Çalıkuşu, öğretmenler anısına sahnelenecek
Devlet sanatçısı Merih Çimenciler'in sahneye koyduğu ''Çalıkuşu'' balesi, Van depreminde hayatını kaybeden öğretmenler anısına sahnelenecek.
Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Reşat Nuri Güntekin'in ''Çalıkuşu'' romanının bale uyarlamasını, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde Kültür Merkezi'nde gerçekleştireceği prömiyer ile sanatseverlerin beğenisine sunacak.
Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) tarafından verilen ''En Başarılı Türk Eseri'' ödülünü alan bale, Türk sanat müziğinin seçkin eserlerini Türk balesi ile buluşturmasıyla dikkati çekiyor. MDOB sanatçıları, 1920'li yıllarda savaşın yoksullaştırdığı Anadolu'da fedakar bir öğretmenin öyküsünü anlatan eserin hazırlıklarını sürdürüyor.
Devlet sanatçısı Çimenciler, hazırlıklar sırasında yaptığı açıklamada, lise yıllarında Türkan Şoray ve Kartal Tibet'i izlediğini belirterek, '''Eğer bir gün hayatımda bir şey yapacaksam bu Çalıkuşu olmalı' diyerek, 16 yaşlarında bu eseri yapmaya karar verdim'' dedi.
Hayalini 20 yıl sonra hayata geçirdiğini ifade eden Çimenciler, daha önce 6 yıl kapalı gişe oynayan eserini, Mersin'de, Van'da hayatını kaybeden 63 öğretmen anısına sahneleyeceklerini söyledi.
Van'da görev yapan genç öğretmenleri, Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'da öğretmenlik yapan eserdeki baş karakter Feride ile özdeşleştiren Çimenciler, ''Van'da hayatını kaybeden genç ve idealist öğretmenler bir daha geri gelmeyecek. Hayatını kaybeden gencecik bu öğretmenler anılsa da yetmeyebilir. Ancak bu eseri hayatını kaybeden öğretmenlere adamamız, en azından duygu ve saygı açısından güzel bir örtüşme olacak. Türkiye'de çok Feride yetişecek yetişmeye de devam ediyor'' diye konuştu.
Balenin Türk sanat müziği ile buluşmasının Türkiye'de ve dünyada ilk olduğuna işaret eden Çimenciler, ''Böyle bir çalışma hiç yapılmamıştı. 2003'te eseri hazırlarken 'böyle bir şey olabilir mi?' diye düşünmüştüm. Bir gören bir daha geldi gördü. 6 sene kapalı gişe oynadı. Şimdi aynısını Mersin'de diliyorum'' dedi.
MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin de, eseri depremde hayatını kaybeden öğretmenler için sahnelemekten onur duyacaklarını kaydetti.
Eser hakkında
Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Orkestrası eşliğinde Kültür Merkezi'nde 24 Kasım'da prömiyeri yapılacak eserin galası ise 1 Aralık'ta gerçekleştirilecek.
Ardahan'ın Çıldır ilçesine kız talebe yurdu yapılması ve kardiyoloji çocuk makinesi alınması için ve engelli sporcular yararına temsilleri gerçekleştirilen eserde, aralarında Rahmi Bey ve Veli Dede Efendi'nin eserlerinin yer aldığı derlemeler bulunuyor.
Libretto ve koreografisini Merih Çimenciler'in yaptığı eserde, dekor ve köstüm tasarımları Alexandre Vassiiliev'e ait. Işık tasarımını Tarı Deniz'in gerçekleştirdiği ve 70'e yakın dansçının görev alacağı eserde, başlıca rollerde, Özlem Şenormanlılar, Büşra Ay, Özge Hoşer, Meltem Ayar (Feride), Ender Üçdemir, Burak Cebeci, Irakli Bkhtadze (Kamuran), Mahmut Akyol, Burak Cebeci ve Serbülent Biçer (İhsan Yüzbaşı), Büşra Ay, Bleda Özlem, Özge Uzun Ösmen (Münevver) dönüşümlü olarak görev alacak