Bilim adamları, zaman yolculuğunu anlamanın en basit yolunu açıkladı!

Bilim insanlarına göre yıldızlara baktığımızda, milyonlarca yıl önceki hallerine tanıklık ediyoruz. Çünkü ışık, zamanda yolculuk yaparak bize ulaşıyor...

Bilim adamları, zaman yolculuğunu anlamanın en basit yolunu açıkladı!
Bilim adamları, zaman yolculuğunu anlamanın en basit yolunu açıkladı!
GİRİŞ 10.04.2025 12:31 GÜNCELLEME 10.04.2025 12:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Zamanda yolculuk, bilimkurgunun en çok merak edilen ve hayal edilen konularından biri. Ancak bilim insanları, zaman yolculuğu yapmak için dev makineler veya laboratuvarlara ihtiyacımız olmadığını söylüyor. Çünkü gökyüzüne bakmak bile geçmişe tanıklık etmemizi sağlıyor.

Cornell Üniversitesi’nden astronom Dr. Michael Boyle’a göre, yıldızların ışığı bize ulaşana kadar binlerce hatta milyarlarca yıl süren bir yolculuk yapıyor. Dr. Boyle, “Evrenin ölçeği o kadar büyük ki, ışık bile bu mesafeleri kat etmek için çok uzun süre harcıyor” diyor.

“ŞU ANDA YOK OLMUŞ YILDIZLARA BAKIYOR OLABİLİRİZ”

Bu durum, yıldızları izlerken aslında onların geçmişteki hallerini gördüğümüz anlamına geliyor. Hatta bazı yıldızlar biz onları seyrederken çoktan yok olmuş olabilir.

Örneğin kuzey gökyüzündeki Deneb yıldızı, Dünya’dan 2.600 ışık yılı uzaklıkta. Bu da gökyüzüne baktığımızda M.Ö. 6. yüzyıldaki halini gördüğümüz anlamına geliyor. Yani Roma monarşisinin sona erdiği, Babil’in Asma Bahçeleri’nin inşa edildiği dönem…

Yine Eta Carinae yıldız sistemi ise 7.500 ışık yılı uzaklıkta. Işığı, insanlığın henüz tarımı yeni yeni keşfettiği dönemde yola çıktı.

Çıplak gözle görebildiğimiz en uzak galaksi olan Andromeda’nın ışığı ise bize tam 2,5 milyon yılda ulaşıyor. Bu da yeryüzünde henüz ilkel insanların yaşamaya başladığı döneme denk geliyor.

DİNOZORLARI GÖREN UZAYLILAR OLABİLİR Mİ?

İşin en çarpıcı tarafıysa şu: Eğer 65 milyon ışık yılı uzaklıkta bir uygarlık varsa ve yeterince güçlü bir teleskopa sahipse, şu an Dünya’ya baktığında dinozorları görüyor olabilir!

Uzmanlara göre bu henüz teknolojik olarak mümkün değil. Ancak teorik olarak gelişmiş teleskoplarla geçmişin görüntülerine ulaşmak mümkün olabilir.

Batı Teksas A&M Üniversitesi’nden fizikçi Prof. Christopher Baird, “Bir yıldızın şu an hala var olup olmadığını kesin olarak bilemeyiz” diyor. Çünkü yıldızlar zamanla söner, süpernovaya dönüşebilir ya da kara deliklere karışabilir.

13 MİLYAR YILLIK IŞIK HÂLÂ YOLDA

Bugüne kadar keşfedilen en uzak yıldız olan Earendel’in ışığı, bize ulaşmak için tam 13 milyar yıl yol aldı. Oysa yıldızın konumu şu an 28 milyar ışık yılı uzaklıkta.

Dr. Boyle’a göre, “Bu kadar uzak bir yıldızın hâlâ var olduğunu düşünmek gerçekçi değil. Ama ışığı, bize zamanın içinden geçip ulaştı.”

Bilim insanlarına göre yıldızlara baktığımızda, aslında sadece gökyüzüne değil, geçmişin kendisine bakıyor

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    demek ki aslında yokuz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Öteki gündem
Suriye’den Türkiye’ye davet var: Gelin siz işletin