Filmlere konu olmuştu: Bilim adamları Ay'ın içinde ne olduğunu doğruladı!

Bilim adamları Mayıs 2023'te yayınlanan kapsamlı bir araştırmanın sonucunda Ay'ın iç çekirdeğinin aslında demire benzer bir yoğunluğa sahip katı bir top olduğunu ortaya koydu.

Filmlere konu olmuştu: Bilim adamları Ay'ın içinde ne olduğunu doğruladı!
Filmlere konu olmuştu: Bilim adamları Ay'ın içinde ne olduğunu doğruladı!
GİRİŞ 25.11.2024 17:11 GÜNCELLEME 25.11.2024 17:11
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Araştırmacılar bu bulgunun, Ay'ın iç kalbinin katı mı yoksa erimiş mi olduğuna dair uzun süredir devam eden tartışmaların çözülmesine yardımcı olacağını ve Ay'ın ve dolayısıyla Güneş Sistemi'nin tarihinin daha doğru bir şekilde anlaşılmasına yol açacağını umuyor.

"Fransa'daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden astronom Arthur Briaud liderliğindeki ekip, "Sonuçlarımız, iç çekirdeğin varlığını göstermesi sayesinde Ay'ın manyetik alanının gelişimini sorguluyor ve Güneş Sistemi'nin ilk milyar yılındaki Ay bombardımanının zaman çizelgesi hakkında önemli bilgiler getiren küresel bir manto devrilme senaryosunu destekliyor" diye yazdı. Güneş Sistemi'ndeki nesnelerin iç bileşimini araştırmak en etkili şekilde sismik verilerle gerçekleştirilir.

Sanatçının Ay'ın çekirdeğini ortaya çıkarmak için Ay'ın özelliklerini ölçen farklı aletlerin tasviri. (Géoazur/Nicolas Sarter)

LAZER İLE AY'IN PROFİLİNİ ÇIKARDILAR

Briaud ve meslektaşları bunu kesin olarak anlamak için uzay görevlerinden ve Ay lazer menzil deneylerinden veri toplayarak çeşitli Ay özelliklerinin bir profilini çıkardılar. Bunlar arasında Dünya ile olan yerçekimi etkileşiminden kaynaklanan deformasyon derecesi, Dünya'ya olan uzaklığındaki değişim ve yoğunluğu yer alıyor.

Daha sonra, gözlemsel verilerle en yakın eşleşmeyi bulmak için çeşitli çekirdek tipleriyle modelleme yaptılar. Birkaç ilginç bulgu elde ettiler. İlk olarak, Ay hakkında bildiklerimize en çok benzeyen modeller, Ay mantosunun derinliklerindeki aktif devrilmeyi tanımlamaktadır.

Bu, Ay'ın içindeki daha yoğun malzemenin merkeze doğru düştüğü ve daha az yoğun malzemenin yukarı doğru yükseldiği anlamına gelir. Bu aktivite uzun zamandır Ay'ın volkanik bölgelerindeki belirli elementlerin varlığını açıklamanın bir yolu olarak önerilmektedir.

AY'IN ÇEKİRDEĞİ DÜNYA'NIN ÇEKİRDEĞİNE ÇOK BENZİYOR

Ekibin araştırması, kanıtlar çetelesine bir nokta daha ekliyor ve Ay çekirdeğinin Dünya'nınkine çok benzediğini, dışta akışkan bir tabaka ve içte katı bir çekirdek olduğunu buldular.

Modellemelerine göre, dış çekirdeğin yarıçapı yaklaşık 362 kilometre (225 mil), iç çekirdeğin yarıçapı ise yaklaşık 258 kilometre (160 mil). Bu da Ay'ın tüm yarıçapının yaklaşık yüzde 15'ine denk geliyor. Ekibin bulduğu iç çekirdeğin yoğunluğu da metreküp başına yaklaşık 7.822 kilogram. Bu da demirin yoğunluğuna çok yakın.

Andrew McCarthy ve Connor Matherne tarafından çekilen Ay fotoğrafı .

İlginç bir şekilde, 2011 yılında NASA Marshall gezegen bilimcisi Renee Weber liderliğindeki bir ekip, Ay çekirdeğini incelemek için Apollo verileri üzerinde o zamanki son teknoloji sismolojik teknikleri kullanarak benzer bir sonuç buldu.

Yaklaşık 240 kilometre yarıçaplı ve metreküp başına yaklaşık 8.000 kilogram yoğunluğa sahip katı bir iç çekirdeğe dair kanıtlar buldular. Briaud ve ekibi, elde ettikleri sonuçların daha önceki bulguları doğruladığını ve Dünya benzeri bir Ay çekirdeği için oldukça güçlü bir durum oluşturduğunu söylüyor.

Ay'ın oluştuktan kısa bir süre sonra, yaklaşık 3,2 milyar yıl önce azalmaya başlayan güçlü bir manyetik alana sahip olduğunu biliyoruz. Böyle bir manyetik alan, çekirdekteki hareket ve konveksiyon tarafından üretilir, bu nedenle Ay çekirdeğinin neyden yapıldığı, manyetik alanın nasıl ve neden kaybolduğu ile derinden ilgilidir.

İnsanlığın nispeten kısa bir süre içinde Ay'a dönme umudu göz önüne alındığında, belki de bu bulguların sismik olarak doğrulanması için uzun süre beklememiz gerekmeyecek. Araştırma Nature'da yayınlandı. Bu makalenin bir versiyonu ilk olarak Mayıs 2023'te yayınlandı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 17
  • eko 1 ay önce Şikayet Et
    Bilim kurgu filimlerine konu başka hiç bir şey değil,daha dünyanın çekirdeği hakkında veya derin suların hakkında bilmediğimiz çok şey varken,çıkmışlar ay hikayeleri anlatıyorlar.
    Cevapla
  • Cahilsavar 1 ay önce Şikayet Et
    Ne bilinmiyor dünyanın çekirdeği hakkında? İnsanlar güneş sistemindeki her gezegenin profilini çıkardı siz daha yok dünyada daha bilinmeyen var cart curt. Azacık bilgi lütfen
    Cevapla
  • Konya li 1 ay önce Şikayet Et
    Ne yapalım şimdi dünyaya barış mı geldi biz dünyada zor yaşıyoruz bunlarda içinde suvar boş boş işler
    Cevapla
  • Konya li 1 ay önce Şikayet Et
    Ne yapalım şimdi dünyaya barış mı geldi biz dünyada zor yaşıyoruz bunlarda içinde suvar boş boş işler
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Gezegenlerin çekirdeklerinde Demir bulunması iyidir . Gelecekte bu ferromagnetik çekidekler üzerinde yapay magnetizma üreterek bu tür gezegenleri güneş fırtınalarından korunan atmosfere sahip koloniler haline dönüştürebiliriz .
    Cevapla
  • eko 1 ay önce Şikayet Et
    Bu hikayeleri yarım asır öncede anlattılar,bilginize sunarım.hemde o zaman görsel kanıtlarda çoktu bugüne göre ,kendilerine göre.
    Cevapla
  • Www 1 ay önce Şikayet Et
    Allah her şeye kadirdir, o ne güzel sahiptir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihin en hızlı bombardıman uçakları açıklandı! Birinci, yıllara meydan okuyor...
TFF'den yabancı hakem kararı!