Türkiye'nin ilk insansı robotu Suralp

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr.Kemalettin Erbatur liderliğindeki ekip, geliştirdikleri Türkiye'nin ilk insansı robotu SURALP'ı tanıttı.

Türkiye'nin ilk insansı robotu Suralp
Türkiye'nin ilk insansı robotu Suralp
GİRİŞ 13.10.2010 15:34 GÜNCELLEME 13.10.2010 15:34
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin ilk insansı robotu Suralp, Sabancı Üniversitesi'nde yapılan etkinlikte basına tanıtıldı.

Doç. Dr. Erbatur, üniversitenin Tuzla Yerleşkesi'ndeki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bu tür robotların insana, insanın bulunduğu ortamda yardımcı olması için tasarlandığını söyledi.

Doç. Dr. Kemalettin Erbatur, Sabancı Üniversitesi Robot Araştırmaları Laboratuvar Platformu'nun kısaltmasından adını alan ''SURALP''in hazırlık çalışmalarına 2002 yılında başlandığını ve bu çalışmaların yaklaşık 5 yıl sürdüğünü ifade etti.

 ''SURALP''in başındaki kameralarla çevreyi algılayabildiğini ve elleri vasıtasıyla da nesneleri tutabildiğini belirten Doç. Dr. Erbatur, ''SURALP'' için 1 milyon dolar tutarında kaynağın harcandığını bildirdi.

''SURALP, Türkiye'nin ilk insansı robotu olma özelliğini taşıyor'' diyen Erbatur, 164 santimetre uzunluğundaki robotun, 114 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.

Türkiye'nin insansı robot çalışmalarında en hızlı ilerleyen ülkelerden olduğuna da dikkati çeken Doç. Dr Erbatur, SURALP'in değişen yüzeyler üzerinde yürüyebildiğini ve dengesi bozulduğunda da elleri ile duvardan destek alabildiği bilgisini verdi.

Doç. Dr. Erbatur, ''SURALP''in insanla orantılı olarak tasarlanıp imal edildiğini vurgulayarak, robotun bacaklarında ve kollarında 6'şar eklem bulunduğunu söyledi.

''SURALP''in fonksiyonlarının geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Doç. Dr. Erbatur, robotun deneysel çalışmaları sırasında TÜBİTAK tarafından mali olarak desteklendiğini sözlerine ekledi.

SURALP BOŞ KUTUYU ÇÖP KUTUSUNA ATTI

Tanıtımda, Türkiye'nin ilk insansı robotu ''SURALP'', masanın üzerinden aldığı meşrubat kutusunu ekipte yer alan bir kişiye verdi. Ardından boş kutuyu alarak, yanındaki çöp kutusuna attı. İleri ve geri yürüyüş yapan ''SURALP'', ayrıca mini bir dans gösterisi sundu.

Doç. Dr. Kemalettin Erbatur'un ''Danstan keyif aldın mı?'', ''Ve Yoruldun mu?'' sorularına da ''SURALP'', başını sallayarak yanıt verdi.

Doç. Dr. Erbatur, bir soru üzerine, ''SURALP''in konuşma fonksiyonlarının henüz geliştirilmediğini söyledi.

Suralp'in konsept çizimlerinden biri

EN ÜNLÜSÜ ASIMO

İnsansı robotların en tanınmışı, 2003 yılında görücüye çıkan ASIMO. Asimo Japon otomotiv devi Honda’nın 20 yıllık çalışmalarının meyvesiydi. Şirket, iki ayağı üzerinde yürüyen ilk robotunu 1986 yılında geliştirdi. ASIMO’nun gövde oranları ve eklemleri insanınkileri andırıyor.

ASIMO, bu sayede ileri ve geri yürüyebiliyor, merdivenlerden çıkıp inebiliyor ve köşeleri dönebiliyor.

Türkiye’de çalışmaları süren bir diğer insansı robot projesi ise ‘robot çocuk iCub’. AB projesi kapsamında geliştirilen i-cub, 3.5 yaşında bir çocuğun hareket kabiliyetine sahip.

53 eklemini hareket ettirebilen i-Cub, AB 6. Çerçeve Programı kapsamında ODTÜ’ye getirildi. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde bir ekip, icub’a bir çocuk gibi karşısındaki insanın yaptıklarını tekrarlama özelliğini ekledi.

Projede hedef çocuk robotun ‘Kutuyu ver’ ya da ‘Bardağı kaldır ’ türünden isim ve fillerden oluşan cümlelerle iletişim kurmasını ve önceden hiç görmediği nesne ve aletleri kullanabilmesini sağlamak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 20
  • yüksel pınar 14 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler ama. kamera denen bir icat var. nerede görüntüler. yoksa kötü oldu diye korktularmı? korkmayın zamanla iyiside olur. yinede tebrikler.
    Cevapla
  • Metmet YILMAZ 14 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler. Bir elektronik mühendisi olarak ekibi kutluyorum. Bazıları çalışmayı küçümseyici yorumlar yapmış. Yapılan işin nedenli zor olduğu bilmedikleri için cehaletlerinden bu yorumları yapıyorlar. Japonları robotu kadar gelişmiş olmayabilir. Adamlar, sen burada küçük işlerle uğraşırken milyarlarca dolar harcayıp teknolojilerini geliştirdiler. Ayrıca robot pnömatik değil elektrikle çalışıyor. Kablolar üzerindeki servo motorlar için gerekli olan elektriği vermek için olabilir. Asimo batarya ile çalışıyor.
    Cevapla
  • sedat koç 14 yıl önce Şikayet Et
    batu han.... çok kötü dediğin şey daha ilk kez başarılmış bişey. honda bile asimoyu çıkarmak için 20 küsür yıl uğraşmış sen hondanın 1986 daki ilk robotunu gördün mü? laflarını tartmadan kullanma istersen... yapımında emeği geçenleri tebrik ederim... sabancı üni. de..
    Cevapla
  • ender 14 yıl önce Şikayet Et
    ilk adımı eleştirmeyin. bu ülkemiz için ilk adımdır neden bu adımı eleştiriyorsunuz .
    Cevapla
  • Batu Tan 14 yıl önce Şikayet Et
    Çok kötü. Ben şahsen japonların yaptıkları robotlorı gördükten sonra bunu yaptım demeye utanırım.. İstediğiniz eleştiriyi yapın.. bu çok kötü...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Laçin'den tuhaf sözler! ABD'de olunca 'coğrafya kader' Türkiye'de olunca 'suçlu hükümet'
ABD Başkanı Trump'ı öldürecekler mi? Gazete manşetleri