"Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları"
"Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları" tiyatro oyununun gala gösterimi, Eyüp Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Eyüp Sultan Belediyesinin ortak hazırlığıyla düzenlenen gecede, kahraman kadınların fotoğraflarının yer aldığı sergi de sanatseverlerle buluştu. Oyun Karart Kültür Sanat tarafından sahnelendi.
Etkinlik kapsamında ayrıca, fuaye alanında "Milli Mücadelenin Cesur Kadınları"nın sembolize edildiği bir canlı performans sergilendi.
Oyunun yazarı İlknur Bektaş, aynı isimle hazırladığı araştırma kitabından yola çıkarak kaleme aldığı oyunda "Kara Fatma", "Senem Ayşe", "Şerife Bacı", "Efe Ayşe" ve "Yirik Fatma"nın hikayelerini konu ediniyor.
EPİK REJİYLE SAHNELENDİ
Epik bir rejiyle sahnelenen oyunun yönetmenliğini Hüseyin Sorgun üstlenirken, müzikler ise Sedat Anar ve Serkan Akgün imzası taşıyor.
Oyunda Başak Özel, Adnan Kürkçü, İpek Gürol, Şahin Sancak, Ayşegül Çakır, Oktay Kahraman, Nagihan Yıldız, Göknur Paslı ve Pelin Sagun rol alıyor.
Ayla Algan ve Mürşit Ağabağ'ın sesiyle destek olduğu oyunun koreografisi Pınar Ataer'e, dekor tasarımı da Bülent Genç ve Sırrı Topraktepe'ye ait.
"KADIN KAHRAMANLARIN ANADOLU'YA KATKISI BÜYÜK"
İlknur Bektaş, Osmanlı Türkçesiyle yazılmış belgeler ışığında, 7 yıl boyunca kahraman kadınları araştırdığını söyledi.
Oyunda gönlünü ortaya koyduğunu aktaran Bektaş, "Vicdanımla ilgili bir sorunum vardı. Unutulan kadın kahramanları, büyük annelerimizi topluma kazandırmayı ve onların hatırlanmasını istedim. Büyüklerimizin yaşadıklarını, neden canlarından vazgeçtiklerini seyircilerin görmesini arzu ettim. Onlar aşık olmaktan, evlenmekten ya da ailelerinden vazgeçtiler." diye konuştu.
Yapımcı Osman Genç de yabancıların kendi kahramanlarını çok iyi anlattığını, Türk kadın kahramanların ise genelde bilinmediğini dile getirdi.
"SEYİRCİ TÜRK KADININ GÜCÜNÜ GÖRECEK"
Seyircinin, göz ardı edilen Türk kadınının ne kadar güçlü olduğunu göreceğini vurgulayan Genç, "Bize ait duyguları, daha önceki dönemlerde de yaptığımız gibi, bu tip prodüksiyonlarla geçmişin ve şu anın nabzını tutup seyirciyle buluşturmayı arzuluyoruz. Bu konudaki en büyük isteğimiz de estetik açıdan herkesin beğenebileceği bir iş ortaya çıkarmak. Olabildiğince kalabalık bir kitleye ulaşmasını ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.