50 yeni böcek türü keşfedildi

Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Beyarslan, 'Parazitoid arıcıklar' çalışması kapsamında 50'ye yakın yeni böcek türü keşfetti.

50 yeni böcek türü keşfedildi
50 yeni böcek türü keşfedildi
GİRİŞ 04.01.2013 14:26 GÜNCELLEME 04.01.2013 14:26

 Keşfedilen böcekler meyve ve sebzelere zarar veren böceklerle mücadelede kullanılabilecek özelliklere de sahip. Dünyada ilk kez tespit edilen böcekler ve özellikleri Alman bilim dergisi Entomofauna tarafından da dünyaya duyuruldu. Keşfedilen böcek sayısının çok olması nedeniyle Prof. Dr. Ahmet Beyarslan, her bir böceğe aile üyelerinin isimlerini verdi.

"KEŞFEDİLEN BÖCEKLER ORMANDAKİ AĞAÇLARA VE MEYVELERE ZARAR VEREN HAŞERELERİ DE ÖLDÜRÜYOR"

Keşfedilen böcek türünün meyve ve sebzelerdeki haşereleri yok ettiğini ifade eden Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Beyarslan, "Keşfettiğimiz bu canlılar aynı zamanda yumurta koyma borusuyla zararlı böcek larvalarının içine yumurtalarını koyarak larvaların ölmesini sağlayan bir canlı türü.  Bulunan canlıların arıya benziyor. Ancak arıdan çok daha küçük böcekler. Özellikle gelişmiş kanatlara sahip. Bu canlılar uzun antenleri ve parlak renkleriyle dikkati çekiyor.

Canlının en büyük özelliği ise yumurta koyma borularına sahip olmaları. Aynı zamanda ormanlar içinde büyük bir buluş. Çünkü iğne şeklindeki boru yardımıyla yumurtalarını ağaç kabuğu altında yuva yapan zararlı böcek larvalarının içine şırınga ediyor ve larvaların ölmesini sağlıyor. Biz bu buluş için yıllarımızı verdik ve en sonunda keşfettik. Bir canlı türünü keşfetmek için öncelikle canlı türü hakkında detaylı çalışma yapmak gerekiyor. Canlının yeni bir tür olduğunu ispatlanması için bilim dünyasında tanıtılması gerekiyor. Biz de bulduğumuz canlı türleriyle ilgili çalışmalarımızı tamamladıktan sonra bir makale yazdık. Makalemiz Alman bilim dergisi Entomofauna'da yayınlandı. Bulduğumuz canlıların dünyada yeni bir tür olduğu kabul edildi."

"BULUNAN YENİ CANLILARA OĞLUM VE TORUNLARIMIN İSİMLERİNİ VERDİM"

Biyolojik mücadelede kullanılabilecek, bitki ve ağaçlara zarar veren böceklerin çoğalmasını engelleyen bu canlılardan birine 'Vipio Alpi' adını koyduğunu aktaran Beyarslan, şöyle devam etti: "Bu böceklerden bir tanesine 'Bracon dersimesis' bazılarına kuzgun, Berna gibi isimler koyduk. Bu ve bunlara benzeyen 50 canlı türünü keşfettim ve isimlendirdim. Bulduğum bazı canlı türlerinin isimlerine, oğlumun adı olan 'Alp' isminden esinlenerek 'Alpi' ismini, bazılarına torunlarımın isimlerini verdim.  Birçok canlı türü dünyada oğlumun ve torunlarımın isimleriyle bilinecek."

Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğunu söyleyen Beyarslan, şunları kaydetti: "Türkiye; Avrupa, Asya ve Afrika arasında bir köprü durumundadır. Kuzeyden, güneyden ve batıdan gelen böcekler Türkiye'de birleşir. Türkiye'de hayvanlar üzerindeki çalışmalar bitirilmediği için ülkemizin hayvansal biyolojik çeşitliliği tam olarak bilinmemektedir. Araştırmalarımızda, biyolojik çeşitliliğin ülkemizde çok fazla olduğunu gördük. Avrupa'dan gelen meslektaşlarımız da Türkiye'de biyolojik çeşitlilik hakkında çalışma yapmanın ayrıcalık olduğunu düşünüyor. Böcek türlerinin Yumurtası, larvası, ergini, dişisi çeşidine göre zarar şeklinin bitkiyi öldürme derecesine kadar giden bu zararlıların hepsiyle ayrı ayrı uğraşmak gerekiyor."

 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yenikapı metro istasyonunda seferler normale döndü
Rusya'dan sürpriz benzin ihracatı kararı! Fiyatları etkileyecek gelişmeyi duyurdular