Beyin okumaya bir adım daha yaklaşıldı

Bilim adamları, ilk kez birinin düşüncelerini anladıklarını ve beyin okumaya bir adım daha yaklaşıl-dığını açıkladı. Araştırma bilgilerin beyinde nasıl saklandığını, nasıl geri çağrıldığını ortaya koydu.

Beyin okumaya bir adım daha yaklaşıldı
Beyin okumaya bir adım daha yaklaşıldı
GİRİŞ 15.03.2009 08:32 GÜNCELLEME 15.03.2009 08:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

BBC'de yer alan habere göre, beynin hafızayla ilgili bölgesi olarak bilinen hipokampüs ile ilgili olarak araştırmacılar görüntülerin beynin bu bölümünde nasıl saklandığını ve nasıl geri çağrıldığını şimdi gördüklerini söylüyorlar.

Current Biyoloji dergisinde yayınlanan çalışmada, College Londra Üniversitesi'nden araştırma grubu, beyindeki kan akışındaki değişiklikleri ölçmede uzmanlaşmış tarama malzemeleri kullandılar.

Video oyunlarında deneyimli olan genç katılımcılar sanal gerçeklik etrafında hareket ederken, araştırmacıların bu hücrelerin aktifliğini tetkik etmelerine yardımcı oldu. Daha sonra veriler bilgisayara aktarıldı. Profesör Dr. Eleanor Maguire, "Nöral aktivitede ilginç örüntüler görüp görmediğimizi sorduk ve birbirimize katılımcıların ne düşündüklerini anlattık. Şaşırtıcı bir şekilde, beyin verilerine bakarak sanal gerçeklik çevresinde katılımcıların nerede olduklarını tam anlamıyla tahmin edebildik. Diğer bir deyişle, onların uzaysal hafızalarını okuyabildik. Binlerce nöronun onlarcasına bakarak bunu görebildik. Burada hafızanın nasıl şifrelendiğiyle ilgili fonksiyonel bir yapı olmalı. " diye konuştu.

Bu tür araştırmalardan Alzheimer gibi beyinle ilgili hastalıklar fayda görebileceğini belirten Alzheimer Derneği'nde araştırma direktörü olan Prof. Dr. Clive Ballard, bu heyecan verici gelişmenin Alzheimer hastalığının kilit bölgesi olan hipokampüsü anlamaya yardımcı olacağını belirtti ve "Beynin nasıl çalıştığıyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak bize Alzheimer'da kaybolan sinir hücrelerinin çeşidine karar vermemizde yardımcı olacak" dedi.

Araştırmayı büyüleyici olarak isimlendiren Alzheimer Araştırma Vakfı'ndan Rebecca Wood, "Hafızanın nasıl şekillendiğini öğrenmek araştırmacıların Alzheimer gibi hastalıklarda bu sürecin nasıl yanlış gittiğini anlamasına yardımcı olabilir" dedi.

KAYNAK: ZAMAN ONLİNE
YORUMLAR 1
  • alper kahraman 15 yıl önce Şikayet Et
    harddisk nedir? beyin nedir? ahmet bey'in harddiski nedir?. evvela bildiğimiz disketin daha yüksek kapasiteli olanıdır. yüksek kapasiteli beyinlerle normal olanlar aynı cins ismi kullanırlar (hardbeyin yoktur). manyetik alan yazılırlar. hafazanallah mıknatısla felan perişan edersiniz. beyin ise mıknatısın kutuplarını değiştirir alimallah (parapsikoloji olayı). harddisk kapasitesi sabittir. halbuki ahmet bey 5 dil bilmektedir, ama ikizi mehmet bey okumayı sevmediğinden ilkokulu zar-zor bitirmiştir. harddikten çıkan sesler hiçbir beyinden çıkmaz devamı da sizin olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trump'tan son dakika Rusya ve savaş açıklaması! Putin'e ilk tehdit! 1,5 milyon asker...
İşgalcilere termal optikli silahlarla baskın: Çok sayıda asker öldürüldü