Bilim adamları 16 bin yıl önce insanların nasıl göründüğünü ortaya çıkardı!

Çinli bilim insanları, 16 bin yıl önce yaşamış bir insan yüzünü ortaya çıkardılar. Dijital ortamda canlandırılan yüzde, yuvarlak hatlar, dar göz çizgisi, düz burun yapısı dikkat çekti

Bilim adamları 16 bin yıl önce insanların nasıl göründüğünü ortaya çıkardı!
Bilim adamları 16 bin yıl önce insanların nasıl göründüğünü ortaya çıkardı!
GİRİŞ 31.03.2025 10:05 GÜNCELLEME 31.03.2025 10:05
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Çinli bilim insanları, üç boyutlu teknoloji kullanarak 16 bin yıl önce yaşamış bir insanın yüzünü yeniden oluşturdu.

Dijital ortamda canlandırılan yüzde, yuvarlak hatlar, dar göz çizgisi, düz burun yapısı dikkat çekti

Journal of Archaeological Science dergisinde yayımlanan araştırma, erken dönem insan fizyolojisi ve Çin'in güneyinde yüz hatlarının evrimine dair ipuçları sunuyor. Uzmanlar, bu çalışmanın gelecekteki antropolojik araştırmalar için kritik bir referans oluşturduğunu vurguladı.

 

EN DETAYLI ŞEKİLDE TARANDI

Guangxi Kültürel Eserleri Koruma ve Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacı Xie Guangmao, "Yahuai Mağarası mezar alanı, Çin'de bulunan ikinci Paleolitik mezar alanıdır" dedi.

Xie, fosilin Güney Çin'de bulunan ve kesin stratigrafi ve güvenilir tarihlemeye olanak veren tek tam insan kafatası fosili olduğunu belirterek, erken dönem insanlarının çeşitliliği, tarih öncesi toplumların göç ve iletişim uygulamaları ve Geç Paleolitik Çağ'daki insanların cenaze törenleri konusundaki çalışmalar açısından önemli bir değere sahip olduğunu söyledi.

Projenin sorumlusu Xie, ortak araştırma ekibinin bilgisayar destekli yüz restorasyon yöntemi kullandığını ve 3 boyutlu modelleme yazılımlarının yardımıyla yüksek hassasiyette restorasyon çalışması gerçekleştirdiğini söyledi.

Fotoğraf, Güney Çin'in Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'ndeki Longan İlçesi'nin Bolang Köyü'ndeki Yahuai Mağarası alanında keşfedilen erken bir insana ait kafatasını göstermektedir

YÜZ HATLARI NETLEŞTİRİLDİ

Ekip ayrıca, Yahuai Mağarası sahasında bulunan kafatası geometrik şekilleri ile modern insan kafatasları arasındaki benzerlik ve farklılıkları analiz etmek ve karşılaştırmak için 3 boyutlu geometrik morfometri yöntemini de benimsedi.

Bilim insanları tarih öncesi kafatasının günümüz kadın kafataslarından daha büyük, ancak modern erkek kafataslarından daha küçük olduğunu buldular. Geometrik şekli modern bir kadın kafatasına daha çok benziyor, ancak daha yüksek bir ön kemiğe sahip.

Guangxi, Doğu Asya ile Güneydoğu Asya'yı birbirine bağlayan önemli bir geçittir. Xie, "Yahuai Mağarası sahasındaki kafatası fosilinin incelenmesi, Güney Çin'deki erken insanların fiziksel özelliklerine ilişkin anlayışımızı geliştirmede yardımcı oluyor ve tarih öncesi insanların oraya nasıl göç edip yayıldığı gibi sorular için büyük önem taşıyor" dedi.

KAYNAK: DHA | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 10
  • HAKAN'IN FİKRİ 1 gün önce Şikayet Et
    bilim insanlarının ataları öyle görünüyormus demekki biz adam a.s dan geldik ve hep aynıyız kusura bakmasın o bilim adamları
    Cevapla
  • Ttrr 1 gün önce Şikayet Et
    He heeer
    Cevapla
  • avciTURK AVCI 1 gün önce Şikayet Et
    Bence Cinli bilim adamlari yaniliyorlar.Atasi maymun olanlar gucenecek simdi bu kesfe.
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    e hani maymun :)
    Cevapla
  • anadolu.. 1 gün önce Şikayet Et
    Çinliler maymundan gelmemiş en azından. Ama neye dönüştüler o pek hayırlı değil...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya'dan ABD açıklaması
Volkan Konak’a veda! Cenaze töreni düzenlendi