NASA, fareleri araştırma için uzaya gönderdi: Sonuçlar görenleri şaşırttı...

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen farelerin kemik yapılarında önemli değişiklikler gözlemlendi.

NASA, fareleri araştırma için uzaya gönderdi: Sonuçlar görenleri şaşırttı...
NASA, fareleri araştırma için uzaya gönderdi: Sonuçlar görenleri şaşırttı...
GİRİŞ 31.03.2025 16:49 GÜNCELLEME 31.03.2025 16:49
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Uzmanlar, uzay ortamındaki mikro yer çekiminin, canlıların kemik sağlığını ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtiyor.

Araştırmaya göre, ISS'de 37 gün geçiren farelerin uyluk kemiği (femur) bölgesinde büyük çapta delikler oluştuğu belirlendi. Ancak, aynı farelerin omurga kemiklerinde benzer bir etkilenme gözlemlenmedi. Bilim insanları, bu durumun, vücuttaki yük taşıyan kemiklerin mikro yer çekiminde daha çok zarar gördüğünü gösterdiğini ifade ediyor.

Uzmanlar, "İki ayaklı insanlar için omurga üst vücudu taşıyan önemli bir bölge iken, dört ayaklı farelerde aynı fonksiyonu görmüyor. Bu nedenle, dünya şartlarında ağırlık taşıyan kemiklerin uzayda daha fazla zarar gördüğü düşünülüyor." açıklamasını yaptı.

UZAY RADYASYONU KEMİK KAYBINDA ETKİLİ DEĞİL

Daha önce kemik kaybının uzay radyasyonuna veya sistemik bir faktöre bağlı olduğu düşünülse de, yeni bulgular bu hipotezi desteklemiyor. Araştırmacılar, eğer radyasyonun temel sebep olduğu kanıtlanmış olsaydı, tüm kemiklerde eşit seviyede bir bozulma görülmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak elde edilen veriler, kemik kaybının daha spesifik bölgelerde meydana geldiğini gösteriyor.

Araştırmaya liderlik eden biyomühendis Rukmani Cahill, "Mikro yer çekiminde, normalde ağırlık taşıyan kemikler yeterince baskıya maruz kalmadığı için, kullanılmadıklarından dolayı bozulma gösteriyor olabilir." dedi.

ASTRONOTLAR İÇİN CİDDİ RİSK OLUŞTURUYOR

NASA'nın verilerine göre, insanlar uzayda her ay ortalama %1 veya daha fazla kemik yoğunluğu kaybediyor. Bu oran, yeryüzündeki osteoporoz hastalığından 10 kat daha hızlı bir kayba işaret ediyor. Bu durum, uzun süreli uzay yolculuklarında astronotların kemik sağlığını ciddi anlamda tehlikeye atabilir.

Bilim insanları, diyet değişikliklerinin tek başına yeterli olmayabileceğini, bunun yerine astronotların uzayda kas ve kemiklerini çalıştıracak egzersizlere odaklanmaları gerektiğini vurguluyor. NASA, gelecekteki uzay misyonlarında kemik kaybının önlenmesine yönelik yeni çalışmalar yapmayı planlıyor.

Bu araştırma, bilim dergisi PLOS ONE'da yayınlandı.

KAYNAK: TRT HABER
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Misafir2 4 gün önce Şikayet Et
    Buyuk bir daire seklinde yapay yercekimi yaratmalari gerekecek. Cogu uzay filminde zaten bu konsept demekki bosuna islenmiyormus.
    Cevapla
  • Sedatt 4 gün önce Şikayet Et
    Kelle paça içsinler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail Türkiye ile savaşmayı göze alamaz - Gazete manşetleri
JP Morgan'dan, Trump'ın başını ağrıtacak son dakika resesyon açıklaması