Neuralink'ten çağ atlatacak yenilik: Beyin çipiyle robotik kollar kontrol edilebilecek!

Elon Musk'ın beyin implantı şirketi, kablosuz cihazının robotik bir kolu kontrol edip edemeyeceğini test etmek için yeni bir çalışma başlatıyor.

GİRİŞ 27.11.2024 16:40 GÜNCELLEME 27.11.2024 17:01
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Elon Musk'ın beyin çipi girişimi Neuralink Pazartesi günü yaptığı açıklamada beyin implantını ve deneysel bir robotik kolu test etmek üzere yeni bir deneme başlatma izni aldığını duyurdu. 

CONVOY adı verilen çalışma, şirketin bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) olan N1 implantının araştırma amaçlı bir yardımcı robotik kolu kontrol etme yeteneklerini test etmeyi amaçlıyor. Neuralink, "Bu, yalnızca dijital özgürlüğü değil, aynı zamanda fiziksel özgürlüğü de geri kazanma yolunda önemli bir ilk adımdır" dedi.

BEYİN ÇİPİYLE ROBOT ELLER KONTROL EDİLEBİLECEK

Deneme, tüm vücut felci olan kişilerin düşüncelerini kullanarak dış teknolojiyi kontrol etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan girişimin mevcut PRIME Çalışmasına halihazırda katılan hastaları çapraz kayıt edebilecek.

Neuralink ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi Quartz'ın yorum talebine hemen yanıt vermedi. Girişim ilk cihazını Şubat ayında 29 yaşındaki kuadriplejik Noland Arbaugh'a implante etti.

Arbaugh, Neuralink'in implantını eller serbest satranç ve Mario Kart gibi video oyunları oynamak için kullanabildi. Ağustos ayında Musk, Neuralink'in ikinci bir hastaya beyin çipi yerleştirdiğini ve bu yıl içinde sekiz deneme daha gerçekleştirmeyi planladığını söyledi.

Neuralink çipi ile robotik kollar kontrol edilebilecek...

NEURALİNK ÇİPİ İKİNCİ HASTAYA TAKILDI

Ağustos ayında Musk, Neuralink'in ikinci bir hastaya beyin çipi yerleştirdiğini ve bu yıl içinde sekiz deneme daha gerçekleştirmeyi planladığını söyledi. Neuralink, Mayıs ayında değiştirilmiş bir prosedürle birlikte ikinci testi için düzenleyici onay aldı. Prosedürde yapılan değişiklikler, implantın ipliklerinin (cihazın nöral aktiviteyi kaydeden bileşenleri) Arbaugh'un beyninden geri çekilmesinin ardından geldi.

İleriye dönük olarak Neuralink, Neuralink'in ilk hastası için kullanılan üç ila beş milimetreye kıyasla, implantın dişlerini bir hastanın motor korteksinin sekiz milimetre içine yerleştirmeyi planlıyor. Şirket ayrıca kısa süre önce Kanada ve Birleşik Krallık'ta çip içindeki beynini test etmek için onay aldı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 4
  • HIDIR BUDUR 1 ay önce Şikayet Et
    Elon MUSK'ın insan beynine çip takılması projesi, beynin uzaktan etkilenmesi hatta dünya çevresine yerleştirilecek ( SpaceX ) süper hızlı bir gigabit internet ağı frekanslarıyla “dünya insanları beyninin etki altına alınması”, bilahare uydulardan lazerli ışıklandırma ile dünya yüzüne gökten " MESİH İNİYOR" komplosu ve son aşamada "elit insanların uzayda koloni kurması".
    Cevapla
  • tek millet -köle - 1 ay önce Şikayet Et
    insanlari cipleme ye kilif uzaktan kumandali insan nesli hasta olanlar kendi istegi ile kabuledenlere lafimiz yok zorunlu asi gibi olursa durum öyle olacak gibi uyan insanoglu uyan
    Cevapla
  • erdi 1 ay önce Şikayet Et
    yeni yaratıcınız belli oldu minafıklar
    Cevapla
  • zekamatik 1 ay önce Şikayet Et
    ameller niyete göre ins bunun altindan bir seytanlikcikmaz bilim tekmoloji iyiye kullanilirsa fayda verir yoksa yari robot güdümlüinsan nesli hafazan :::::
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İngiliz oryantalistin gözünden Osmanlı! Muhteşem devlet ilk kez böyle anlatılıyor
İstanbul’da belediyecilik farkı: 13 durak 16 ayda yapıldı, 1 durak 6 ayda yapılamadı