Görenleri şaşkına çevirdi: Altın dilli mumyanın olduğu bir hazine keşfedildi!
Arkeologlar, Oxyrhynchus antik kentinde Wen Nefer adlı bir kişiye ait olan ve Ptolemaik dönem 305 ile M.Ö. 30 yılları arasına tarihlenen bir mezardan altın dillerin de bulunduğu bir hazine ortaya çıkardı.
Modern Al-Bahansa yakınlarında bir düzineden fazla mumyalanmış Mısırlının dillerini yaldızlayan altın levhalar keşfedildi; bu, bir zamanlar ölülere öbür dünyada konuşma yeteneği kazandırdığına inanılan bir uygulamayı yansıtıyor.
O BÖLGEDE İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEYLE KARŞILAŞTILAR
Hazine sadece 13 altın dili değil, aynı zamanda altın tırnaklı bir mumyayı; kalp, muskaları, mezar çömleklerini, ölünün çıkarılan organlarının saklandığı kanopik kavanozları ve tanrıları, yıldızları ve mumyalama işlemini tasvir eden ayrıntılı, yaldızlı sahnelerle boyanmış duvarları da içeriyor.
Interesting Engineering sitesinde yer alan habere göre, bu muhteşem keşfi gerçekleştiren İspanya'daki Barselona Üniversitesi ve Almanya'daki Antik Ortadoğu Enstitüsü'nden arkeologlardan oluşan ekip, bu eserlerin birçoğunun Al-Bahansa'dan ilk kez çıkarıldığını söylüyor.
İNANÇLARINA GÖRE ÖBÜR DÜNYADA KONUŞABİLMELERİ İÇİN ALTINDAN DİL YAPTILAR
Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mohamed Ismail Khaled Al-Ahram'a yaptığı açıklamada, "Bu bulgular Al-Bahnasa'daki Ptolemaik dönemin dini uygulamaları ve cenaze gelenekleri hakkında yeni bilgiler sağlıyor" dedi.
Altın diller, belki de kısmen yağmalama nedeniyle eski Mısır mezarlarında nadiren bulunur, ancak Mısırlıların öbür dünyaya taşımak için önemli gördükleri şeylere dair kışkırtıcı bir bakış açısı sunarlar.
Altın dil muskaları, Osiris'in mahkemesi önünde dururken öbür dünyada konuşabilmelerini sağlamak için ölülerin ağzına yerleştirilirdi.
HAZİNENİN İÇİNDE ALTIN TIRNAKLAR DA YER ALIYORDU
Altın tırnak kılıfları özellikle yüksek statüdeki kişilerde kullanılıyordu ve arkeologlar bunların sadece mumyalama işlemlerinden kaynaklanabilecek zararlardan değil, ruhani tehlikelerden de koruyucu bir amaca hizmet ettiğine inanıyor.
Keşifte Ptolemaios dönemine ait 52 mumya, 300 mumyanın yan yana gömüldüğü büyük bir mezarın yapısı ve tanrı olarak gördükleri Horus, Thoth, İsis, Anubis, Osiris, Atum ve Nut'u tasvir eden çeşitli muska ve bok böcekleri yer aldı.
BULUNAN ESERLER İLK GÜNKÜ GİBİLER
Mezarda dört kireçtaşı lahit hâlâ sağlamdı ve bir odada bir adamın mumyalanmış kalıntıları ile altın bir dil ve bir kalp böceği hâlâ orijinal konumlarında bulundu. Bunlar mumya sargılarının içine, öbür dünyaya yolculuğa yardımcı olması için ölen kişinin kalbinin üzerine yerleştirilirdi.