22 GÜNCELLEME 18.11.2024 07:22
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bilim insanları Mars’ta bir zamanlar sıvı su bulunduğuna neredeyse emin. Ancak suyun hangi zaman diliminde var olduğu ve miktarı gibi detaylar hâlâ net değil.

Araştırmacılar, Mars keşif araçlarının bulgularının yanı sıra Kızıl Gezegen’den Dünya’ya düşen meteoritleri de inceleyerek bu sorulara yanıt arıyor.

Lafayette Meteoridi, yaklaşık 11 milyon yıl önce Mars’a bir asteroidin çarpması sonucu uzaya saçılan parçalardan biri. 1931’de ABD ’deki Purdue Üniversitesi’ndeki bir çekmecede keşfedilen bu göktaşının tam olarak nasıl buraya ulaştığı bilinmese de üzerindeki incelemeler değerli sonuçlar ortaya koyuyor.

742 MİLYON YIL ÖNCESİNE İŞARET EDEN BULGULAR

Meteoritte daha önce yapılan araştırmalar, Mars’taki sıvı suyla etkileşim izlerini gösteriyordu. Ancak bu etkileşimin hangi dönemde gerçekleştiği bilinmiyordu.

Purdue Üniversitesi araştırmacıları, bu soruyu cevaplamak için meteoritteki mineralleri tarihlendirdi. Geochemical Perspective Letters dergisinde yayımlanan çalışmada, helyum ve neon gibi soy gazlar kullanılarak minerallerin yaşı belirlendi.

Ekip, minerallerin 742 milyon yıl önce sıvı suyla temas ettiğini ortaya koydu. Ayrıca bu dönemde meteoritin yapısının değişmediği ve suyla etkileşimden sonra korunmuş olduğu da tespit edildi.

PERMAFROST ERİMESİ KAYNAKLI SU

Çalışma, 742 milyon yıl önce Mars yüzeyinde büyük miktarda sıvı su olmadığına işaret ediyor. Araştırmanın baş yazarı Marissa Tremblay, bu dönemde suyun permafrost adı verilen yeraltı buzunun erimesiyle oluşmuş olabileceğini belirtiyor. Tremblay, bu erimenin Mars’taki magmatik aktivitenin etkisiyle düzenli olarak gerçekleştiğini düşünüyor.

MARS'TA YAŞAM İÇİN BİR ADIM DAHA

Mars’ın bir zamanlar sıvı su barındırdığına dair her yeni kanıt, mikrobiyal seviyede de olsa yaşam ihtimalini gündeme getiriyor. Bugün zorlu koşullara sahip olan bu gezegenin geçmişi, yaşamın evrenin başka köşelerinde de var olabileceğini düşünmek açısından büyük önem taşıyor.

Lafayette Meteoridi üzerindeki araştırma, yalnızca Mars’ın jeolojik geçmişini anlamamıza yardımcı olmakla kalmıyor; aynı zamanda meteoritlerin adeta bir zaman kapsülü gibi kullanılabileceğini de gösteriyor.   

KAYNAK: TRT HABER
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Yakamoz 3 saat önce Şikayet Et
    Sadece Kadir İnanır, başkada kimse inanmaz..
    Cevapla
  • okan 4 saat önce Şikayet Et
    hepsi yalan dunyadaki bütün müzelerde gösterilen taş kum vs hepsi yapmacık sokaktaki taşlar emin olun buna
    Cevapla
  • tornavida 5 saat önce Şikayet Et
    hep hikaye bunlar. dünyayı kekliyorlar. gerçekten yaşanılabilir bir alan arıyorlarsa dünyaya verdikleri zararı sonlandırırlardı. çünkü dünya iyi bakıldığında herkese yeter. pis emellerini bilimsel araştırma adı altında yürütüyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
16 bin menzile sahip! Türkiye'nin yüzen dev karakolunda bir ilk
Ölümcül bakteri yine ortaya çıktı! Marketlerden toplatıldı 'Ürünleri kontrol edin' çağrısı