Tesadüfen keşfedilmişti! Tam 2 bin yıl sonra ortaya çıktı: Ne işe yaradığını keşfettiler!

Indiana Jones filmine ilham olan, antik dünyanın en gizemli icatlarından Antikythera Mekanizması hakkında yeni bir teori ortaya atıldı: 2.000 yıllık bu aygıt, aslında bilimsel bir araç değil, karmaşık bir oyuncak olabilir.

GİRİŞ 24.04.2025 10:37 GÜNCELLEME 24.04.2025 10:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bugüne kadar birçok bilim insanı tarafından antik dünyanın ilk analog bilgisayarı olarak tanımlanan Antikythera Mekanizması, Yunanistan açıklarında 1901 yılında bir gemi enkazında keşfedilmişti.

Bronzdan yapılmış ve ayakkabı kutusu büyüklüğündeki bu cihaz, tarihin en sofistike mekanik düzeneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Cihazın, Güneş, Ay ve gezegenlerin gökyüzündeki konumlarını tahmin edebildiği düşünülüyordu.

Yaklaşık 40 dişliden oluşan karmaşık bir sistemle çalıştığı belirtilen düzenek, bir kol yardımıyla manuel olarak işletiliyordu.

Ancak Arjantin'deki Mar del Plata Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu yaygın görüşe meydan okuyan yeni bir çalışma yayımladı. Yapılan simülasyonlara göre, mekanizmanın iç yapısında yer alan dişlilerin şekli ve düzeni, çalışmayı imkânsız hale getirecek kadar hatalı olabilir.

Araştırmacılar, cihazın muhtemelen sürekli olarak sıkıştığını ve bu nedenle bilimsel bir araç olarak kullanılmasının mümkün olmadığını savunuyor.

BİLİMSEL BİR ARAÇ MI, ZEKİCE TASARLANMIŞ BİR OYUNCAK MI?

Araştırmacılar, simülasyonlarında mekanizmanın dişlilerindeki üçgen şeklindeki girinti ve çıkıntıların, dönüş sırasında hızlanma ve yavaşlamaya sebep olduğunu tespit etti. Bu da hem düzgün bir hareketin önüne geçiyor hem de sistemin genel işleyişini bozan hatalara neden oluyordu.

Özellikle küçük kolun çevrilmesiyle başlayan hareketin dişlilerde tıkanmaya yol açtığı, böyle bir yapının uzun süreli ve hassas gözlemsel amaçlara hizmet edemeyeceği belirtiliyor.

Bu doğrultuda bilim insanları, Antikythera Mekanizması’nın, işlevsellikten ziyade görsel ve teknik olarak etkileyici bir "oyuncak" olabileceğini öne sürüyor. Hatta bu aygıtın, zengin bir ailenin çocuğu için yapılmış mekanik bir gösteri aracı olabileceği ihtimali de dile getiriliyor.

Antikythera Mekanizmasının arka dişlilerinin nasıl görüneceğini gösteren 3 boyutlu bir görüntü

“BU DÜZEYDE ZANAATKARLIK BOŞA HARCANMIŞ OLAMAZ”

Ancak araştırmacılar, cihazın işlevsiz olduğuna dair bulgulara rağmen, bu kadar karmaşık bir yapının yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış olmasının da çelişkili bir durum oluşturduğunu kabul ediyor.

Çünkü Antikythera Mekanizması’nın yapımında kullanılan bronz malzeme, dönemin en değerli metalleri arasında yer alıyor ve bu kadar hassas bir mühendislik ürününün yalnızca bir “oyuncak” olarak tasarlanmış olması akıllara yeni sorular getiriyor.

100 milyon tondan fazla! Toryumun ardından Çin'de büyük bir keşif haberi daha!100 milyon tondan fazla! Toryumun ardından Çin'de büyük bir keşif haberi daha!

EKSİK PARÇALAR YORUMLARI SINIRLANDIRIYOR

Bugüne kadar bu türde başka bir örneği bulunamayan ve sadece üçte birlik kısmı günümüze ulaşan Antikythera Mekanizması'nın bazı parçalarının tamamen kaybolmuş olabileceği de belirtiliyor.

Dolayısıyla bugünkü analizlerin, eksik bilgiler ışığında yapılmış yorumlar olduğu ve aşırı kesinlik taşımadığı vurgulanıyor. Çalışmayı yapan ekip, elde ettikleri sonuçların "temkinli yorumlanması gerektiği" uyarısında bulunarak, daha rafine tekniklerle ilerleyen dönemlerde yeni bulgular elde edilebileceğini aktarıyor.

Özellikle, mekanizmanın işleyişinin ayrılmaz bir parçası olduğu söylenen dişlilerin üçgen şeklindeki birbirine kenetlenmiş dişlerine baktılar

DAHA ÖNCE DE “EĞİTİM AMAÇLI” KULLANIM İDDİA EDİLMİŞTİ

Antikythera Mekanizması’nın işlevine ilişkin geçmişte de farklı teoriler ortaya atılmıştı. Özellikle İngiliz astrofizikçi Mike Edmunds, mekanizmanın daha çok astronomiyi halka tanıtmak için kullanılan bir eğitim ve gösteri cihazı olabileceğini savunmuştu. Yeni araştırma da bu görüşü destekler nitelikte.

Araştırmacılar, “Edmunds’un tanımladığı hata aralıkları, cihazın işlevsel olmasını engelleyecek seviyede” diyerek, mekanizmanın gerçek bir hesaplama cihazı olmaktan çok, astronomik bilgilerin halkla paylaşılmasını amaçlayan bir sunum aracı olabileceğine dikkat çekti.

Çalışma henüz hakemli bilimsel bir dergide yayımlanmadı; preprint aşamasında arXiv platformunda kamuoyuyla paylaşıldı.

Ancak bu yeni teori, Antikythera Mekanizması hakkındaki gizemi daha da derinleştiriyor. Gerçek işlevi hakkında kesin bir yargıya varmak hâlâ zor görünse de, bu eşsiz antik mekanik düzenek, modern bilimin ilgisini çekmeye devam ediyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Bunların hepsini bilen cok az insan var o dönem yaşayan insanlar 400 ile 800 sene yasıyorlardı ve bugungi teknolojiden daha iyi bi teknoloji vardi teknik vardı en basit olarak misır piramitlerindeki uzay gemisi resmlerini astronot kıyafetleri duvarlar resimlemiş sekilde orda duruyor bunları bi düşünmek lazım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şiddetli deprem sonrası Bakanlardan son dakika açıklamaları!
Deprem sonrası fırsatçılar ortaya çıktı! Fahiş zam yaptılar