20 ışık yılı uzaklıkta! Potansiyel olarak yaşanabilir bir Süper-Dünya keşfedildi

Yeni bir dünya, sadece 20 ışık yılı uzaklıkta bulunan Güneş benzeri bir yıldızın etrafında dönerek, Dünya benzeri atmosferlerin incelenmesi için en umut verici yerlerden biri olabilir.

20 ışık yılı uzaklıkta! Potansiyel olarak yaşanabilir bir Süper-Dünya keşfedildi
20 ışık yılı uzaklıkta! Potansiyel olarak yaşanabilir bir Süper-Dünya keşfedildi
GİRİŞ 07.03.2025 15:55 GÜNCELLEME 07.03.2025 17:05

Bilim insanları, HD 20794 d'nin varlığını doğruladı. Bu süper-dünya, 647 gün boyunca yıldızını bir kez dönerken, yaşanabilir bölgede yer alıyor.

Bu bölge, sıvı suyun var olabileceği bir mesafeyi ifade ediyor. 20 yılı aşkın gözlemlerle elde edilen bu buluş, yeni nesil teleskoplarla gezegen atmosferlerinin incelenmesine kapı aralıyor.

YENİ BİR SÜPER-DÜNYA KEŞFİ

Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsü (IAC) ve La Laguna Üniversitesi (ULL), HD 20794 adlı Güneş benzeri yıldızın etrafında yer alan ve yaşanabilir bölgede dönen bir süper-dünyanın keşfini doğruladı.

Bu buluş, 20 yılı aşkın gözlemlerle elde edilen değerli bir fırsat sunarak, Dünya benzeri gezegenlerin atmosferlerini daha ayrıntılı incelemeye olanak sağlıyor.

Güneş benzeri yıldızların yaşanabilir bölgelerinde gezegen aramak, Dünya dışı yaşam olasılığını anlamak için önemli bir adımdır.

Ayrıca bu keşif, yaşamın bizim gezegenimizde nasıl oluştuğunu araştıran bilim insanları için de kritik bilgiler sağlıyor.

HD 20794, Güneş'ten biraz daha küçük ve sadece 20 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Bu keşif, aynı sistemde 10 yıldan fazla bir süre önce keşfedilen iki başka süper-dünyadan sonra yapılan üçüncü keşif oldu.

YAŞANABİLİR BÖLGEDEKİ SÜPER-DÜNYA

Yeni keşfedilen gezegen HD 20794 d, Dünya'dan altı kat daha ağır bir süper-dünya. Yıldızının etrafında 647 günde bir tur atıyor; bu da Mars'ın Güneş etrafında dönerken geçen süreden yaklaşık 40 gün daha kısa.

Bu yörünge, gezegeni yıldızının yaşanabilir bölgesine yerleştiriyor, yani yüzeyinde sıvı suyun var olabileceği bir mesafede bulunuyor. Bu, bildiğimiz yaşam için gerekli temel bileşenlerden biri.

Gezegenin yıldızına olan mesafesi ve sistemin yakınlığı, onu özellikle cazip kılıyor. Bu özellikler, ELT, ESO'nun 40 metrelik teleskobu ya da ESA ve NASA'nın gelecekteki uzay görevleriyle gözlemler için mükemmel bir aday yapıyor.

YAŞANABİLİRLİK İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Gezegen, sistemin yaşanabilir bölgesinde yer almasına rağmen, üzerinde yaşam barındırıp barındıramayacağını söylemek için henüz çok erken.

Yüksek kütlesi ve eksantrik yörüngesi, onu dünyamızdan oldukça farklı bir gezegen yapıyor.

Güneş Sistemi'ndeki çoğu gezegenin aksine, HD 20794 d'nin yörüngesi dairesel değil, eliptik. Yıldızına olan mesafesi önemli ölçüde değişiyor ve bu da gezegenin yılı boyunca yaşanabilir bölgenin dış kenarından iç kenarına doğru hareket etmesine neden oluyor.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 Oyuncu Sevil Akdağ arkadaşını bıçaklayarak öldürdü
Öteki gündem