DETİS, sözleşmeli sanatkâr istemiyor
Devlet tiyatrosu sanatçılarının kurduğu DETİS, hazırlanmakta olan yasa taslağına ilişkin önerilerini açıkladı.
BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan’ın“Tiyatroları özelleştiriyorum”açıklamasının ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca başlatılan yasa taslağı çalışmaları konusunda Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (DETİS) aracılığıyla yeni yasa taslağında yer alması gereken önerilerini sıraladı.
Oyunculara göre kuruma “sözleşmeli sanatkâr” alınması, Türkiye’de“tiyatro sanatının sonu” anlamını taşıyor. Bu nedenle bakanlığın hazırladığı taslakla ilgili “Sözleşmeli personel alımından vazgeçilmesi, sanatçıların özlük haklarının korunması gerektiği ve 5441 sayılı DT’nin tüzel kimliğini tanımlayan yasanın emri olarak bir tüzüğün çıkarılması gerektiği” görüşünü dile getiriyorlar.
Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Meslek Birliği (TOBAV), Kültür Sanat Sen ve Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği üyeleri ile birlikte geçen ay, bakanlıkta hazırlanan yasa taslağı çalışmaları kapsamında Bakan Ertuğrul Günay’ı ziyaret eden DETİS’in yasa taslağıyla ilgili hazırladığı ve oyuncuların“Tek seçenek, özerk, özgür tiyatro” diyerek eleştirdiği taslağa ilişkin önerileri şöyle:
- Laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletinin ürünü olan 5441 sayılı yasa gerekçesiyle korunmalıdır.
- 1949 yılının koşullarına göre düzenlenmiş merkeziyetçi yönetim anlayışı, il tiyatro müdürlüklerine devredilmelidir.
- Tüm kurullarda seçilmiş temsilcilere ağırlık verilmelidir.
- Ücretlendirmeyle ilgili olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’yla kurulan geçici bağlantı en kısa zamanda çıkartılacak özel yasa ile ortadan kaldırılmalıdır.
- Kurumda kadrosuz personel istihdamından vazgeçilerek, sözleşme sistemi ve işleyişi 5441 sayılı yasada yer alan haliyle uygulanmalıdır.
- Sanatçıların ve diğer personelin tüm özlük hakları korunmalı, ama ücretler ve emeklilikte günün koşullarına uygun bir iyileştirme yapılmalıdır.