Zuckerberg'den skandal açıklama! CIA, WhatsApp mesajlarınızı okuyabilir!
Meta CEO'su Mark Zuckerberg, platformun güçlü uçtan uca şifrelemesine rağmen CIA de dahil olmak üzere ABD yetkililerinin WhatsApp mesajlarına erişebildiğini doğruladı.
Cuma günü Joe Rogan Experience podcast'inde konuşan Zuckerberg, şifrelemenin Meta'nın kullanıcıların mesajlarının içeriğini görüntülemesini engellerken, bir kullanıcının telefonuna fiziksel erişime karşı koruma sağlamadığını ve kolluk kuvvetlerinin güvenlik sistemini etkili bir şekilde atlamasına izin verdiğini açıkladı.
Zuckerberg, Rogan'ın gazeteci Tucker Carlson'ın izlenmesine ilişkin sorusuna yanıt verdi. Carlson daha önce ABD hükümetinin, özellikle de NSA ve CIA'in, özel mesajlarına ve e-postalarına erişerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir röportaj ayarlama girişimlerine müdahale ettiğini iddia etmişti.
Zuckerberg'den itiraf geldi, "teyit" uygulaması kaldırıldı: "Hak ettiği muamele..."
UÇTAN UCA ŞİFRELEME VARKEN BUNUN NASIL GERÇEKLEŞEBİLECEĞİNİ SORDULAR
Eski Fox News sunucusu, bu kurumları planlarını medyaya sızdırarak Moskova'yı ürkütmek ve çabalarını akamete uğratmakla suçladı. Rogan, Zuckerberg'e şifreleme varken bunun nasıl olabileceğini sordu ve Meta CEO'su da WhatsApp'ın, Meta sunucularının mesajların içeriğini asla görmemesini sağlayan uçtan uca şifreleme kullanmasına rağmen, bir cihaza fiziksel erişimin yetkililerin bu korumayı atlamasına izin verdiğini açıkladı.
Zuckerberg anlattı;
“Şifrelemenin gerçekten iyi yaptığı şey, hizmeti yürüten şirketin bunu görmemesini sağlamaktır. Yani WhatsApp kullanıyorsanız, Meta sunucularının bu mesajın içeriğini gördüğü hiçbir nokta yok,” diye açıkladı Zuckerberg. Birisi Meta'nın veri tabanlarını ihlal etse bile, özel konuşmaların içeriğini yine de göremeyeceğini belirtti.
Bu korumanın, Carlson'ın kullandığı bildirilen Signal gibi benzer şifreleme kullanan diğer mesajlaşma uygulamalarını da kapsadığını belirtti. Ancak şifreleme tek başına cihazın kendisine doğrudan erişime karşı koruma sağlayamaz.
CIA MESAJLARA DOĞRUDAN ERİŞEBİLİR
Zuckerberg, CIA gibi kolluk kuvvetlerinin cihazdaki verilere doğrudan erişebildikleri için mesajların aktarımını engellemelerine gerek olmadığının altını çizdi. Pegasus gibi, telefonlara gizlice yüklenerek şifrelenmiş mesajlar, fotoğraflar ve arama kayıtları da dahil olmak üzere çok çeşitli verilere erişebilen casus yazılım araçlarından bahsetti.
Casus yazılım yüklendikten sonra şifrelemeyi atlayabilir ve yetkililere kullanıcının bilgisi olmadan telefonuna sınırsız erişim sağlayabilir.
Zuckerberg, bu riske karşı Meta'nın, kullanıcıların belirli bir süre sonra mesaj dizilerini otomatik olarak silmelerine olanak tanıyan kaybolan mesajlar gibi özellikler sunduğunu belirtti. Bu özellik, cihazlarda depolanan hassas veri miktarını azaltmayı ve bir telefon ele geçirilse bile mesajların artık yetkisiz erişim sağlayan kişiler tarafından kullanılamamasını sağlamayı amaçlıyor. Zuckerberg, “Eğer birisi telefonunuzu ele geçirdiyse ve orada olup biten her şeyi görebiliyorsa, o zaman tabii ki gelen şeyleri de görebilir... Bu yüzden şifrelenip kaybolması, bence oldukça iyi bir güvenlik ve gizlilik standardıdır” dedi.
IMESSAGE, LINE VE WHATSAPP MESAJLARINA GEÇMİŞTE DE ERİŞEBİLMİŞLERDİ
Zuckerberg'in yorumları, dijital mahremiyet ve ulusal güvenlik arasındaki denge konusunda süregelen tartışmaların ortasında geldi. Uçtan uca şifreleme, kullanıcı verilerini korumadaki rolü nedeniyle geniş çapta övülürken, ABD de dahil olmak üzere hükümetler tarafından suç ve terörle mücadele çabalarını engellediği gerekçesiyle eleştiriliyor.
CIA ve FBI gibi ABD kurumları uzun süredir şifrelemenin, özellikle terörizm veya çocuk istismarı içeren durumlarda, suç faaliyetlerini soruşturma yeteneklerini engelleyebileceğini savunuyor. 2021 tarihli bir FBI eğitim belgesi, ABD kolluk kuvvetlerinin iMessage, Line ve WhatsApp gibi hizmetlerde şifrelenmiş mesajlara sınırlı erişim sağlayabildiğini, ancak Signal ve Telegram gibi platformların çok daha güvenli kabul edildiğini ortaya koydu.
ŞİFRELENMİŞ MESAJLAR HALA SAVUNMASIZ OLABİLİR
Bu zorluklara rağmen, iletim sırasında mesajlara müdahale etmek zor olmaya devam etmektedir, ancak şifreleme anahtarlarına yetkililer tarafından erişilebiliyorsa, şifrelenmiş mesajların bulut yedeklemeleri hala savunmasız olabilir.
-
Yıldırımhan 54 dakika önce Şikayet EtAlmışlar senden. Sende onlar alıyor diyerek sıyrılmaya çalışıyorsun,. Devlet büyük bir ceza vermeliBeğen Toplam 1 beğeni
-
muammer 57 dakika önce Şikayet Etbana baklan kafir saklımız gizlimiz yok bizim bizim amacimiz tum israil ingilizi abd yo ab yi rusyayi cini fransayi yok etmek not et watsapbina ey kafirBeğen
-
Osman 1 saat önce Şikayet EtBildiğimiz şeyler, ama sanırım bilmeyenler de var malesef.Beğen
-
Kriminal 1 saat önce Şikayet EtMadem öyle Narin Cinayetinde Türkiye WhatsApp Konuşmalarını Meta'dan İstediğinde Niye Biz de Ulaşamıyoruz Dedi... CIA'dan İSTEYİN DESEYDİ YA...Beğen
-
Misafir 1 saat önce Şikayet EtBunu bilmeyen mı varBeğen