Diyaliz hastalarına büyük müjde

Dializ hastalarının makinaya bağlanma sürelerini azaltacak bir cihaz geliştirildi. Cihazı bir Türk firması buldu. Buluşu, 4 Haziran Nefroloji Kongresi'nde Erdoğan açıklayacak.

Diyaliz hastalarına büyük müjde
Diyaliz hastalarına büyük müjde
GİRİŞ 05.03.2005 21:25 GÜNCELLEME 05.03.2005 21:25

Dizayn Grup Başkanı İbrahim Mirmahmutoğlu, yeni geliştirdikleri bir proje ile diyaliz hastalarının makineye bağlanma sürelerini 40 kat azalttıklarını söyledi.


Gebze Genç Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (GENÇSİAD) düzenlemiş olduğu seminere konuşmacı olarak katılan İbrahim Mirmahmutoğlu, Dizayn Grup olarak sadece akışkanlarla ilgilendiklerini, en son insan vücüdundaki en önemli akışkan olan kanla ilgili bir çalışmayı da başarı ile sonuçlandırdıklarını söyledi.

Bu çalışma sonucunda sadece gelişmiş ülkelerde bulunan 300 böbrek hastasının haftada 3 gün, beşer saatten toplam 15 saat diyaliz makinesine bağlanmak zorunda olduğunu vurgulayan Mirmahmutoğlu, 'Biz bu konuda yaptığımız çalışmayı sonuçlandırdık ve patentini aldık. Yeni geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde hastalar 2 haftada bir ve sadece yarım saat makineye bağlı kalacaklar. Bu çok önemli bir gelişme. Bu buluşumuzu 4 Haziran'da Türkiye'de gerçekleşecek ve dünyadan 5 bin önemli doktorun katılacağı Nefroloji Kongresinde Sayın Başbakanımız bizzat kendisi sunacak' dedi.

Dünyada boru sanayiinin önde gelen şirketlerinden Dizayn Grup olarak, yeni geliştirdikleri bir teknoloji ile dünyanın en geniş ve en dayanıklı borusunu ürettiklerini belirten Mirmahmutoğlu, 'Patent alma konusunda da Türkiye'de ilk üç arasında yer alan grubumuz, bu buluşlarıyla, kendi alanında dünyaya endüstriyel bir ürün sunan ilk ve tek şirket oldu. Bütün dünyada 'üretilmez' denilen 1600 mm çapta ve PN 12.5 basınç dayanımında tek parça 500 metre taşıyan boruların üretim başarısının, know how alınmadan Türk mühendis ve işçisinin katkıları ile başardık. Kendi rekorumuzu 3 kez yine kendimiz kırdık. Bizim ilk rekorumuz dahi aşılmış değil' diye konuştu.

Mirmahmutoğlu, 1991 yılında başladıkları sanayicilikte, daima ihtiyaç duydukları teknolojiyi kendileri üretme hedefi ile hareket ettiklerini, üç ülkeyle lisans anlaşması yaparak know how satışı gerçekleştirdiklerini ve sadece geçen sene 3 milyon avro bilgi satışından para kazandıklarını ifade etti.

Akışkanların taşınması sektöründe dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olduklarını belirten Mirmahmutoğlu, kendi buluşlarıyla boruların 8 katı uzamasıyla ancak koptuğunu ve 50 yıl garanti sürelerini de önümüzdeki yıl 100 yıla çıkaracaklarını vurguladı.

Hong Kong'un bütün altyapısında kullanılan boruların tamamını Dizayn Grup olarak verdiklerini hatırlatan Mirmahmutoğlu, geçen seneki cirolarının yüz milyon doları aştığını ve dünyanın 72 ülkesine ihracat yaptıklarını sözlerine ekledi. Mirmahmutoğlu, şöyle dedi:

'Kendi teknolojisini üretemeyen bir ülkenin sadece doğal kaynakları ile bağımsız olacağı düşünülemez. Çünkü, o doğal kaynağı işletecek teknoloji olmadıktan sonra bir kıymeti yok. Örneğin İran Havayolları uçaklarının modernizasyonunu Türkiye'ye yaptıramadı. Çünkü, Türkiye bu bakımı yapabilecek bilgi ve birikime sahip, ama bunu istediği gibi kullanma hakkı yok. Dışa bağımlılık ancak bilgi ve teknolojik gelişmeyle mümkündür.'

Mirmahmutoğlu, herşeyin insanda bittiğini, sadece teknolojiye ve sermayeye önem verenlerin bugün kaybetmemişse bile yarın kaybetmeye mahkum olduklarını kaydetti. Mirmahmutoğlu,

'Başkasından satın alınan teknolojiyi başka rakiplerinizin de satın alamayacağını kimse garanti edemez. En pahalı, fakat en değerli yatırım olan insan eğitimini asla yabana atmayın' tavsiyesinde bulundu. (Cihan)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İstanbul'da bir deprem daha! Artçı sarsıntılar peş peşe...
İstanbul'daki şiddetli deprem anı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün kamerasına yansıdı