Dokunmatik devrimden sesli komutlara

Dünyada milyonlarca insanın kullandığı dokunmatik ekranlı akıllı telefonlarda parmakların yerini sesli komutlar alacak.

Dokunmatik devrimden sesli komutlara
Dokunmatik devrimden sesli komutlara
GİRİŞ 14.01.2017 13:28 GÜNCELLEME 14.01.2017 13:28

Apple ve Steve Jobs’ın göz bebeği iPhone’un doğuşunun 10’uncu yılında akıllı telefonlar boyut değiştiriyor. Eskiden dokunmatik ekranda fırtına kopardı, şimdi sesli komutlar parmakların yerini almaya hazırlanıyor.

Bugün milyonlarca insanın kullandığı Apple'ın gelirinin neredeyse 3'te 2'sini oluşturan iPhone 2007 yılında doğdu. Sabah'tan Timur Sırt'ın yazısına göre Tam 10 yıl önce 2007 yılında doğanlar şimdi iPhone çocukları oldu. Ancak biz ilk nesil iPhone'a teknoloji editörlerinin duruşu itibarıyla mesafeliydik. Ne yani şimdi: Daha SMS yönlendirme yapamayan, MMS gönderemeyen telefon ne demek oluyordu. Biz deneyim değil, fayda tarafından bakıyorduk. Oysa iPhone'u deneyimleyenler farklı bir şey hissediyordu. Bu devrimin adı dokunmatik ekranlar ve mobil internetle birlikte başlayan insan merkezli tasarımdı.

Ancak her büyük devrim uygun iklimin sonucu doğar. Bence iklimin doğuşunu sağlayan en önemli gelişme iTunes servisinin başlaması oldu. Farklı bir endüstrideki müzik üreticilerini 0.99 dolara şarkı satılabileceğine inandırmak çok kolay değildi. Ancak müzik endüstrisi Napster yüzünden ölüm korkusu olmasa Steve Jobs'un teklifine olumlu bakacaklarını düşünmüyorum.

ALTIN ORANLI TELEFON

Apple iPhone öncesinde iPad doğuma hazırlanıyordu. Ancak AT&T'nin akıllı telefon talebini elle tutulur hale getirmesi, iPhone'un planlarının öne geçmesine sebep oldu. Böylece dokunmatik ekranlı akıllı telefonların dünyası hızla yol almaya başladı. 2007 yılında dev gibi görünen dokunmatik ekranlarda en çok önemsenen şey, baş parmağın telefon ekranının her yanına uzanmasını sağlayacak altın orandı. Altın oran kuralı iPhone 6 çıkana kadar öncelik olmaya devam etti. Apple büyük ekran telefonlara geç başlamanın bedelini ödemek zorunda kalmadı. Ancak en önemli sorunu güncellemeler oluşturdu. iOS 10 yeni güncel işletim sistemi pek çok yeniliği ve yeteneği beraberinde getirdi.

SİRİ BENİMLE KONUŞTU

Ancak büyük ekranlara geçişi ağırdan alarak risk aldı. Sesli komutlar için hazırlıkları sonunda çözüm yapay zeka kullanarak doğal dili anlamaya çalışan teknolojilerin gelişmesini sağladı. Artık Siri kullanarak sadece telefonu değil, akıllı ev aletlerini de kullanmak mümkün. İşte artan yetenekler konusunda Apple iPhone için yeni çözümler geliştirmesi şart. 10'uncu yıl bizim için önemli olsa da dağ fare doğurmasın diye yoğun çaba harcandığı kesin. Yenilikçi olalım derken, alınan riskler kötü sonuçlar da doğurabiliyor.

10 YIL SONRA DEĞİŞENLER

* Dokunmatik ekran sistemin kalbiydi. Şimdi sözden anlayan, Siri sesli asistanla komut verdiğiniz cihaza dönüştü.

* Ekran cihazın en değerli tarafı olmaya devam ederken 3.5 inçle başlayan yolculuk 5.5 inçe ulaştı bile.

* Kameranın yetenekleri artık gazetecileri bile kolaya alıştırdı. Artık hem önde hem de arkada 2 farklı kamera var. 16 megapiksel arka kamera ve 5 megapiksel ön kamera ile selfie alışkanlığı devam etti.

* iPhone'un işlemci performansı kat be kat arttı. Milyonlarca uygulamadan oluşan yazılım havuzu tüketicilerin dikkatini çekmeye başladı.

* iPhone 7 Plus çift kamera dışında optik sabitleme ve 2X yakınlaştırma özelliğiyle ilk nesilden çok daha iyi bir deneyimi sunuyor.

STEVE JOBS'IN İTİBAR YÖNETİMİ

Apple'ın efsane yöneticisi Steve Jobs'tan sonra kim göreve gelse işi çok zordu. Jobs'ın kurduğu deneyim havuzu tasarımdan mağazada tüketiciye sunulan 360 derece itibar yönetimi bugünkü marka değerini yarattı. iPad'in tanıtımından 1.5 yıl sonra hayatını kaybeden Jobs'ın devrimsel cihaz sözü 3 yıl sonra kendisini gösterdi. Gerçekten de iPad yeni bir kategori oluşturdu. Şimdi yeni iPhone ve sürprizleri bekliyoruz. Ne de olsa Apple sürprizleri sever!

YANILAN DEVLERİN HİKÂYESİ

Blackberry, dokunmatik ekranlara çok mesafeliydi. Hatta 2008 yılında şirketin kurucusu İstanbul doğumlu Mike Lazaridis yaptığım röportajda şöyle diyordu: "Dokunmatik ekranı daha önce Palm denedi ve başarısız oldu. Apple'ın da başarılı olacağını düşünmüyorum." İşte bu tahmin şirketin ne kadar yanlış bir yörüngede olduğunu gösterdi. Diğer büyük yanılgı akıllı telefon konusuna ilk büyük adımı "Multimedya Bilgisayar" diyerek atan efsana Finlandiyalı şirket Nokia oldu. Belki de bu büyük yanılgı, "Multimedia Computer" demek sadece insan merkezli tasarıma mesafeli durmak anlamına geliyordu. Dünyanın en çok satan telefon markasıyken kafa üstü gidişine tanık olduk.

2017 VİTRİN YENİ YILIN İLK YETENEKLİSİ

Akıllı telefon yarışı 2017'de bir önceki yılı aratmayacak. Tayvanlı HTC U Ultra kişiselleştirmenin ötesine geçerek yeni bir tüketici deneyimi yaratmaya çalışacak. Çift ekranlı HTC U Ultra serisi telefonun 5.7 inç ön ekran, diğer minik bildirim ekranıyla rahatlıyor. Şiir yazar gibi hazırlanan ön bilgilerde cihazın yetenekleri detaylıca anlatılıyor. Ancak en önemlisi kişiselleştirme yeteneklerinin artması kullanıcıların yaşadığı deneyimi güzelleştiriyor.

İstediğin an iyi kalitede özçekim yapmak için geniş açılı 16 megapiksel kamera var. Böylece ışık hassasiyetli mum ışığında yemekler için oldukça iyi sonuçlar verdiğini iddia ediyor. Şimdilik firmanın yalancısıyız. Deneyimledikten sonra sizinle sonuçları tekrar paylaşacağız.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika... Canlı: ABD seçimleri 2024... Kamala Harris mi önde Donald Trump mı?
Burcu Köksal'dan miting resti: Bunlarla işim olmaz! DEM'den de cevap geldi...